Verden

Trump kaller illojale republikanere verre enn «skurkete Hillary»

Donald Trump er i harnisk etter at et skred av republikanere har trukket støtten til ham de siste dagene.

Her er Donald Trump under et valgmøte i Panama City i Florida tirsdag.
  • Steinar Dyrnes
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I en lengre tirade på Twitter tirsdag sparket han i alle retninger mot republikanere.

«Illojale Rs (republikanere, red.anm.) er langt mer besværlige enn skurkete Hillary. De kommer mot deg fra alle kanter. De vet ikke hvordan de kan vinne – jeg skal lære dem», skrev Trump.

Senkes av slibrige kvinnekommentarer

De «illojale» republikanere Trump henviser til, er rundt 40 senatorer og kongressrepresentanter som har trukket støtten til ham siden lørdag. Det har de gjort i kjølvannet av videoen som ble lekket til The Washington Post rett før helgen. Der kommer Trump med slibrige kommentarer om kvinner og skryter av at han som kjendis slipper unna med å antaste kvinner.

I en av de mange andre Twitter-angrepene tirsdag gjorde Trump det klart at «lenkene nå er blitt tatt av meg og jeg kan nå kjempe for Amerika på den måten jeg ønsker».

Denne meldingen kaller The Washington Post en krigserklæring fra ham mot hans eget parti.

Trumps harme er først og fremst rettet mot speaker Paul Ryan, som gjennom å lede Representantens hus er republikanernes øverst rangerte folkevalgte, og tidligere presidentkandidat John McCain.

– Jeg bryr meg ikke om hans støtte

Ryan gjorde det mandag klart at han ikke vil forsvare Trump lenger og heller ikke drive valgkamp for ham.

– Jeg ønsker ikke hans støtte, jeg bryr meg ikke om hans støtte, sa Trump til Fox News tirsdag, og la til:

– Jeg ville ikke vært i en skyttergrav sammen med mange av disse folkene, det kan jeg fortelle deg, inkludert Ryan. Forresten, spesielt, Ryan.

  • Vår kommentator Frank Rossavik om TV-debatten: Valgkampen hoppet i do og trakk i snoren
Som leder av Representantens hus er speaker Paul Ryan den høyest rangerte av de republikanske lederne i Kongressen.

Også på Twitter øste Trump, som har stupt på meningsmålingene, ut sin vrede over Ryan. Der viste Trump til telefonkonferansen mandag, hvor Ryan fortalte de republikanske kongressmedlemmene at han ikke lenger vil forsvare Trump. Flere konservative representanter gikk hardt ut mot dem som trakk støtten til Trump, og en kalte dem «feiginger».

«Vår veldig svake og ineffektive leder Paul Ryan har hatt en dårlig telefonkonferanse hvor hans medlemmer ble opprørt av hans illojalitet», skrev Trump på Twitter.

En talsmann for Ryan sa i en kommentar til AP tirsdag: «Paul Ryan fokuserer den neste måneden på å beseire demokrater, og alle republikanere som stiller til valg, bør trolig gjøre det samme.»

Vil Donald Trumps bruk av Bill Clintons gamle damehistorier skade Hillary Clintons valgkamp? Lytt til vår siste podkast i spilleren under, på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.

«Anarki», «borgerkrig», «kollaps», «en episk og historisk politisk krise», «paralyserte» og «eksistensiell krise». Det er ord som nå brukes i amerikansk presse om striden i Det republikanske partiet.

John McCain gikk lørdag ut med en kunngjøring der han tok avstand fra partiets presidentkandidat etter den lekkede videoen.

– Jeg ønsket å støtte den kandidaten partiet vårt nominerte, uttalte McCain.

– Skryt av seksuelle antastelser

Partiveteranen fremholder at han syntes han skyldte Trumps tilhengere dette.

– Men Donald Trumps oppførsel denne uken, som endte med avsløringen av hans nedsettende kommentarer om kvinner og skryt av seksuelle antastelser, gjør det umulig for meg å fortsette med til og med betinget støtte til hans kandidatur, sier McCain.

Tidligere presidentkandidat John McCain.

Trump svarte med følgende tweet:

«Den veldig grovmunnede Sen. John McCain tigget om min støtte under hans primærvalg (jeg ga, han vant), så vraket han meg for garderobesnakk»

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. USA-valg 2016