Verden

Russland og Kina vil vise at de står sammen

Kina og Russland befester sitt partnerskap, jubler offisielle medier i Beijing. Omfattende avtaler er undertegnet mens felles marineøvelse pågår i Øst-Kinahavet.

Russlands president Vladimir Putin møtte onsdag sin kinesiske kollega Xi Jinping i Shanghai. Foto: ALY SONG

 • Jørgen Lohne
  Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

– Jo flere sanksjoner Europa innfører, jo mer vil Russland nærme seg Asia, særlig Kina, sier viserektor Alexander Lukin vet det russiske utenriksdepartementets diplomatiske akademi.

President Vladimir Putin var tirsdag sin kollega Xi Jinpings gjest under åpningen av marineøvelsen Joint Sea -2014 i Shanghai. Og ikke mindre enn 49 samarbeidsavtaler, blant annet på områder som finans, energi, forsvar, infrastruktur og høyteknologi mellom de to land er undertegnet de seneste dagene.

Det er ikke kjent hvilken verdi avtalepakken kan ha, men Putins rådgiver Jurij Usjakov sier til ITAR-TASS at den er rekordstor.

Lukin mener at russernes handelsvolum med Kina raskt kan bli større enn med Den europeiske union, følge China Daily, kommunistpartiorganet Folkets Dagblads engelskspråklige avlegger.

Landene skal ha forpliktet seg til at verdien av deres tosidige handel skal øke fra 90 milliarder dollar i fjor til 100 milliarder i 2015, og deretter fordobles til 200 milliarder dollar (1192 milliarder kroner) innen 2020.

Les også:

Les også

Kina skjerper tonen mot USA

Ingen gassenighet

Kina og Russland vil også utvide sine avtaler om valutasamarbeid for å gjøre det enklere å drive handel mellom landene og mer lukrativt investere på begge sider av grensen.

Men på aller viktigste punktet, som gjelder russiske naturgassleveranser til Kina, er det ikke oppnådd enighet. Den russiske regjeringstalsmannen Dimitrij Peskov sier til journalister her i Beijing at samtalene vil fortsette:

– Det har vært betydelig fremgang, men det er fortsatt et stykke arbeid å gjøre når det gjelder pris.

Les også:

Les også

Ukraina: - Russland trekker seg tilbake fra grensen

— Viser alternativer

Putin har ifølge China Daily høytstående tjenestemenn og innflytelsesrike forretningsfolk i sin tallrike delegasjon. Det er syvende gang han og Xi møtes etter at de begge tiltrådte som statssjefer. For russerne, rammet av fordømmelse og sanksjoner fra Vesten på grunn av Ukraina-krisen, er det nå viktig å vise verden at vi har andre muligheter, vi har et svært sterkt forhold til Kina, mener Raffaello Pantucci, forsker ved det London-baserte Royal United Services Institute for Defence and Security Studies.

I tillegg til å overvære starten av den ukelange marineøvelsen Joint Sea-2014 med 14 skip, to ubåter, ni fly og seks helikoptre deltar Russlands president i Shanghai på et asiatisk sikkerhetstoppmøte.

Gjensidige forsikringer

Flåteøvelsen foregår i Øst-Kina-havet, der spenningen mellom Kina og Japan er betydelig fordi begge krever suverenitet over en øde øygruppe som i dag er under japansk kontroll.

Under åpningsseremonien for Joint Sea-2014 sa president Xi at øvelsen viser begge siders faste beslutning og sterke vilje til å samarbeide om håndteringen av nye trusler og utfordringer, så vel som å sikre regional trygghet og stabilitet:

– Dette vil vise verden nivået for strategisk tillit og samarbeid mellom de to nasjonene, sa Xi.

Putin kvitterte med å erklære at vennskapet mellom Kinas og Russlands militære styrker er nært og at forholdet dem imellom er en viktig del av landenes partnerskap.

Les også:

Les også

- Bare fantasien setter grenser for russerne

Ønsker seg nye kampfly

– Kina og Russland gjennomførte en felles marineøvelse av omtrent samme størrelse i fjor. Da ble det i tillegg også øvet med landstyrker inne på russisk territorium. Det uvanlige og interessante med Joint Sea – 2014 er at både Vladimir Putin og Xi Jinping var til stede i Shanghai da operasjonene startet, kommenterer forsvarsattaché Trond Kaalsaas ved Norges ambassade i Beijing overfor Aftenposten.

Russland er største leverandør av våpen til Kina, som selv er en av verdens største eksportører av krigsmateriell. Kaalsaas påpeker at kineserne lenge har ønsket å kjøpe blant annet siste generasjon av det russiske kampflyet Sukhoi SU-35 , noe som skal ha vært tema da Xi besøkte Putin i Moskva i mars 2013 på sin første utenlandsreise som president.

Putins nærvær ved åpningen av den felles flåteøvelsen kan ha sammenheng med kinesernes ønske om å komme videre i forhandlingene om denne viktige våpenavtalen, mener oberst Kaalsaas.

jl@ap.no

twitter.com/JorgenLohne

Les mer om

 1. Kina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Putin og Xi skålte fornøyd i vodka. Bør vi frykte en ny allianse mellom Kina og Russland?

 2. VERDEN

  I det storpolitiske spillet mellom Putin og japanerne brukes mange smarte triks. I potten ligger en historisk fredsavtale.

 3. ØKONOMI

  Mens Norge har straffet Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne

 4. VERDEN

  Putin og Xi spiste pannekaker og skålte. I Sibir satte folk vodkaen i halsen.

 5. VERDEN

  Putin jakter på gull. Det er et dårlig tegn.

 6. VERDEN

  Putin med overraskende Norge-flørt:- På tide å utvide horisonten og samarbeidet.