Spenningen mellom Russland og Ukraina øker

Utenriksminister Børge Brende (H) er urolig for den økte spenningen mellom Russland og Ukraina.

Ukrainske soldater følger med på egne bombefly under en øvelse 10. august.

Han oppfordrer partene til å avstå fra utspill som kan bidra til å forverre krisen som ser ut til å bygge seg opp i det omstridte området som Russland annekterte våren 2014, melder NTB.

– Ord og handlinger som kan tilspisse situasjonen ytterligere, må unngås, sier Brende i en uttalelse lørdag.

Fredag anklaget Ukraina Russland for å skape økt uro, mens FN, NATO, USA og en rekke internasjonale ledere forsøkte å senke temperaturen mellom de to landene. Moskva sa at de hadde utplassert sitt mest avanserte luftforsvarssystem i Krim, som de annekterte i 2014.

Ifølge det russiske militæret vil S – 400 Triumph-systemet kunne settes i full drift i desember, melder nyhetsbyrået AFP.

Militære styrker i alarmberedskap

Ukraina har satt sine militære styrker i alarmberedskap. De frykter at russerne planlegger noe større.

Den russiske statsministeren Dmitri Medvedev truet fredag med å bryte alle diplomatiske bånd med Ukraina.

Den økte spenningen mellom landene har bakgrunn i at det fra russisk side er fremsatt anklager om terroraksjoner fra ukrainske sabotører nord på Krim.

Avviser at kamper har funnet sted

Den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev kalte fredag de angivelige raidene «en forbrytelse mot den russiske staten og det russiske folk», og advarte om at landet kunne måtte bryte alle diplomatiske bånd med Ukraina.

Men Ukraina avviser at kamper har funnet sted. De sier også klart at de ikke kommer til å erobre sitt territorium tilbake ved bruk av militære midler.

Flere arrestert

Den tyske Ukraina-eksperten Andreas Umland er blant de mange analytikerne som støtter Ukrainas standpunkt og påpeker at landet ikke har noe å tjene på slike angrep. Umland sier til Huffington Post at Russland ønsker å presse frem en kollaps i Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko avviser at ukrainske myndigheter står bak de angivelige angrepene på Krim.

Russland har arrestert flere etter at de angivelige terrorangrepene og hevder at en av gjerningsmennene har tilstått. Russerne har også frigitt en video av en «sabotør», tatt opp av sikkerhetstjenesten FSB. Ifølge videoen sier mannen at angrepene mot Krim er planlagt av det ukrainske forsvarsdepartementet, melder Heute.de.

Ryktene går om hva som egentlig har skjedd, og ikke minst motivene bak. De russiske offentliggjøringene er uvanlige, skriver Heute.

Hvis noe har skjedd på Krim, hvorfor ventet Putin tre dager med å si noe? Hvorfor er det stadig FSB som kommer med kunngjøringene, ikke presidenten selv?

Russlands ansvar

Brende mener Russland har et særlig ansvar for å unngå en ytterligere tilspissing av situasjonen.

– Norge står sammen med det øvrige internasjonale samfunn i synet på Krims folkerettslige status. Krim er og forblir en del av Ukraina. Den russiske anneksjonen av halvøya er et brudd på folkeretten, sier utenriksministeren ifølge NTB.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Hør Aftenposten Verdens siste podkast: Hvem er egentlig Angela Merkel?