Norge og Danmark har stengt ned alt. I Sverige har de et annet syn.

Folkehelsemyndighetene i Sverige argumenterer sterkt for ikke å stenge skolene.

Reisende på Arlanda ved Stockholm torsdag denne uken. Svenskene blir nå oppfordret til å tenke gjennom om de virkelig trenger å dra på utenlandstur nå.

Både Norge og Danmark har satt i verk sine mest inngripende tiltak siden krigen. Danmark varslet stengning av skoler og barnehager onsdag, torsdag fulgte Norge etter.

Flere andre europeiske land har gjort det samme. Men ikke alle.

Ikke aktuelt i dag

Fredag ettermiddag beskrev Sveriges statsminister Stefan Löfven koronaviruset som den største trusselen mot folkehelsen på flere tiår. Han varslet at det vil komme kraftige tiltak for å hindre smitte og hjelpe næringsliv som sliter.

Noen skoler har valgt å stenge, det er mer glissent på T-banen inn til Stockholm om morgenen, og det er tilløp til hamstring.

Men tiltakene er ikke som i Norge og Danmark, og Löfven blir kritisert for å handle for sent.

Redaktør i Dagens Nyheter Peter Wolodarski skrev fredag kveld at Sverige har reagert altfor sent på grunn av «Folkehelsemyndighetens sendrektige agerende og feilaktige bedømming av situasjonen», og mener Löfven må ta lederskap og gjøre som Norge og Danmark.

– Om et par uker kan Sverige være som Italia, skriver han.

Kommentaren kommer like etter to pressekonferanser fredag ettermiddag, der Löfven og folkehelsemyndighetene gjentok at stenging av alle skoler og barnehager ikke er aktuelt i dag.

Les også

Store forskjeller i hvordan epidemien utvikler seg. Sør-Korea vekker oppsikt.

Stefan Löfven snakket fredag med Finlands statsminister Sanna Marin, som heller ikke vil stenge skolene. - Ulike land gjør ulike bedømninger, sa han.

– Ikke skolebarn som driver epidemien

Löfven selv forklarte det med at land gjør ulike vurderinger og viste til at heller ikke Finland har stengt skolene.

På en pressekonferanse samme ettermiddag argumenterte sjefen i Sveriges folkehelseinstitutt, Johan Carlson, sterkt mot å stenge skoler.

Han mente effekten av å stenge alle skoler var svak «om den i det hele tatt finnes».

– Skolebarn driver ikke denne epidemien, sa Carlson.

Han påpekte at det å stenge skolene vil ramme helsetjenesten hardt ved at foreldre må være hjemme og passe barn.

– Helsetjenesten kan ikke miste en stor gruppe ansatte som skal være hjemme med barn som er friske, fortsatte han.

Sverige har så langt påvist 755 smittede av koronaviruset. En person er bekreftet død. Myndighetene melder at de nå får flere og flere tilfeller der de ikke kan spore smitten til noen som har vært i utlandet.

Helt greit å spille håndball

Sverige har stoppet sammenkomster på mer enn 500 mennesker. Men Carlson mener at det å kutte ut fotball- eller håndballtreninger der 10–15 unger spiller sammen, ikke er riktig.

– Det er ingen grunn til å innstille håndballtreninger og ishockeykamper med 10–15 personer. Det er ikke der vi har de store risikoene. Tvert om er det viktig at man holder på med slikt for å være i fysisk aktivitet. Det er ikke rimelig å slutte med alt, sa Carlson.

Han betonet at de ikke bare har ansvar for å forebygge smittsomme sykdommer, men også å ta vare på barns psykiske helse.

Sårbare barn

– Det finnes en stor gruppe barn som er i en veldig utsatt situasjon. For dem er ofte skole et fast punkt i hverdagen, sa Carlson.

– Hvor skal barna gjøre av seg? Vi kan ikke bare si: nå har vi løst et problem. Vi har en stor gruppe som ikke har et alternativ.

Svenske myndigheter utelukker ikke å stenge skoler hvis situasjonen tilsier det, og hastevedtok fredag en forordning som gjør det mulig for skoleeiere å gjøre det – og å endre skolehverdagen for å tilpasse seg den nye situasjonen.

Men både skoleverkets sjef og folkehelsemyndigheten gjorde det klart fredag at kommuner og de som eier friskoler ikke kan stenge en skole uten å ha en plan for hvordan barna skal få opplæring.

Da Carlson fikk spørsmål om at Norge og Danmark har stengt skoler, og hvorfor Sverige ikke gjør det, mente han spørsmålet heller burde stilles til norske og danske myndigheter.