Verden

Russisk opposisjonspolitiker forgiftet og innlagt på sykehus

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er blitt forgiftet og er innlagt på sykehus, opplyser hans talskvinne på Twitter. Han skal være i koma og får intensivbehandling.

Aleksej Navalnyj under en demonstrasjon i Moskva i 2018. Over titusen moskovitter demonstrerte etter at store deler av internett i Russland ble blokkert. Opposisjonspolitikeren er ofte blitt arrestert både før og under likende demonstrasjoner.
  • Gina Grieg Riisnæs
    Journalist
  • NTB

Navalnyj følte seg dårlig da han var på vei tilbake til Moskva på et fly fra byen Tomsk i Sibir, skriver Kira Jarmysj.

Flyet nødlandet i Omsk, hvor han ble hentet ambulanse. Opposisjonslederen ble innlagt på sykehus torsdag morgen.

Ifølge talskvinnen, som satt ved siden av han på flyet og fulgte han til sykehuset, ligger han nå i respirator og koma på en intensivavdeling. Talskvinnen mener han må ha fått i seg noe i teen som han drakk torsdag morgen.

– Leger sier at giften ble absorbert raskere på grunn av den varme væsken, skriver hun og legger til at de har varslet politiet om saken.

Jarmysj skriver at legene har gjennomført tester, og svar er forventet senere torsdag. Like før klokken ni tvitret hun at intensivavdelingen er «full av politi».

Overlegen ved sykehuset i Omsk har uttalt at helsetilstanden til Navalnyj er alvorlig, melder det russisk statskontrollerte nyhetsbyrået TASS.

Utelukker ikke gift

En annen lege forteller at de holder på å kartlegge hvorfor han ble syk. Legen utelukkker ikke forgifting, men understreker at det kan være andre årsaker, i en uttalelse til den russiske avisen Gorod55.

Navalnyj ble trillet med sykebåre fra flyet til ambulansen, ifølge en video delt av hans støttespillere på Twitter. Videoen ble opprinnelig publisert av en av passasjerene ombord på flyet.

Vedkommende har publisert flere videoer av hendelsen fra flyet, hvor det angivelig kan høres at Navalnyj roper mens han får assistanse av helsepersonell.

Ikke første gang

44 år gamle Navalnyj, som har gjort karriere av å kritisere president Vladimir Putin og korrupsjon i Russland, er blitt utsatt for fysiske angrep tidligere. Senest i fjor hevdet han å ha blitt forgiftet med et ukjent kjemisk stoff mens han var fengslet i Moskva. På sosiale medier publiserte han bilde av at øynene hans var røde og hovne. Leger mente det var snakk om en allergisk reaksjon.

I 2017 fikk han brannsår i øynene etter at noen kastet grønn desinfeksjonsvæske i ansiktet hans. Hendelsen fant sted utenfor hans kontor i hovedstaden.

Navalnyj etter maling-angrep i 2017.

I juni holdt regjeringen i landet en folkeavstemning for å stemme over endringer i grunnloven. Etter at 78 prosent stemte ja, kan Putin sitte som president til 2036.

Navalnyj gikk hardt ut mot lovendringene og omtalte dem som en «kjempestor løgn».

Ifølge instagrammen hans var Navalnyj i Tomsk for å verve frivillige.