Verden

Arrestert for drap på norsk-pakistaner

Ifølge pakistansk politi har mannen innrømmet å ha vært delaktig i drapet på Abdul Rehman (54).

Politiet i Kharian-distriktet i Pakistan arresterte onsdag denne mannen for drapet på norsk-pakistanske Abdul Rehman (54), som forsvant i Pakistan i 2005. Foto: ARSHAD VIRK

  • Elisabeth Rodum

Les også :

Abdul Rehman (54) forsvant i Pakistan i oktober 2005. Pakistansk politi har i alle disse årene arbeidet ut fra teorien om at Rehman ble drept. En mistenkt ble varetektsfengslet for drapet i oktober i fjor.

Onsdag denne uken foretok politiet i byen Kharian en ny arrestasjon i saken. Ifølge politisjefen i Kharian-distriktet, Sultan Meeran, har mannen under politiavhør innrømmet å ha vært delaktig i drapet på Rehman.

— Jeg kan bekrefte at vi har foretatt en ny arrestasjon i saken. Den drapsmistenkte har innrømmet forholdet under politiavhør. Han ble lovet penger, og dette skal ha vært motivet for drapet, sier Sultan Meeran til Aftenposten.no på telefon fra Kharian.

Mannen har et kriminelt rulleblad, og har i lengre tid vært ettersøkt av pakistansk politi.

Flere arrestasjoner

Politisjefen utelukker ikke flere arrestasjoner i saken, da den drapsmistenkte har navngitt en annen person, som også skal være involvert i drapet.

— I morgen skal den den norske ambassadøren til Pakistan etter planen komme hit til Gujrat, og vil da få all relevant informasjon i saken, sier politisjefen.

Kharian ligger i Gujrat, provinsen i Pakistan der de fleste norskpakistanerne kommer fra.

Abdul Rehman er norsk statsborger. Han har familie i Østfold, og forsvinningssaken er blitt etterforsket av Østfold politidistrikt. Hverken politiets sambandsperson i Pakistans hovedstad Islamabad eller Østfold politidistrikt vil så langt kommentere de nye opplysningene i saken.

Press fra Pakistans øverste dommer

Den hovedmistenkte mannen, som ble arrestert i fjor, er den siste som er sett sammen med Adbul Rehman.

Ifølge opplysninger fra pakistansk politi satte Abdul Rehman seg på motorsykkelen til den drapsmistenkte pakistaneren om morgenen 21. oktober 2005. Det var siste gang Rehmans familie så ham.

Like etter at Rehman forsvant, forduftet den drapsmistenkte mannen til Oman. I desember 2007 dukket han opp i Pakistan igjen. Da skaffet han seg en såkalt «beskyttende kausjon» hos en dommer. Dette er en midlertidig beskyttelse som gjorde at politiet ikke kunne arrestere ham. En av årsakene til denne ordningen er de mange tilfellene av politivold i Pakistan.

Pakistaneren ble arrestert, men løslatt mot kausjon etter en avgjørelse i pakistansk høyesterett. Pakistans øverste dommer Iftikhar Mohammed Chaudhry opphevet imidlertid avgjørelsen om løslatelse mot kausjon, og den mistenkte er nå varetektsfengslet i påvente av rettssaken.

Abdul Rehman ble aldri funnet, og politiet har få tekniske bevis mot de drapsmistenkte pakistanerne.

I slutten av oktober 2009 ble en grav åpnet i byen Kamonki i Pakistan for å undersøke om avdøde var den savnede norsk-pakistaneren Abdul Rehman (54)(FOTO: ARSHAD VIRK) Foto: PRIVAT

Familiekonflikt

I 2009 åpnet pakistanske myndigheter det som kunne være Abdul Rehmans grav i byen Kamonki, ca. 70 kilometer utenfor Lahore i Punjab-provinsen.

Den døde skal ha blitt funnet i en kanal i september 2006, nesten ett år etter at han ble meldt savnet. Resultater av DNA-analyser kunne imidlertid ikke fastslå at det var den savnede norsk-pakistaneren. Familien har imidlertid

Les også

Norsk-pakistaner antatt drept - <br/>ber om DNA-test i Norge

.

Hovedteorien til pakistansk politi er at Rehman ble drept på bestilling fra ett eller flere medlemmer av Rehmans familie. Politiet har sikret seg telefonutskrifter som viser at den hovedmistenkte pakistaneren hadde hyppig kontakt med en norskpakistaner i slutten av 30-årene i Norge dagene før og etter Rehman forsvant.

Abdul Rehman giftet seg på nytt med en pakistansk kvinne i Thuta Rai Bahadur i Gujrat. Det nye ekteskapet skal ha ført til en familiekonflikt. Politiet mistenker at denne konflikten kan ligge bak forsvinningen.

Les også

  1. Norsk-pakistaner antatt drept - <br/>ber om DNA-test i Norge

  2. Åpner grav i jakten på savnet norsk-pakistaner

  3. Undersøker om lik er savnet norskpakistaner