Verden

Vil bombe Libya til Gadafi gir opp

Sterk ordbruk fra USA, Storbritannia og Frankrike.

  • Jon Dagsland Holgersen

Les også:

— Så lenge Gadafi er ved makten må Nato og de allierte fortsette operasjonene slik at sivile blir beskyttet, og presset på regimet øker, skriver Barack Obama, Nicolas Sarkozy og David Cameron i en kronikk fredag.

Å la Gadafi ha makten vil være «et samvittighetsløst svik» mot det libyske folk, fortsetter de tre lederne.

Gadafi og hans styrker har holdt stand i én måned med alliert bombing. FOTO: SCANPIX

Den sterke ordbruken innebærer at landene ønsker å fortsette bombeangrepene helt til Gadafi gir opp, noe som kan ta lang tid.

— Det er utenkelig at noen som har prøvd å massakrere sitt eget folk kan være en del av deres framtidige regjering, skriver lederne i kronikken som står på trykk i International Herald Tribune, Le Figaro og The Times.

Uenighet i Nato

Det kan imidlertid bli vanskelig for de tre lederne å få andre NATO-land med på laget. Det har den siste tiden blitt gjort flere forsøk på å komme til enighet om hvor intensivt man skal fortsette luftkrigen, men meningene er delte.

De libyske opprørerne ber om mer hjelp fra de allierte for å komme på offensiven, og Storbritannia og Frankrike klager over at andre NATO-land bidrar med for lite ressurser til å ta ut Gadafis militærkjøretøyer.

Samtidig kontrollerer diktatoren fortsatt de vestlige delene av landet, og opprørsstyrkene gjør få framskritt. Dermed mener forskere det enten ligger an til en langvarig operasjon med et delt Libya, eller en bakkeoffensiv for å fjerne Gadafi.

Det er utenkelig at noen som har prøvd å massakrere sitt eget folk kan være en del av deres framtidige regjering.
Obama, Sarkozy og Cameron i kronikk.

Sannsynlig med bakkestyrker

Problemet med det første alternativet er at situasjonen forblir uløst, og man kan ikke garantere beskyttelse av sivilbefolkningen slik FN-resolusjonen innebærer. Et delt Libya vil også bli dårlig mottatt i den arabiske verden.

NUPI-forsker Helge Lurås sa onsdag til Aftenposten.no at det er sannsynlig å sende inn bakkestyrker i Libya.

- Dynamikken går i retning av en form for bakkeoperasjon forkledd som en slags humanitær intervensjon, mener forskeren.

Torsdag deltok utenriksminister Jonas Gahr Støre på et NATO-møte i Berlin, der den videre Libya-strategien ble diskutert.

— Hans legitimitet som leder anerkjennes ikke av det internasjonale samfunn. Men samtidig mener vi at libyske konflikter skal avgjøres av libyere, og jeg tror vi skal være veldig forsiktig med å si «ikke av alle libyere», eller å ikke inkludere den politiske infrastrukturen i dagens Libya. Både i Irak og Afghanistan har vi sett at prisen for en eksludering av visse grupper kan bli veldig høy, sa Støre til Aftenposten etter møtet.

Kilder: BBC, Associated Press, NTB.

Les også

  1. Splittet NATO legger nye planer

  2. Kan få «humanitære» bakkestyrker

  3. - Gadafi haler ut krigen

Nicolas Sarkozy, til venstre, Barack Obama og David Cameron er enige om at Gadafi må fjernes.