Verden

En av de «Tre amigos» sier han ikke forsto at det handlet om Joe Biden

WASHINGTON (Aftenposten): USAs tidligere spesialutsending til Ukraina sier han ikke forsto at det var Joe Bidens familie som skulle etterforskes.

Kurt Volker og Tim Morrison vitnet for kongressens Trump-granskere natt til onsdag norsk tid.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Tirsdag kveld vitnet Kurt Volker, USA tidligere spesialutsending til Ukraina, og Tim Morrison, en tidligere topp i Det nasjonale sikkerhetsrådet, i riksrettsgranskningen av USAs president Donald Trump.

Her er noen av hovedpunktene.

 • Volker sier han ikke forsto at etterforskning av energiselskapet Burisma betød etterforskning av Biden-familien.
 • Volker omtalte Joe Biden som en hederlig mann.
 • President Trump sa i mai til Volker at Ukraina var «et forferdelig sted».
 • Tim Morrison mente i motsetning til mange andre vitner at Trumps samtale med Ukrainas president ikke var upassende.

Fortalte om Trump-samtale

Volker fortalte at han i mai ble klar over at president Donald Trump fikk en annen og mer negativ versjon av hva som foregikk i Ukraina enn gjennom offisielle kanaler.

Han fortalte om et møte med Trump i mai der presidenten sa at «Ukraina er et forferdelig sted. De forsøkte å felle meg.»

– Jeg måtte ta et valg. Skulle jeg ignorere problemet eller prøve å fikse det? Jeg prøvde å fikse det, sa diplomat Kurt Volker i riksrettshøringen tirsdag.

Volker forteller at han satte ukrainske tjenestemenn i kontakt med presidentadvokat Rudy Giuliani i håp om at Trump skulle få et mer positivt syn på Ukraina.

– Jeg forsøkte å være hjelpsom, sa han i høringen.

Vitnene Kurt Volker (t.v.) og Timothy Morrison avlegger ed om å snakke sant.

Gikk av etter varslerrapporten

Volker er en diplomatveteran som var frivillig som Ukraina-utsending. Han gikk av i september – dagen etter at varslerrapporten som startet hele Ukraina-saken ble offentliggjort.

Volker er en av gruppen som fikk tilnavnet «Tre amigos» og som var sentral i utførelsen av Trump-advokat Rudy Giulianis diplomati overfor Ukraina på siden av offisielle kanaler.

Kjente ikke til amigos-betegnelsen

De andre to «amigoene» er EU-ambassadør Gordon Sondland, som vitner i morgen, og energiminister Rick Perry, som ikke er innkalt.

– Jeg krymper meg når jeg hører betegnelsen «Tre amigos», sa Volker, som sier han aldri har brukt uttrykket selv og heller ikke var klar over at andre brukte det.

Volker fungerte som mellommann mellom Giuliani og ukrainske tjenestemenn som ønsket en direkte kanal til Trump.

Diplomaten Kurt Volker ankom Kongressen sammen med sin advokat Margaret Daum.

Ikke kjent med betingelser

Volker sa at han først i ettertid har fått høre påstandene om at USA stilte betingelser overfor Ukraina for et presidentmøte eller for å overføre militærstøtte som landet var lovet.

Republikanere mener dermed han er et vitne som støtter opp under deres argument om at det ikke var noe quid pro quo – en ytelse for en motytelse – i denne saken.

Volker sa dessuten at han ikke forsto at etterforskning av energiselskapet Burisma egentlig betød etterforskning av tidligere visepresident Joe Bidens familie. Han sa til granskerne at han ville protestert dersom han hadde vært klar over denne sammenhengen.

Tekstmeldinger

Minst én tekstmelding tyder likevel på at han så en slags sammenheng mellom etterforskninger og et besøk i Det hvite hus for Ukrainas president.

Samme dag som Trump og Ukrainas president hadde en telefonsamtale som senere er blitt kjernen i riksrettsgranskningen, sendte Volker en tekstmelding til en av de ukrainske topprådgiverne:

«Hørte fra Hvite Huset – gitt at president Z overbeviser Trump at han vil etterforske / ’komme til bunns i det som skjedde’ i 2016, vil vi spikre en dato for et Washington-besøk».

Meldingen ble sendt en halv time før samtalen.

Da han leste utskriften av den omstridte samtalen mellom Trump og Zelenskij, ble han overrasket, sa han. Han likte ikke henvisningene til familien Biden eller konspirasjonsteorier om 2016-valget.

Tim Morrison ankommer Kongressen for å vitne.

Synes ikke samtalen var upassende

Det andre vitnet tirsdag ettermiddag, Tim Morrison, overhørte også samtalen mellom president Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskij.

Morrison mener i motsetning til flere andre vitner at samtalen ikke var upassende. Det var imidlertid han som tok initiativ til å begrense adgangen til referatet. Han var bekymret for hvordan det ville bli mottatt i den polariserte politiske atmosfæren i Washington.

Han skal likevel ha blitt overrasket over at referatet ble flyttet over på hemmelige servere for gradert informasjon. Morrison sier han fikk tilbakemelding om akkurat dét skjedde ved en feiltagelse.

To advokatbesøk

Morrison fortalte at han på ettersommeren to ganger fikk beskjed av sin sjef, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, om å rapportere til etatens advokater. Dette var etter samtaler der EU-ambassadør Gordon Sondland skal ha gikk uttrykk for at militærstøtten var satt på pause i påvente av en offentlig kunngjøring fra ukrainerne om etterforskning av Burisma og 2016-valget.

Morrison understreket over komiteen viktigheten av at USA står på Ukrainas side overfor Russland og uttrykte håp om at dét ikke går i glemmeboken i alt oppstyret om riksrettshøringer.

Bedt om å bestikke?

Er du noen gang blitt bedt om å bestikke eller utpresse noen? spurte republikanernes komitetopp, Devin Nunes begge vitnene, noe de begge besvarte med nei. Republikanske politikere spurte Volker, som snakket med begge presidenter i løpet av sommeren, om noen av dem hadde sagt noe som kunne oppfattes som at Ukraina ble presset av USA. Volker svarte benektende også på dette.

Les også

Han ble smuglet ut av Sovjet som treåring. I dag takket han sin far i Trump-høringen.

Les mer om

 1. Riksrett
 2. Riksrettshøring
 3. Donald trump