Macron kaller NATO-alliansen «hjernedød»

Frankrikes president Emmanuel Macron uttrykker stor bekymring for forsvarsalliansen NATO i et intervju hvor han hevder USA vender Europa ryggen.

Frankrikes president Emmanuel Macron omtaler i et intervju med magasinet The Economist NATO som hjernedød.

– Det vi nå opplever, er at NATO-alliansen er hjernedød, sier han til The Economist.

I intervjuet advarer presidenten om at Europa står «på kanten av stupet» og snart må begynne å tenke på seg selv som en strategisk, geopolitisk maktfaktor. Macron slår fast at dersom regionen ikke gjør dette, vil Europa forsvinne og «ikke lenger være i stand til å kontrollere vår egen skjebne».

– USA vender ryggen til det europeiske prosjektet. Det er på tide å våkne opp, sier Macron i det oppsiktsvekkende intervjuet.

Den franske presidenten sier Europa må bygge sin egen militære strategi og uavhengighet, og ser dermed ut til å videreføre det Tysklands kansler Angela Merkel uttrykte i 2017. Da sa Merkel at tiden der Europa kan «fullt og helt stole på andre er over».

Hva betyr dette for NATO?

Frankrike er et land som legger mindre vekt på NATO enn mange andre europeiske nasjoner, sier Dr. Barbara Ganz, som er ekspert på tysk-franske relasjoner og europeisk sikkerhetspolitikk. Hun er tilknyttet Institutt for fredsforskning og sikkerhetspolitikk ved Universitetet i Hamburg.

– Det er klart at Macrons retorikk de siste ukene signaliserer at alliansen er mindre viktig for ham, sier Ganz, som svarer på spørsmål fra Aftenposten på epost.

Hun kan vanskelig se for seg at Frankrike og Tyskland kan lede en felles europeisk forsvarspolitikk utenfor NATO.

– Frankrike og Tyskland er ikke på samme sted når det gjelder sikkerhetspolitikk, spesielt ikke når det gjelder strategisk tenkning, men heller ikke når det gjelder politiske visjoner. Så svaret er nei, sier Ganz.

– De fleste tyskere ser for seg en normalisering av det transatlantiske forholdet etter at Trump er borte, sier hun.

Kritikk mot Obama

President Donald Trump har vært svært kritisk og konfronterende overfor sine europeiske allierte, og har truet med å trekke USA ut av NATO. Men splittelsen begynte med president Obama, sier Macron i intervjuet. Den franske presidenten sier Europa ble gjenreist etter krigen som en «juniorpartner» til USA, med garantier fra amerikanerne om økonomisk og militær støtte.

– Prisen (for amerikanerne) var NATO og støtte til EU. Men deres posisjon har endret seg de siste ti årene, og det er ikke bare Trump-regjeringen. (...) Det er en ide som ble fremmet av President Obama: «Jeg er en Stillehavspresident».

Macron sier videre at Obamas politikk svekket NATOs innflytelse i Midtøsten, og peker på den tidligere presidentens manglende respons da Syrias president Bashar l-Assad gasset sitt eget folk.

Et politisk prosjekt

Macron mener Europa har mistet sin egen blodige historie av syne, og glemt det politiske aspektet ved unionen.

– Europa har glemt at det er et samfunn, ved å tenke på seg selv først og fremst som et marked. Utvidelse av markedet har vært målsetningen. Dette er en fundamental feil, sier Macron.

– Et marked er ikke et samfunn. Et samfunn er sterkere: det har en følelse av solidaritet og samspill, som vi har mistet, og av politisk tanke.

Macrons oppsummerte sin analyse av Europas sårbare situasjon i noen få punkter:

  • Europa har mistet sin egen historie av syne
  • USA er midt i et strategisk skifte
  • Verdens maktbalanse tipper i retning av Kina, og marginaliserer Europa
  • Autoritære stater gjenoppstår på Europas ytterkanter, spesielt Tyrkia og Russland, og svekker Europa ytterligere
  • Konsekvensene av den arabiske våren skaper kaos
  • Europa er fortsatt i krise moralsk, politisk og økonomisk

– Ingen koordinering

Den franske presidenten viser også til Tyrkias intervensjon i det nordlige Syria, som ble igangsatt i oktober.

– Du har ingen koordinering overhodet knyttet til beslutningstaking mellom USA og de NATO-allierte. Ingen. Du har en ukoordinert aggressiv handling begått av en annen NATO-alliert, Tyrkia, i et område der våre interesser står på spill, sier Macron.

Presidenten har også tidligere stilt seg kritisk til NATOs håndtering av Tyrkias aggresjon i Syria.

– Jeg mener at det som har pågått de siste dagene, er et alvorlig feilgrep av Vesten og av NATO i regionen, sa han da han møtte pressen etter EU-toppmøtet i Brussel 18. oktober.

Han viste til at han «via en tweet» fikk vite at amerikanerne trakk ut soldatene som var stasjonert i Syria med kurderne, og at tyrkerne få dager etter rykket inn i det nordøstlige Syria.

Usikker på artikkel 5

Flere NATO-land har fordømt Tyrkias militæraksjon og har gått til det uvanlige skritt å innføre våpenembargo mot en alliert.

På spørsmål om hva Macron mener om hvor effektiv NATO-traktatens artikkel 5 er, svarer han følgende:

– Jeg vet ikke, men hva vil artikkel 5 bety i morgen?

Artikkel 5 innebærer at et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle.

Merkel ikke enig i at NATO-alliansen er «hjernedød»

Tysklands statsminister Angela Merkel er ikke enig i at NATO-alliansen er «hjernedød», slik Frankrikes president Emmanuel Macron uttaler i et intervju.

Merkel framholdt at slike kommentarer en unødvendige da hun torsdag holdt pressekonferanse med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Berlin.

– Jeg synes ikke slike drastiske slutninger er nødvendige, selv om vi har problemer og trenger å stå sammen, sa Merkel.

Heller ikke Stoltenberg er enig med Macron, som mener at USA vender ryggen til Europa.

Stoltenberg: – USA svikter ikke Europa

I en tale i Berlin tidligere torsdag forsvarte Stoltenberg Trump-administrasjonen.

– USA svikter ikke Europa, tvert imot. De investerer i Europas sikkerhet, med flere soldater, infrastruktur og flere øvelser, sa Stoltenberg.

USA har fortsatt 35.000 soldater stasjonert i Tyskland.

Tidligere torsdag uttalte Macron til det britiske nyhetsmagasinet The Economist at NATO er en «hjernedød» forsvarsallianse.

– USA vender ryggen til det europeiske prosjektet. Det er på tide å våkne opp, sier Macron i det oppsiktsvekkende intervjuet.

Russland hyller Macrons sjokkutspill

Frankrikes president Emmanuel Macron vekker begeistring i Moskva med sin advarsel om at NATO-alliansen er «hjernedød».

«Dette er gylne ord. En presis beskrivelse av den nåværende tilstanden i NATO», skriver det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova på Facebook.

Kommentaren er en reaksjon på Macrons uttalelse om at NATO-alliansen er i ferd med å bli «hjernedød».

Den franske presidenten kom med det oppsiktsvekkende utspillet i et intervju med Economist.