Verden

Sudans kvinner bidro sterkt til vårens revolusjon. I spissen hadde de en «dronning».

ISTANBUL (Aftenposten): Sudans sterke mann gjennom 30 år ble tvunget til å gå av. En 22 år gammel student spilte en viktig rolle.

Dette bildet av Alaa Salah ble et viktig symbol for demonstrantene i Sudan.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Omar al-Bashir kom til makten ved et militærkupp og han ble fjernet ved et militærkupp. Men det som utløste president Bashirs fall, var fire måneder med modige protester fra det sudanske folket.

Mens kvinner tradisjonelt sett har en mer tilbaketrukket offentlig rolle i mange muslimske land, har det ofte vært flest kvinner under demonstrasjonene i Sudan.

Overraskende nok, i hvert fall for henne selv, er det en 22 år gammel ingeniør- og arkitektstudent som er blitt selve symbolet på kvinnenes deltagelse.

Alaa Salah (22) foran en tegning inspirert at bildet som ble tatt av henne den 8. april. Bildet ble tatt under demonstrasjonene mot Omar al-Bashirs styre.

En tur opp på et biltak førte til stor berømmelse

Årsaken er et etter hvert ikonisk bilde av den nå så berømte Alaa Salah. 8 april ble hun avbildet mens hun sto på taket til en bil. Der gjenga hun et dikt om at «en kule kan ikke drepe, det er folkets taushet som dreper».

Bildet ble delt på Facebook av fotografen Lana Haroun og fikk stor utbredelse.

I never expected my picture would spread so much but I am glad that the world got to see that there is a revolution… https://t.co/QzhF2Hdvtn

Mange mente bildet av den gestikulerende kvinnen kledd i hvitt og med tradisjonelle store gulløredobber, var inspirerende. Et tilnavn som er blitt mye brukt, er «kendaka», det tradisjonelle navnet på de nubiske dronningene i det eldgamle Sudan.

– De nubiske dronningene var modige, sterke og kloke, sier Salah til Reuters.

Hun mener tilnavnet må brukes om alle kvinnelige demonstranter.

– Alle de som kjemper i gatene og på byens plasser er kendakas, mener hun.

Mange kvinner har deltatt i de folkelige protestene mot Omar al-Bashirs regime og mot militærjuntaen som har tatt over.

– Verden fikk øynene opp for Sudans revolusjon

– Jeg trodde aldri at et bilde av meg skulle bli spredt så mye, men jeg er glad for at verden har fått øynene opp for at vi har en revolusjon i Sudan, skrev hun på Twitter en uke etter at bildet var blitt tatt.

I mellomtiden, 11. april, var president Omar al-Bashir blitt fjernet gjennom et militærkupp. Generalen som ledet kuppmakerne, hadde bare rollen som president i én dag. Men nå er det en annen av generalene som styrer.

Folket, og Alaa Salah, er ikke fornøyd ennå. De krever at hele det gamle regimet fjernes.

– Det korrupte regimet må rives opp med røttene. Det ødela Sudan. Et regime med drap og tyranni, sier hun i et intervju med Reuters.

Demonstrasjonene mot det nye militære regimet fortsetter denne uken.

– Vi ønsker et bedre Sudan, en demokratisk stat, som dømmer alle i henhold til loven, uten noen at noen favoriseres, sier Salah.

– Vår revolusjon vil fortsette til våre krav blir møtt.

Sudanske demonstranter ankommer Khartoum med tog fra Atbara, der protestene startet i desember. Bildet er tatt 23. april.
Les også

Nesten én milliard i kontanter funnet hos Sudans avsatte president

– Ikke så overraskende at kvinnene er sterkt representert

Det er ikke så overraskende at kvinnene er sterkt representert blant demonstrantene, mener Sudan-kjenner Gunnar Sørbø, som er forsker ved Chr. Michelsens Institutt.

– Kvinner har utgjort over halvparten av studentene på universitetene i flere år, sier Sørbø, som var i Sudan første gang for 49 år siden.

De universitetsutdannede kvinnene er del av en middelklasse som er blitt rammet av Sudans elendige økonomi. Mange har problemer med å finne en jobb etter at de har fått seg en utdannelse.

– Det er gledelig å se at kvinnene tar del i demonstrasjonene. Og særlig gledelig synes jeg det er at også mindre velstående kvinner, slik som teselgerne, har vært med, sier Sørbø.

En folkemengde møtte tirsdag et tog med demonstranter som kom fra Atbare til Khartoum.

Regimet fikk pengegave fra regionens rikeste land

Det store spørsmålet nå er om Sudan går i samme retning som flere andre land i Midtøsten, der et håp om endring ble fulgt av nytt autoritært styre, slik som i nabolandet Egypt.

– Regionale stormakter som ikke ønsker store endringer, forsøker å påvirke utviklingen, sier Sørbø.

Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene har gitt tre milliarder dollar i støtte til det nye regimet.

Les mer om

  1. Kvinner
  2. Feminisme
  3. Sudan