Verden

Opprørere selger kulturarven for å kjøpe våpen

Syriske opprørere har begynt å selge ut arvesølvet fra den gamle kulturnasjonen for å finansiere krigen.

Inventar er smadret i vitenskapsmuseet i Aleppos gamleby.
  • Taylor Luck
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Metalldetektorer og hakker er de nye instrumenter opprørerne har tatt i bruk i kampen mot Assad-regimet, i tillegg til kassene med ammunisjon og medisiner som de smugler inn hver dag fra denne grensebyen.

Opprørerne sliter med å finansiere innsatsen og har engasjert seg i den voksende og ulovlige handelen med syriske antikviteter og kunstgjenstander. De selger ut Syrias historie, mens kampen for landets fremtid intensiveres.

— Noen dager er vi krigere, andre er vi arkeologer, sier Jihad Abu Saoud, en 27 år gammel opprører fra den syriske byen Idlib. Han forteller at han nylig har funnet tavler fra bronsealderbyen Ebla med sumeriske skrifttegn.

Krigsskueplasser

Helt siden konflikten i Syria startet for to år siden, har det internasjonale samfunn uttrykt bekymring for landets mangfoldige kulturarv med historiske byggverk og verdifulle arkeologiske skatter. Begge de stridende parter har vært med på å lage krigsskueplasser på noen av de viktigste, som korsfarerslottet Crac des Chevaliers og de tusen år gamle basarene i Aleppo.

Les også

Kunstskatter blir ødelagt i Syria

FN er nå blant dem som roper varsko for den nye fare som truer Syrias historiske arv, en ny og mye farligere trussel: Et sofistikert nettverk av smuglere og handlere – noen av opprørerne er med for fullt – som gjør penger på å omsette gjenstander fra landets kulturelle rikdom.— Ut fra tidligere erfaringer med konfliktsituasjoner kan vi si at faren for plyndring og utsmugling av historiske gjenstander fra Syria virker høy, sier Anna Paolini, som er sjef for Jordan-kontoret til UNESCO.

Farlig å inspisere

Omfanget av denne handelen er ukjent på grunn av problemene med å inspisere historiske objekter under de pågående krigshandlingene. Det finnes motstridende rapporter om hva som skjer, kom det frem på et UNESCO-seminar i Jordan i helgen.

Men 12 av landets 36 museer er blitt plyndret, ifølge Stiftelsen for vern om syrisk arkeologi, som er basert i Frankrike. Men Syrias egne myndigheter sier at de fleste gjenstandene er blitt tatt vare på.

Bare to gjenstander er blitt stjålet fra utstillingsmontre siden konflikten begynte, heter det fra Damaskus: En bronsestatue fra den arameiske periode i byen Hama og en samling av marmorfigurer og skrifttavler fra museet i Apamea.

Plyndrer ved høylys dag

Likevel er syriske myndigheter og bevaringsforkjempere enige om at landets arkeologiske skatter er stadig mer sårbare. I en offisiell rapport heter det at flere av disse stedene er blitt utsatt for "adskillige" tilfeller av vandalisme og ulovlige utgravninger.

— Det er ikke bare Syrias historie, men menneskehetens historie som står på spill, sier Maamoun Abdulkarim, som er sjef for Syrias direktorat for antikke saker. Før borgerkrigen brøt ut, gravde plyndrerne om natten. Nå graver de i fullt dagslys, fastslår han.

Les også

Hjelpearbeidere evakuert fra desperate flyktninger

I Damaskus sier offisielle kilder at den økende handelen skyldes at det er økende desperasjon blant opprørsstyrkene, som nå kontrollerer det meste av områdene der de arkeologiske skattene ligger.Selv om opprørerne i Den frie syriske armé gjentatte ganger har lagt vekt på at de er oppsatt på å beskytte kulturarven, så forsvarer lederne sin deltagelse i den ulovlige handelen med antikviteter, fordi den er en vesentlig kilde til finansiering av opprøret. En gjennomsnittlig smuglertransport ut av landet kan innbringe over 300.000 kroner på svartebørsen, forteller opprørere i intervjuer.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også

  1. Ny rapport: Tortur satt i system over hele Syria

  2. Uenighet om syrisk eksil-statsminister

  3. Fransk avis: Den syriske hær brukte kjemiske våpen mot opprørere