Verden

19-åring mistenkt etter at én ble drept og tre såret i synagogeangrep

Mannen som angrep folk i en synagoge i California lørdag skal ha ropt antisemittiske budskap til forsamlingen. Etterpå overga han seg selv til politiet.

Folk har lagt ned blomster ved et gatelys like ved synagogen som ble angrepet. JOHN GASTALDO / Reuters/ NTB Scanpix

 • Kjersti Nipen
  Journalist
 • NTB

En 60 år gammel kvinne ble drept og tre andre personer skadet da en 19 år gammel mann løp inn i en synagogen Chabad of Poway i California og begynte å skyte lørdag. Stedet ligger nord for San Diego.

Gjerningsmannen ropte antisemittiske budskap da han kom inn i synagogen, før han begynte å skyte med et halvatomatisk våpen. Angrepet stoppet opp da rabbineren i synagogen forsøkte å snakke med mannen. så begynte han å skyte igjen.

Rabbineren ble selv skutt i hånden. Skadet ble også en voksen mann og en jente, ukjent hvor gammel. Også en tredje person ble fraktet til sykehus med skader etter angrepet.

Skjøt etter fluktbilen

En grensevakt var tilstede i synagogen og bevæpnet. Da angriperen forlot synagogen, muligens fordi han fikk problemer med skytevåpenet, skal grensevakten ha skutt etter gjerningsmannens bil mens han kjørte vekk. The New York Times melder at kulene punkterte et hjul på bilen, men gjerningsmannen ble ikke skadet og kjørte vekk fra stedet.

Politiet i San Diego pågrep etter kort tid 19-åringen i nærheten av synagogen, etter at han selv skal ha ringt politiet for å overgi seg.

Angrep påskegudstjeneste

Skytehendelsen ved synagogen skjedde da menigheten var samlet for å markere slutten på den jødiske påsken, som er en av de viktigste helligdagene i jødedommen.

Gudstjenesten begynte kl. 11. En halv time senere ble politiet i Poway tilkalt etter meldinger om skyting.

I alt fire personer er fraktet til sykehuset Palomar Medical Center, ifølge CNN.

President Donald Trump uttalte seg om angrepet utenfor Det hvite hus lørdag.

– For øyeblikket ser dette ut til å være et tilfelle av hatkriminalitet. Min dypeste medfølelse med alle dem som er rammet. Vi skal komme til bunns i dette, uttalte Trump til pressen.

Lystenning for ofrene i Rancho Bernardo Community Presbyterian Church i California. JOHN GASTALDO /Reuters/NTB Scanpix

Et hatangrep

Rundt 40 til 60 personer var tilstede i synagogen da angrepet skjedde.

– Dette er en menighet som har meget strenge sikkerhetstiltak, sa Vaus til CNN.

Det skal imidlertid ikke ha vært noen vakt tilstede da angrepet skjedde. Vaus betegner skytehendelsen som et hatangrep rettet mot synagogen.

– Det var en person med hat i sitt hjerte, hat til vårt jødiske miljø, sier Vaus.

For seks måneder siden ble elleve mennesker drept og seks såret da en mann tok seg inn i en fullsatt synagoge i den amerikanske byen Pittsburgh under en navneseremoni for en baby. Mannen stormet inn i synagogen og ropte «Alle jøder må dø», før han begynte å skyte. Det er det dødeligste angrepet mot det jødiske samfunnet i USA i landets historie.

Kan ha postet manifest før angrepet

Ifølge New York Times undersøker politiet nå om det er angriperen som har postet et manifest eller et «åpent brev», fylt av rasistisk innhold og høyreekstreme konspirasjonteorier, på chattekanalen 8chan før skytingen. Innholdet i det såkalte manifestet har fellestrekk med teksten som ble lagt ut på samme kanal av mannen som sto bak angrepene mot to moskeer i Christchurch på New Zealand i mars.

The Guardian melder at forfatteren av det nye manifestet hevder å være inspirert av både Christchurch-angrepet og det tidligere angrepet mot synagogen i Pittsburgh.

Synagogeangrepet er det siste tilfellet i en serie av angrep mot gudshus for troende den siste tiden.

 • 50 mennesker ble drept da en høyreekstremist angrep muslimer i to moskeer i Christchurch, New Zealand, 15. mars.
 • Tre katolske kirker og tre luksushoteller var hovedmåle for selvmordsangrepene på Sri Lanka der rundt 250 mennesker ble drept første påskedag, 21. april. Myndighetene mener selvmordsbomberne tilhørte mindre islamistgrupper. IS hevder å stå bak.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Skyting
 2. San Diego
 3. California
 4. Terror

Relevante artikler

 1. VERDEN

  New York: Fem knivstukket i terrorangrep mot hanukka-feiring hos rabbiner

 2. VERDEN

  Over halvparten av alle religiøse hatangrep i USA er rettet mot en gruppe som utgjør 2,2 prosent av befolkningen

 3. VERDEN

  – Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand

 4. NORGE

  Disse skal ha inspirert mannen bak moskéangrepet i Bærum

 5. VERDEN

  Rapport: Urovekkende økning i antisemittisk vold

 6. VERDEN

  Mannen bak synagogeangrepet skal ha postet terrorplaner på nettet