Verden

Bølge av skogbranner i Nord-Europa

Brannmenn jobber med en brann i en myr utenfor landsbyen Uppermill i Storbritannia. Foto: PHIL NOBLE / Reuters/NTB scanpix

Flere branner pågår fortsatt i Sverige. Den siste uken har det vært uavanlig mange skogbranner i Nord-Europa.

  • NTB

Brannmenn holder på å slukke en brann i en skog i Nassenheide i Tyskland tidligere denne uken. Foto: Julian Stuehle / NTB scanpix

En rekke branner raser fremdeles i Sør-Sverige, og flere er bedt om å evakuere. Brannvesenet håper gunstigere vær kan gi drahjelp i kampen mot flammene.

Et 50-tall gressbranner og 10–15 skogbranner har blusset opp hver dag den siste uka, opplyser den svenske myndigheten for samfunnssikkerhet og beredskap (MSB).

I et tettsted i Motala kommune ble anslagsvis 100 personer bedt om å evakuere torsdag. De skal tas imot på et eldrehjem vest for Norrköping.

– Et tidligere eldrehjem i Tjällmo skal ta imot dem, sier Sylvia Rydström i redningstjenesten i Östra Götaland.

Det brant i en boligblokk i Falkenberg onsdag kveld, samtidig som fotballkampen i Allsvenskan mellom FAlkenbergs FF og Sirius FK foregikk i forgrunnen. Foto: Björn Larsson Rosvall/NTB scanpix

Nord i Skåne har rundt 50 innbyggere ennå ikke fått vende hjem etter at de ble evakuert tirsdag under en skogbrann i Hästveda i Hässleholm kommune. Brannen i området har avtatt, men er ennå ikke slukket.

Veisidene ble dynket med vann i Skåne. En skogbrann raste i Hästveda i Hässleholms kommune tidligere denne uken. Flere bolighus ble evakuert. Foto: Johan Nilsson/NTB scanpix

Uvanlig mange branner

De siste ukene har det vært skogbranner i Storbritannia, Sverige, Tyskland og Norge. Ifølge en talsperson for EUs organ for overvåking av skogbranner (Effis) har tallet på skogbranner i Europa i år vært «langt over snittet» for denne tiden av året.

– I år har det vært mye verre enn de siste ti årene, opplyser Effis til BBC.

Brannene kommer ifølge EU-organet av en «veldig tørr vinter i store deler av Europa», og situasjonen ser heller ikke ut til å bli noe bedre fremover, skal man tro de langsiktige prognosene.

I Norge er det nå stor fare for gress- og lyngbrann i så godt som hele landet, sør for Helgeland. Den siste uken har det vært flere større branner, sist i Sokndal i Rogaland.

Les også

Skogbranner under kontroll – minst 11.000 mål brent ned

Død vegetasjon tar lett fyr

Gress- og lyngbrannfare på våren er imidlertid ikke uvanlig i Norge, ifølge vakthavende meteorolog Marit Berger.

Brannvesenet rykket onsdag ettermiddag ut til brann ved Solnesåsen i Melsomvik. Brannvesenet drev etterslukking utover dagen Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– Man får ofte stor gress- og lyngbrannfare på våren. Den døde vegetasjonen fra i fjor tørker veldig fort og tar lett fyr, sier Berger til NTB.

I fjor sommer ble det registrert hele 2097 skogbranner i Norge – dobbelt så mange som i 2017 og 2016. På det meste herjet over 100 skogbranner samtidig, og NVE advarte mot at Norge må forberede seg på mer alvorlige tørkeperioder og flere skogbranner.

Slukningsarbeid med helikopter under brannen i et stort skogområde i Sokndal i Rogaland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Les også

Ekstremt stor brannfare i hele Sør-Norge

Ekstra tørt

Meteorologen mener at den tørre sommeren i fjor kan ha bidratt til ekstra tørre forhold nå på våren.

– Sommeren i fjor var ganske tørr og spesiell. Så det kan hende at det er blitt litt ekstra tørre forhold, og at den døde fjorårsvegetasjonen er ekstra lettantennelig. Det er heller ikke ofte man har såpass lange tørkeperioder på våren, slik vi har hatt i år, sier Berger.

Ifølge tall fra onsdag er det i april totalt målt 0,1 millimeter nedbør i Oslo, 0,4 millimeter i Stavanger, 2,1 millimeter i Bergen og 4 millimeter på Værnes. Til sammenligning er det målt 90 millimeter nedbør i Tromsø i samme periode.

Vanligvis pleier faren for gress- og lyngbrann å avta når planter og gress spirer, og ved nedbør.

Les også

Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal

En skog- og gressbrann blusset opp over et stort område mellom Homme og Fedjestad på Gyland i Flekkefjord tidligere denne uken. Foto: Jørn Bærheim / Scanpix

Les mer om

  1. Brann
  2. Norge
  3. Vær
  4. EU
  5. Storbritannia
  6. Stavanger
  7. Rogaland