Verden

Dommeren tidoblet kausjonssummen

To gambiere må betale 20 normale årslønner hvis overgrepstiltat nordmann skal slippes fri.

Den overgrepstiltalte nordmannen (45) ankommer rettsbygningen i Bundung tidligere i år.
  • Svend Ole Kvilesjø

Nordmannen (45) som er siktet for overgrep mot tre gambiske smågutter, har sittet i varetekt siden i desember i fjor. For noen uker siden krevde hans forsvarsadvokat Sheriff Marie Tambadou at han skulle bli løslatt mot kausjon, noe dommeren godtok. Summen ble satt til 50.000 dalasis, tilsvarende ca. 11.000 kroner.

Men før neste rettsmøte hevdet dommeren at norsk politi hadde gitt ham ny informasjon, om at at 45-åringen tidligere er dømt og har sonet for seksuelle overgrep mot barn i Norge, deriblant hans egen sønn. Dette førte til at kausjonsmuligheten ble fryst.

Da partene møttes igjen i dommerens kontorlokaler i Bundung Magistrates Court i dag, torsdag 31. mars, stilte dommeren adskillig strengere krav for midlertidig løslatelse mens rettssaken pågår:

  • To gambiske statsborgere må stille 500.000 dalasis i kontanter, eller eiendom med tilsvarende verdi, i sikkerhet for nordmannen. Skjer ikke det, blir han sittende i varetekt i landets høysikkerhetsfengsel, Mile 2, rett utenfor hovedstaden Banjul.
  • 500.000 dalasis tilsvarer ca. 110.000 norske kroner, eller omtrent 20 årslønner for en greit betalt politimann eller lærer.
  • Om nordmannen blir sluppet fri mot kausjon, og hvis han skulle klare å rømme landet, vil de to gambierne som stilte sikkerhet for ham, bli stilt for retten.

Interpol-sjefen vitnet

Mandag denne uken ble ble det et særdeles kort rettsmøte, fordi tolken som oversetter mellom engelsk og norsk, ikke dukket opp. I dag, torsdag, var han tilbake. Dermed kunne også Gambias Interpol-sjef Ba Kebba Susso fortsette sitt vitnemål i retten.

Interpol-sjefen har selv avhørt den tiltalte nordmannen minst en gang. Og han vet også hva som befinner seg på de to bærbare datamaskinene og lagringsmediene som ble funnet i nordmannens hus i desember.

Politiet har tidligere opplyst at det på lagringsmediene er funnet en rekke «usømmelige bilder», som skal bevise at 45-åringen har forgrepet seg seksuelt på de seks småguttene.

— Jeg kan ikke gå nærmere inn på hva som ble sagt i retten i dag. Mannen er siktet for overgrep mot barn, derfor blir rettssaken holdt for lukkede dører, sier aktor, politiinspektør Musa Kuyateh til Aftenposten.no.

Rettssaken fortsetter torsdag 21. april. Da er det skjærtorsdag og påske i Norge, noe som ikke feires av det offentlige Gambia.

Les også

  1. - Stiller huset som sikkerhet for å bli sluppet fri

  2. Løslates mot 11.000 kroner i kausjon

  3. Norsk politi fikk stanset løslatelse av Gambia-siktet