Resultatet i Iowa lar vente på seg. Nå hagler kritikken.

Demokratene i Iowa sier resultatet fra nominasjonsvalget er forsinket på grunn av en kvalitetssjekk.

Tidligere visepresident Joe Biden holdt tale i Iowa mandag, selv om resultatet ikke var offentliggjort.

Kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i 2020 startet i delstaten Iowa mandag kveld. Dette er starten på nominasjonsprosessen og anses for å være en viktig temperaturmåler i amerikansk politikk.

Resultatene var ventet rundt klokken 4 natt til tirsdag norsk tid, men fortsatt er det ikke blitt rapportert inn et eneste resultat fra de 1765 forsamlingslokalene rundt omkring i staten.

Det er uvisst når resultatet vil være klart.

På republikansk side fikk president Donald Trump 97 prosent av stemmene. Bare to andre kandidater fikk over 1 prosent.

Tre av tre

Dette er tredje gang på tre valgperioder at nominasjonsprosessen i Iowa rammes av problemer. I 2016 erklærte Hillary Clinton seier over Bernie Sanders før tallene var klare. Da tallene kom, viste det seg at hun hadde vunnet, men bare hårfint.

I 2012 var det trøbbel på republikansk side. Mitt Romney, som til slutt ble partiets kandidat, fikk status som vinner i Iowa med åtte stemmers overvekt. Noen uker senere viste det seg imidlertid at Rick Santorum egentlig hadde fått 34 flere stemmer enn Romney.

Sanders påberoper seg ledelse

En kilde opplyser til The Hill at resultatet av årets demokratiske nominasjon først er ventet å komme tirsdag morgen amerikansk tid.

Klokken 07.30 norsk tid hevdet Bernie Sanders-kampanjen at han leder. De baserer dette på interne tall.

– Vi erkjenner at dette ikke kan erstatte komplette data fra Iowas demokratiske parti, men vi mener bestemt at våre tilhengere har arbeidet for hardt og for lenge til å få resultatene av dette arbeidet forsinket, sier Jeffrey Weawer, seniorrådgiver i Sanders-kampanjen, i en uttalelse.

Sanders-tallene bygger på rapporter fra egne kampanjemedarbeidere i 40 prosent av valgdistriktene. Ifølge disse ufullstendige og ubekreftede tallene vinner Sanders litt foran Pete Buttigieg på andre og med god margin til Elizabeth Warren, Joe Biden og Amy Klobuchar.

Bernie Sanders har kommet godt ut på meningsmålinger de siste dagene, med Joe Biden like bak, fulgt av Elizabeth Warren og Pete Buttigieg.

Slik så resultatene ut hos Det demokratiske partiets offisielle opptelling klokken 7.25 norsk tid - 12.12 lokal tid i Iowa.

App-trøbbel

Demokratene avviser at hacking er årsaken til problemene. De sier det dreier seg om et «rapporteringsproblem».

Kommunikasjonsdirektør Mandy McClure sier partiet «fant uoverensstemmelser i rapporteringen av tre sett med resultater».

Les også

Lille Iowa har enorm makt. Mandag kan staten gi Bernie Sanders en pangstart på presidentvalgåret.

Det skal ha oppstått tekniske problemer med en app som skulle brukes til å rapportere inn resultatene.

– I tillegg til teknikken som brukes for å rapportere resultatene, bruker vi også bilder av resultatene og dokumenter for å sikre oss at alle resultatene stemmer overens og at tallene vi rapporterer er riktige, sier McClure.

Sterk kritikk

I amerikanske medier og i sosiale medier hagler kritikken mot forsinkelsene. Før årets nominasjonsvalg har det pågått en opphetet debatt om det er riktig at den samme delstaten alltid får velge først.

– Dette er et totalt rot, skriver Julián Castro, en tidligere minister under president Barack Obama, på Twitter.

Clare Malone, politisk kommentator i nettstedet FiveThirtyEight, er også kritisk.

«Biden-støttespillere sier at vi kanskje ikke kan stole på noen av resultatene, og Buttigieg har akkurat erklært seg selv som vinner. 2020 har begynt», skriver hun på Twitter.

Skadefryd fra Trump-leir

Trumps kampanjesjef, Brad Parscale, kom med en skadefro melding på Twitter:

«Demokratisk partikollaps. De kan ikke engang styre folkemøter, og de ønsker styre staten. Nei takk.»

Presidentens sønn, Donald Trump jr., benyttet anledningen til å fleipe med Joe Biden. «Akkurat nå blir titusener av stemmesedler for Joe Biden sendt fra Broward fylke til Iowa», skrev han på Twitter.

Broward fylke sto for en omstridt opptelling av stemmer i 2000-valget. Til slutt avgjorde 537 stemmer i dette Florida-distriktet.

– Få dem riktige

Flere av demokratene som stiller til valg, talte mandag kveld lokal tid til tross for at resultatet ennå ikke var kommet.

– Det demokratiske partiet i Iowa jobber med å hente inn resultatene, få dem riktige, sa tidligere visepresident Joe Biden i sin tale til støttespillere i Des Moines.

Biden mener det kommer til å være tett i toppen blant resultatene.

– Vi kommer til å gå ut herfra med vår andel av delegater, sier han.

Trumps slutt

Senator Bernie Sanders fra Vermont var på scenen sammen med kona Jane, to barnebarn, sønnen og svigerdatteren. Han sier han har en god følelse på at når resultatene blir offentliggjort, kommer det til å bli veldig, veldig bra i Iowa.

– I dag markerer vi starten på slutten for Donald Trump, sa Sanders også.

Nominasjonsvalget i Iowa skjedde i form av nesten 1.700 folkemøter som ble arrangert på skoler, biblioteker og i kirker. i stedet for å fylle ut valgsedler, stilte folk seg i grupper basert på hvilken kandidat de stemmer på.