Kinesiske myndigheter vil ha dansk statue fjernet

Mener skulpturen i København skader dansk-kinesiske forhold. Danske myndigheter avviser kravet.

Det er organisasjonen Amnesty International og det politiske partiet Alternativet som har fått oppstilt kunstneren Jens Galschiøts skulptur utenfor det danske Folketinget.

23. januar ble en åtte meter høy skulptur plassert ut på Christiansborg Slottsplass i København, like foran det danske Folketinget. Der skal den stå i tre måneder.

Skulpturen viser en rekke forvrengte kropper. Den er laget av den danske kunstneren Jens Galschiøt, som vil rette oppmerksomhet mot Kinas maktbruk i Hongkong.

Allerede før statuen ble utplassert, forsøkte den kinesiske ambassaden å få den stanset, melder Jyllands-Posten.

Kina mener statuen er en innblanding i interne, kinesiske forhold, og at den er skadelig for det vennskapelige forholdet mellom Danmark og Kina. De har kontaktet både Københavns kommune og det danske folketinget med sin protest.

Men klagen har ikke ført frem. Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod skriver i en mail til Jyllands-Posten, at den kinesiske ambassade har rett til å uttrykke sine synspunkter.

«Men jeg vil gjøre det klart, at det ikke må føre til en praksis som strider mot danske lover».

Protesterte også mot flagg-tegning

Denne uken har Kina også forlangt unnskyldninger etter flere karikaturtegninger av det kinesiske flagget i tilknytning til utbruddet av Wuhan-viruset.

Mandag krevde de en unnskyldning fra Jyllands-Posten og karikaturtegner Niels Bo Bojesen etter at avisen hadde trykket en tegning der stjernene i flagget var byttet ut med virus.

Tegningen i Jyllands-Posten 27. januar.

Samme uke forlangte den kinesiske ambassaden i Belgia en unnskyldning for en lignende tegning i avisen De Standaard, skriver Jyllands-Posten.

Her var stjernene i det kinesiske flagget byttet ut med advarselssymboler som brukes på farlig avfall fra helsesektoren.

I september 2018 var det et innslag i det svenske satireprogrammet Svenska nyheter som satte sinnene i kok ved den kinesiske ambassaden i Sverige.

Andreas Bøje Forsby, forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, sier til Berlingske Tidende at han mener reaksjonen fra Kina på statuen gir grunn til bekymring.

– Det er bemerkelsesverdig og gir grunnlag for bekymring at ambassaden ikke har forstått at danske myndigheter ikke lenger kan og vil bøye seg for kinesisk press, sier han.