Verden

Kinesiske myndigheter vil ha dansk statue fjernet

Mener skulpturen i København skader dansk-kinesiske forhold. Danske myndigheter avviser kravet.

Det er organisasjonen Amnesty International og det politiske partiet Alternativet som har fått oppstilt kunstneren Jens Galschiøts skulptur utenfor det danske Folketinget. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

 • Pål Vegard Hagesæther
  Journalist

23. januar ble en åtte meter høy skulptur plassert ut på Christiansborg Slottsplass i København, like foran det danske Folketinget. Der skal den stå i tre måneder.

Skulpturen viser en rekke forvrengte kropper. Den er laget av den danske kunstneren Jens Galschiøt, som vil rette oppmerksomhet mot Kinas maktbruk i Hongkong.

Allerede før statuen ble utplassert, forsøkte den kinesiske ambassaden å få den stanset, melder Jyllands-Posten.

Kina mener statuen er en innblanding i interne, kinesiske forhold, og at den er skadelig for det vennskapelige forholdet mellom Danmark og Kina. De har kontaktet både Københavns kommune og det danske folketinget med sin protest.

Men klagen har ikke ført frem. Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod skriver i en mail til Jyllands-Posten, at den kinesiske ambassade har rett til å uttrykke sine synspunkter.

«Men jeg vil gjøre det klart, at det ikke må føre til en praksis som strider mot danske lover».

Protesterte også mot flagg-tegning

Denne uken har Kina også forlangt unnskyldninger etter flere karikaturtegninger av det kinesiske flagget i tilknytning til utbruddet av Wuhan-viruset.

Mandag krevde de en unnskyldning fra Jyllands-Posten og karikaturtegner Niels Bo Bojesen etter at avisen hadde trykket en tegning der stjernene i flagget var byttet ut med virus.

Tegningen i Jyllands-Posten 27. januar. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix

Samme uke forlangte den kinesiske ambassaden i Belgia en unnskyldning for en lignende tegning i avisen De Standaard, skriver Jyllands-Posten.

Her var stjernene i det kinesiske flagget byttet ut med advarselssymboler som brukes på farlig avfall fra helsesektoren.

I september 2018 var det et innslag i det svenske satireprogrammet Svenska nyheter som satte sinnene i kok ved den kinesiske ambassaden i Sverige.

Andreas Bøje Forsby, forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, sier til Berlingske Tidende at han mener reaksjonen fra Kina på statuen gir grunn til bekymring.

– Det er bemerkelsesverdig og gir grunnlag for bekymring at ambassaden ikke har forstått at danske myndigheter ikke lenger kan og vil bøye seg for kinesisk press, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Jyllands-Posten
 2. Danmark
 3. Kina
 4. København
 5. Belgia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kina krever unnskyldning fra Jyllands-Posten

 2. VERDEN

  En ambassadør risikerer dom, den andre kommer med trusler. Slik har Sveriges forhold til Kina gått fra vondt til verre.

 3. VERDEN

  Helsepersonellet jublet over verneutstyret fra Kina. Da de tok på seg maskene, forsto de at noe var galt.

 4. VERDEN

  Svenskene reagerer på lange koronakøer over broen

 5. VERDEN

  Lenge visste hun ikke om mannen var død eller levende. Denne klemmen har familien lengtet etter i fem år.

 6. VERDEN

  USAs ambassadør nekter Trump-kritiker å tale i København