Skogbrannene danner ildsprutende skyer

Lørdag er skogbrannene i Australia så ute av kontroll at de skaper et nytt værsystem.

Solen kjemper seg gjennom skyene mens kraftig vind sender røyk og aske mot Nowra i New South Wales lørdag.

Brannvesenet i delstaten New South Wales melder om såkalte pyrocumulonimbus-skyer på Twitter lørdag – et værfenomen som oppstår over store branner og ildstormer.

NASA kaller slike skyer for «skyenes svar på ildsprutende drager» fordi de er i stand til å skape sine egne lynnedslag som stifter nye branner.

I tillegg skaper de kraftig vind som sprer brannene ytterligere. De siste ukene har pyrocumulonimbus-skyene vært å se flere steder i mest brannherjede områdene av Australia.

Brannmenn går fra dør til dør

Lørdag melder brannvesenet i New South Wales og Victoria at det er for sent å evakuere. De uforutsigbare brannene har ført til stengte veier og er svært farlige.

I Eden i Victoria går nå brannvesenet fra dør til dør for å få folk til å forlate hjemmene sine og dra mot nord i byen.

På en pressekonferanse tidligere på dagen varslet statsminister Scott Morrison at 3000 reservesoldater mobiliseres til kamp mot brannene. I tillegg skal føderale myndigheter leie inn fire store brannfly som skal bidra i slukkingsarbeidet.

Lørdag ble det også kjent at to personer har omkommet på øya Kangaroo Island i delstaten South Australia, som grenser til NSW og Victoria.

Antallet personer som nå er bekreftet omkommet i brannene, er nå 23, sa Morrison lørdag.