Se bildene: Nye klimademonstrasjoner over hele verden

Fredag har det vært arrangert 1.623 demonstrasjoner i 119 land. Skoleelevene er utålmodige.

KÖLN, TYSKLAND: Utenfor Kölnerdomen var skoleelever samlet for å markere sin motstand mot kull og fossile energikilder. Politiet anslår at det var 9000 demonstranter i byen.

Streikende skoleelever demonstrerer for klimaet i en rekke land i Europa.

Fredagens protestbølge begynte i Australia og New Zealand.

London, Köln, Stockholm og Oslo er blant byene hvor skolestreikene er i gang.

Slik protesterte de unge aksjonistene verden over:

BERLIN, TYSKLAND: «I morgen er det for sent!» I Tyskland skal det ha vært avholdt streiker i 2100 byer fredag. Ved Brandenburger Tor i Berlin er det meldt om 10.000 aksjonister.
SYDNEY, AUSTRALIA: «Verden smelter» var budskapet til disse barna som møttes ved Town Hall Square. I Australia har skolebarna stilt tre krav til politikerne: Å stoppe planene om et stort kullgruveprosjekt, kalt Adani, å si nei til flere nye kull-, olje- og gassprosjekter og at landet skal ha 100 prosent fornybar energi innen 2030.
LISBOA, PORTUGAL: Rundt 5000 studenter og skoleelever gikk i flokk mot parlamentsbygningen i hovedstaden.
MELBOURNE, AUSTRALIA: Aksjonlistene i Melbourne la seg ned i Swanson Street i deres «Climate Rally».

Noen av de første streikene ble holdt i Australia og New Zealand. Også i Japan og på Filippinene ble det holdt demonstrasjoner.

– Vi lærer for fremtiden. Men hvis ikke regjeringen prioriterer å gjøre noe med klimaendringene, har vi ingen fremtid, sa 17 år gamle Zahra Radih i Australias hovedstad Canberra.

Skolestreikene for klimaet er inspirert av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16). Dette bildet er fra streiken i april.
LONDON, STORBRITANNIA: En ung aksjonist marsjerte opp Parliament Square i London.
LONDON, STORBRITANNIA: Arrangørene anslår at minst 1,6 millioner mennesker deltok i bevegelsens så langt største internasjonale protestbølge 15. mars i år. I dag var det «Global Strike 4 Climate» i 60 byer i Storbritannia.
LAUSANNE, SVEITS: Det har vært streiker i 26 byer i Sveits i dag. I Lausanne var 8000 ungdommer samlet med krav om mer handling.
GURUGRAM, INDIA: Store aksjoner også i indiske byer. Her er studentene i Gurugram. Her har skolebarna særlig vært opptatt av rent vann, ren luft, ren energi og trygg matvareproduksjon.

Utålmodige arrangører

Den nye klimastreiken skjer bare to måneder etter forrige klimastreik fra de unges side. Den første streiken var for å få politikerne til å ta mer ansvar i klimakampen, forklarer Natur og Ungdom.

Det var den reneste festivalstemning i gjørma foran Stortinget under ungdommens klimastreik. Minst 2.000 var på plass og markerte.

I Oslo talte statsminister Erna Solberg (H) til de unge demonstrantene foran Stortinget.

OSLO, NORGE: Fredagens aksjon er en reaksjon på mangelen på handling i kjølvannet av forrige streik. Det var tett med paraplyer og regnfrakker foran Stortinget fredag. Det la ingen demper på stemningen, og under pøsende regn var det trening på kamprop og klimabrøl.
OSLO, NORGE: Statsminister Erna Solberg (H) sier hun forstår at klimaungdommen er utålmodig. – Norge har et særskilt ansvar for å bidra til å kutte klimagassutslipp. Både fordi vi er et rikt og velutviklet land, men også fordi vi er en stor eksportør av olje, sa statsministeren til alle som var møtt frem til skolestreiken for klima foran Stortinget.
OSLO, NORGE: Det var ikke forventet like stor oppslutning for streiken denne gangen, men til sammen rundt 10.000 elever har streiket i norske byer i dag.