Maktens casanovaer risikerer alt

CIA-sjefen er den siste i en lang rekke mektige menn som har valgt å sette alt på spill for et forhold på si'. Utroskapsskandalene florerer i makteliten.

De hadde sidesprang, og det ble offentlig kjent. Men det fikk ikke de samme konsekvensene: Tidligere president John F. Kennedy (f.v.), tidligere CIA-sjef David Petraeus, tidligere statsminister John Major og tidligere president Bill Clinton.

Den amerikanske etterretningstjenesten er uten øverste sjef etter at David Petraeus innrømmet utroskap. Stadig flere detaljer rundt hans avgang kommer frem. Også general John Allen, den øverste amerikanske militære kommandøren i Afghanistan, er trukket inn i utroskapsskandalen.

Petraeus føyer seg inn i rekken av mektige, utro menn — menn som har sex med andre enn kona eller samboeren, selv om de risikerer både karrièren og ekteskapet. Menn som Bill Clinton og Silvio Berlusconi.

Sikkerhetsrisiko

Patraeus-affæren skiller seg imidlertid ut. Lederen for verdens mektigste etterretningsorganisasjon satte seg i en situasjon som gjorde ham utsatt for utpressing.

Innenfor etterretningsorganisasjoner er det åpenbart at det representerer en sikkerhetsrisiko og et utpressingspotensial dersom en person i en sentral posisjon prøver å skjule et intimt forhold, sier Frank Aarebrot, professor i europeisk politikk, til Aftenposten.no.

Les også

Skammens ansikt

Hvorvidt maktelitens sidesprang får konsekvenser, varierer fra land til land. I USA er ikke familiesituasjonen skilt fra politikken, og utenomekteskapelig sex er ikke akseptabelt.I 2009 skrinla Nord-Carolinas guvernør planene om å bli republikanernes presidentkandidat under årets valg. Mark Sanford forsvant plutselig en dag, uten å informere noen. Da han dukket opp etter en uke, innrømmet han å ha vært hos sin elskerinne i Argentina og ba kona om unnskyldning.

Nytt fenomen

Fem år tidligere forlot New Jersey-guvernøren James McGreevey stillingen etter å ha bekreftet at han hadde hatt et utenomekteskapelig forhold til en mann.

Den amerikanske politikken er full av utroskapshistorier; fra president John F. Kennedys mange stevnemøter, til Bill Clintons berømte utroskap mot Hillary Clinton. Men det er først de senere årene politikkens førsteelskere er tvunget til å gå etter utroskapsavsløringer.

Dette har sammenheng med endringene i journalistikken, hvor det er en mer åpen og aggressiv linje også i USA. Det skapte ingen overskrifter at Roosevelt døde i armene på sin elskerinne, og ingen skrev om Kennedys forhold til Marilyn Monroe, sier Aarebrot.

– Og det var ikke fordi det ikke var kjent i pressekretser, legger han til.

Britenes topp-skandaler

Hærminister John Profumos forhold til en yngre kvinne, som samtidig pleiet et forhold til den britiske marineattachéen, rystet Storbritannia på begynnelsen av 60-tallet.

I Storbritannia er sexskandalene mange, og politikernes handlefrihet på området er svært liten. Utro britiske politikere får alltid kraftige riper i lakken dersom deres utenomekteskapelige forhold når avisenes førstesider, og resultatet er som regel et politisk liv lagt i grus.John Profumo var hærminister i Harold Macmillans konservative regjering fra 1960 til 1963. Overklassepolitikeren falt hodestups for Christine Keeler. Problemet var at kvinnen også hadde et forhold til den sovjetiske marineattachéen, Jevgenij Ivanov. Etter å ha stått skolerett i Parlamentet trakk Profumo seg fra regjeringen.

Thatchers yndling, Cecil Parkinson, fikk sin politiske karrière ødelagt etter at han i 1983 innrømmet at han ventet barn med sin sekretær og ikke sin kone.

Den tilsynelatende grå og kjedelige John Major, som etterfulgte Maggie Thatcher i 1990, viste seg også å ha fargerike sider. I årene før han ble statsminister, hadde han et langvarig forhold til en partikollega, noe verken britene eller hans kone kjente til.

I England har man ikke noe vern om privatlivets fred, og slike affærer blir klint ut over avisenes førstesider umiddelbart. Per Egil Hegge, tidligere redaktør i Aftenposten

Og listen fortsetter . . .

Under Tony Blairs statsministerperiode var visestatsminister John Prescott kjent for sine mange kvinnehistorier.

Neste mann ut var David Blunkett, som hadde flere tunge poster i Blairs regjering. Hans stjerne falmet da det ble kjent at en gift kvinne ventet barn med ham.

Visestatsminister under Tony Blairs regjeringstid, John Prescott, var kjent for sine kvinnehistorier.

Og i 1997 ble Tony Blairs nyutnevnte utenriksminister Robin Cook tatt med buksene nede i VIP-loungen på Heathrow.

– Uten vern om privatlivet

I februar 1992 ble det avslørt at lederen for Det liberaldemokratiske partiet, Paddy Ashdown, hadde et forhold til sin sekretær. Britene omdøpte ham raskt til Paddy Pantsdown.

Mark Oaten var spådd en fremtid som leder av det liberale partiet i 2003. Hans politiske karrière var imidlertid over da det ble avslørt at den gifte politikeren traff en mannlig prostituert og i tillegg involverte seg i avansert trekantsex.

David Mellor, en av John Majors fortrolige, hadde en spansk elskerinne som solgte historier om en sexgal minister som alltid måtte elske i Chelsea-drakt.

Og i 2009 rammet skandalen Nigel Griffiths, en av Gordon Browns nære venner. Det ble publisert bilder som viste at det foregikk mer enn dokumentlesning på hans kontor i Westminister.

I England har man ikke noe vern om privatlivets fred, og slike affærer blir klint ut over avisenes førstesider umiddelbart. Det er slett ikke slik i Frankrike, sier tidligere Aftenposten-redaktør Per Egil Hegge.

I François Mitterrands begravelse sto kona og elskerinnen side om side.

I Frankrike har det vært utvist stor forståelse for politikernes kvinnehistorier, og utroskap feller vanligvis ikke en fransk politiker. I François Mitterrands begravelse sto kona, elskerinnen, sønnene og datteren født utenfor ekteskap side om side ved båren – uten at folk reagerte.

Norsk overbærenhet

I Skandinavia får utroskap sjelden noe å si for lederes posisjoner. Det hersker en stilltiende overenskomst mellom journalister og makteliten om at utenomekteskapelige forhold tilhører privatlivets fred, dersom det ikke har samfunnsmessig betydning.

– I Norge ser vi stort på slikt, selv om bedratte koner ikke ser med like blide øyne på forholdene, sier Hegge.

Han viser til at hele Stortinget og store deler av pressen kjente til tidligere statsråd Bjarne Haakon Hanssens affære, men at den aldri ble omtalt.

Det jeg ikke begriper er at disse, som har satset alt på en politisk karrière, setter den på spill for så lite. Tidligere utenriksminister Madeleine Albright

Selv presiserte Hanssen at han og kjæresten Inger Mette Nilstad ikke opptrådte «uanstendig» så lenge hun var underdirektør i Helsedepartementet og han var hennes sjef. For å komme ryktene i forkjøpet gikk Hanssen ut og bekreftet at han hadde flyttet fra sin kone.

– Den eneste gangen en utenomekteskapelig romanse holdt på å få konsekvenser, var da man ikke fant utenriksminister Halvdan Koht om kvelden 8. april. Da spurte stortingspresident Hambro om man hadde forsøkt hos fru Kragh, forteller Hegge.

Pressemannen og politikeren C.J. Hambro hadde selv utenomekteskapelige affærer uten at det fikk konsekvenser. Også J. Chr. Hauge, motstandsmannen, forsvars— og justisministeren og mannen som satt i alle de viktige styrene i etterkrigstiden, var kjent for sine sidesprang.

- Får flere tilbud

Det er påfallende at utroskap ikke er like utbredt blant kvinner i maktposisjoner. Men eksemplene finnes. Den nordirske førstedamen Iris Robinson sjokkerte sine landsmenn da det ble kjent at hun hadde en 19 år gammel elsker, 40 år yngre enn henne selv.

Dette fikk konsekvenser for ektemannen, Nord-Irlands førsteminister Peter Robinson, som måtte trekke seg etter konas utroskap.

Nord-Irlands førstedame, Iris Robinson, hadde en 40 år yngre elsker.

Hegge mener imidlertid at troen på at «gresset er grønnere på den andre siden» ikke er noen fremtredende kvinnelig egenskap. Han viser til USAs første kvinnelige utenriksminister Madeleine Albrights kommentar da det ble kjent at kongressrepresentantene som herset som verst med Clinton, ikke selv hadde rent mel i posen:– Det jeg ikke begriper er at disse, som har satset alt på en politisk karrière, setter den på spill for så lite, sa Albright den gangen, ifølge Hegge.

Professor i psykologi, Fanny Duckert, mener at mektige menns utroskap er mer synlig i samfunnet fordi det rett og slett er flere menn enn kvinner i lederstillinger.

– Sånn sett har det naturlige forklaringer. Men det kan være at kvinner er mer diskrete eller at mektige kvinner rett og slett får færre tilbud enn mektige menn, sier Duckert. Hun har interessert seg for ledelse, makt og sosiale roller.

– Mektige kvinner oppleves ofte som mer truende enn mektige menn. Menn i maktposisjoner representerer privilegier og goder, og til alle tider har menn med makt blitt oppfattet som attraktive for kvinner.

– Dette er historiske realiteter, og det betyr at mektige menn vil få flere tilbud, legger hun til.