Verden

EU-valget. Dette er resultatene du bør følge med på.

Derfor kan valget til det overnasjonale EU-parlamentet også ha nasjonal sprengkraft.

Marine Le Pens kjemper for at hennes parti Nasjonal Samling skal bli større enn Emmanuel Macrons En Marche. Det vil bli sett på som et nederlag for presidenten.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Søndag er siste dag av valget til EU-parlamentet, verdens nest største valg, med 400 millioner stemmeberettigede i 28 land.

Valget, som tradisjonelt har slitt med å få velgerne ut av sofaen, skal peke ut utsendinger til EUs folkevalgte forsamling. Blant annet har flere høyrepopulistiske partier klart å bli valgvinnere i EU-valg tidligere. Også i årets valg er det et av de store spenningsmomentene. Vil den konservative gruppen (Høyres søsterpartier) og sosialdemokratiske gruppen (Arbeiderpartiets søsterpartier) for første gang sitte på færre enn halvparten av setene i EU-parlamentet?

En spansk valgmedarbeider gjør klart stemmelokalet for EU-valget søndag. I Spania er spenningsmomentet om sosialistpartiet klarer å holde stand etter parlamentetsvalget for kort tid siden.

Valget blir også fulgt nøye i hovedstedene og blir sett på som et barometer på den politiske situasjonen i landene. Ifølge Reuters kan valgresultatet ha stor nasjonal betydning i flere land.

Her er noen av landene du bør følge med:

Fransk duell: Da den liberale Macron overraskende slo ut konkurrentene i presidentvalgen for to år siden, feiret han seieren til toner av selveste EU-hymnen. Macron har tatt til orde for tettere EU-integrasjon, men det siste halvåret har vært preget av protestene fra de gule vestene. Demonstrantene stiller ikke til valg, men det gjør Marine Le Pens Nasjonal Samling (tidligere Nasjonal Front). På meningsmålingene Le Pens parti ørlite foran Macrons.

Frankrikes president Emmanuel Macron slo ut Marine Le Pen i presidentvalget for to år siden. Søndag kan Le Pen få en revansj hvis Nasjonal Samling blir største parti.

Valget blir sett på som et tegn på Macrons styrke, og risikerer å bli en slags folkeavstemning over ham, skriver Le Monde. Det vil bli sett på som et stort tilbakeslag for Macron dersom Marine Le Pens parti blir størst, og kan ha betydning for hans gjennomslagskraft.

Det konservative partiet til Theresa May ventes å ha mistet en stor del av velgerne sine til Nigel Farages nye Brexit-parti. Men også det EU-vennlige partiet Liberaldemokratene ventes å gjøre det godt.

Britisk kaos: Her har partileder og statsminister Theresa May alt varslet sin avgang, og de fleste forventer at de to store partiene, De konservative og Labour, vil gjøre katastrofalt dårlige valg.

EU-valget skjer to måneder etter at britene etter planen skulle ha forlatt unionen. Med sist torsdag ble det likevel valg siden de fortsatt er EU-medlemmer.

Spenningsmomentet i Storbritannia er hvor store henholdsvis anti-EU og pro-EU-partiene vil bli. Selv kjente navn fra de store partiene har sagt at de ikke vil stemme på sine gamle partier. Michael Heseltine, som sitter i Overhuset og som har vært en konservativ politiker i flere tiår, har sagt at han ville stemme på de EU-vennlige Liberaldemokratiene.

Også Alastair Campbell, eksstatsminister Tony Blairs høyre hånd, har sagt at han for første gang i sitt liv ikke stemte på Labour, men valgte et parti som er tydelig for EU-medlemskap. Det er imidlertid ventet at Nigel Farages Brexit-parti blir størst.

Alastair Campbell var i sin tid en av de nærmeste rådgiverne til statsminister Tony Blair. Denne gangen stemte han for første gang ikke på Labour.
Les også

Theresa Mays avgang: Boris Johnson omtales som en lat løgner, men er likevel favoritt til å overta

Det er ikke ventet noe politisk jordskjelv i Tyskland, men gjør regjeringspartiene dårlig, vil det kunne få betydning for hvilken kurs de tar.

Tysk stamina: Forbundskansler Angela Merkel har sagt at hun vil gi seg, og har alt overlatt partiledervervet til en annen. Men akkurat når Merkel går av, er ikke klart. Ifølge Reuters vil et dårlig valg for Merkels kristeligdemokratiske parti kunne føre til krav om at hun må klargjøre tidspunktet for når hun skal overlate roret til andre. Også i Tyskland vil det være knyttet spenning til hvor stort det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland blir.

En valgdagsmåling etter EU-valget i Nederland torsdag viser at sosialdemokratene blir største parti. Frans Timmermans fra nettopp dette partiet er kandidat til å bli president i EU-kommisjonen.

Nederlandsk overraskelse: I oppkjøringen til helgens EU-valg har det store spørsmålet vært hvor store høyrepopulistiske partier vil bli. Dette er partier som i utgangspunktet er imot EU-medlemskap og som også er kritiske til innvandring og klimatiltak. Dette gjelder også i Nederland, hvor et helt nytt parti, Forum for demokrati, har gjort det godt på meningsmålingene.

Foreløpige resultater fra Ipsos viser imidlertid at det sosialdemokratiske PvdA fikk flest stemmer. Samme måling viser, ifølge Reuters, at såkalte tradisjonelle partier, som er for EU, fikk 70 prosent av stemmene. Hvis dette blir det endelige resultatet når opptellingen er klar, vil det bli stilt spørsmål om kaoset i Storbritannia kan ha hatt en effekt også i Nederland, eller om støtten til sosialdemokratene kan skyldes at nederlenderne har en egen kandidat, Frans Timmermanns, til vervet som leder av EU-kommisjonen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen driver valgkamp på to hjul for å prøve å bli gjenvalgt i folketingsvalget 5. juni. Samtidig driver partiet hans valgkamp for EU-valget søndag.

Dobbel dansk: EU-valget i Danmark skjer bare dager før valget til Folketinget. Det vil derfor være knyttet spenning til om valgresultatet blir en forsmak på valget til nasjonalforsamlingen 5. juni. Blant annet er det ventet at EU-kritiske Dansk Folkeparti nesten vil bli halvert sammenlignet med forrige EU-valg. Oppslutningen om EU er historisk høy i Danmark, noe som blir forklart med rotet rundt brexit.

Les også

Dette er blitt symbolet på danske tilstander

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg har mobilisert ungdom over hele Europa. Et av spenningsmomentene i EU-valget er hvor godt de grønne partiene gjør det.

Grønn bølge? Meningsmålinger har vist at mange velgere mener klimaspørsmålet er det viktigste for dem, samtidig som innvandring og EU-skepsis har preget valgkampen i flere land. I Irland har De grønne fått de største overskriftene etter foreløpige resultater som viser at de får 9 prosent av stemmene og dermed sine første seter i EU-parlamentet fra øystaten. Søndag kveld blir det klart om det går en grønn bølge over Europa.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Britisk politikk