Klimastreik fra stillehavsøyer via Kabul til Wall Street

Skoleelever over hele verden gikk fredag til streik for klimaet – for tredje gang, tre dager før FNs klimatoppmøte i New York.

I USA var det planlagt over 800 arrangementer fredag, blant annet i New York der byens 1,1 millioner skoleelever hadde fått fri for å klimastreike, ifølge The New York Times.
  • Carl Alfred Dahl
Dette bildet fra sosiale medier skal vise studenter på øya Marovo på Salomonøyene som protesterer mot klimaendringene.
Demonstranter i Kiev, Ukraina tok til gatene for å kreve tiltak mot klimaendringer.
Denne kvinnen i Melbourne, Australia, holder opp et skilt som ikke akkurat oser av optimisme. Å være «cactus» betyr å være «død» eller «kaputt» blant australierne. I Australia gikk mer enn 300.000 klimademonstranter ut i gatene i Melbourne og Sydney og over 100 andre små og store byer, ifølge arrangørene.
En miljøaktivist i Nairobi, Kenya, har samlet plastflasker i protestenes anledning.
I Kabul, Afghanistan ble klimastreikende eskortert av væpnede sikkerhetsvakter. En ny generasjon afghanere frykter at om ikke bomber og krig tar livet av dem, vil klimaendringene gjøre jobben.
Mange møtte opp foran det finske parlamentet i Helsingfors denne fredagen. Hensikten var å motivere til flere tiltak mot klimaendringer.
Både i Berlin og München (bildet) brukte aktivistene sterke virkemidler for å få verdens oppmerksomhet om klimaendringene: En galge med tre personer stående på smeltende isklumper. I Tyskland var det varslet rundt 400 protester fredag, samme dag som koalisjonsregjeringen til Angela Merkel greide å bli enig om en pakke med tiltak for å kutte utslippene etter en 18 timers maratonforhandling.
Området rundt den indonesiske byen Palangka Raya herjes av skogbranner. Dermed måtte aktivistene bruke munnbind i protestene. Skiltet i bakgrunnen skal angivelig vise graden av forurensning.
«Jeg er klima», står det på plakaten til kvinnen i den franske hovedstaden Paris.
Studenter og aktivister i New Delhi i India ber om «systemendring, ikke klimaendring».
En vanntank med planter i illustrerer muligens hvordan man kan overleve uten ren luft i Kolkata, India.
Brexit fikk være brexit i London på fredag. Klimaendringene var en viktigere sak for disse folkene. Ifølge talsmenn for den globale bevegelsen Youth Strike 4 Climate ble det arrangert over 200 klimademonstrasjoner i Storbritannia.
Denne kvinnen i den polske hovedstaden Warszawa viser sin motstand mot klimaendringene ved å delta i en gateforestilling.
Ungdommer vil beskytte jordkloden med denne protesten i Abuja, Nigeria. Klimaprotesten fredag kan bli en av de største globale klimaprotestene i historien.
«Huset vårt er i brann» og «klimakrise» står det på plakatene til denne gjengen i Istanbul, Tyrkia.
Skolestreik for klimaet startet med Greta Thunberg foran Riksdagen i Stockholm i fjor. I år var det mange flere som møtte opp.
Thunberg er i New York og deltok i protestene der.
I Karachi i Pakistan var klimaengasjementet godt synlig i bybildet.
Relevante poeng kom frem da plakatene ble løftet i Beograd, Serbia.
Klimaengasjementet lever i Cape Town i Sør-Afrika.
Godt ut på ettermiddagen, norsk tid, meldte også amerikanerne seg på skolestreiken. Her protesterer Haley Williams (t.v.) og Amiya Cox i Greensboro, North Carolina.
Bucurestis gater ble fylt med klimastreikende rumenere fredag.
Oslo var intet unntak for fredagens klimastreik. I Norge var det planlagt streiker fredag på ni steder, fra Svalbard til Kristiansand, opplyser Natur og Ungdom.
Minst seks personer protesterte mot manglende handling mot klimakrisen i Noumea, Ny-Caledonia.
Hongkong har hatt sin skjerv med protester og demonstrasjoner de siste månedene. Fredag var det klimaendringene som preget parolene.
Den globale klimastreiken hadde ikke gått studentene i Tarawa, Kiribati hus forbi.
I Bangkok, Thailand lot aktivister som de var døde utenfor naturressurs- og miljødepartementets kontorer.
Quezon utenfor den filippinske hovedstaden Manila var også preget av fredagens klimastreik.
Disse aktivistene i Colombo, Sri Lanka la ingenting imellom i sin dom over politikere som ikke tar hensyn til klimaendringene.
I Seoul, Sør-Korea tok rundt 20 aktivister i bruk LED-lykter i kampen mot klimaendringene. Lampene skal ha blitt brukt til å sende morsesignaler.
Klimastreiken ble også markert i Tokyo, Japan.
For ti år siden protesterte grekerne mot EU og egne politikere. Nå er det klimaendringene som gjelder i Athen.
Folk krevde hastige tiltak for å bekjempe klimaendringene i Belgias hovedstad Brussel.