Sist gang «Paul» (6) deltok i Hongkong-demonstrasjonene, fikk han utslett av tåregassen. Søndag marsjerte han på nytt.

Hongkong (Aftenposten): Arrangøren hevder minst 1,7 millioner mennesker samlet seg i Hongkong søndag for å protestere mot politivold – og for sin egen frihet.

Over 1,7 millioner mennesker trosset regnet for å demonstrere i Hongkong på søndag, ifølge arrangørene.

– Tårene begynte å renne og det klødde veldig på leggen.

Slik husker «Paul» (6) hvordan det var å være med på demonstrasjonen i Hongkong for to uker siden. Foreldrene hans hadde tatt ham ut i streik fra skolen for å delta i protestbevegelsen. Selv om familien forsøkte å holde seg langt unna politiet, var det ikke langt nok. Tåregassen bredte seg gjennom gatene og helt bort til seksåringen.

– Det er ikke sånn det skal være i et fritt samfunn. Vi føler oss ikke lenger trygge, og det er våre egne politistyrker og myndigheter vi er redde for, sier «Mary» (40), moren til «Paul».

Familien ønsker av hensyn til egen sikkerhet å være anonym.

Men de deltok likevel i søndagens demonstrasjon i Victoria Park, sammen med flere hundre tusen andre mennesker, for å protestere.

«Paul» (6) viser frem utslettet han fikk på leggen etter å ha blitt eksponert for tåregass.
Les også

Hongkongs politiske leder advarer voldelige demonstranter

– Dette begynte som en bevegelse i protest mot en utleveringsavtale til Kina. Nå er det blitt mye større. Det er ingen måte å stoppe oss på, sier «Mary».

Mannen hennes, «Peter», (41) er helt enig.

– Det er viktig at sønnen vår er med oss på dette. Han er veldig ung, men det er aldri for tidlig å lære om rettferdighet og frihet. Ved å delta på demonstrasjonene forstår han hva det betyr å være hongkonger, sier han.

1,7 millioner demonstranter

41-åringen tar på seg solbriller og en maske før vi fotograferer ham.

– Det er ikke noe jeg har lyst til, men jeg må ofte til Kina i forbindelse med jobben. Plutselig nekter de meg adgang fordi de har funnet et bilde av meg mens jeg protesterer. Så ille er det blitt, sier han.

Flere andre stilte opp i Victoria Park søndag sammen med barna sine. Parken ble raskt fylt opp av demonstranter, de fleste kledd i svart.

Minst 1,7 millioner mennesker deltok i demonstrasjonene, ifølge arrangørgruppen The Civil Human Rights Front.

Minst 1,7 millioner mennesker deltok i søndagens demonstrasjon i Hongkong, ifølge arrangørene.

Det bor 7,3 millioner mennesker i Hongkong. Med andre ord deltok nesten en fjerdedel av befolkningen i søndagens protestmarkering.

Jimmy Sham, en talsperson for gruppen, sier at tallet ville vært enda høyere dersom politiet ikke hadde forhindret folk fra å komme gjennom veisperringer og andre tiltak.

«Demokrati nå! Fritt Hongkong!»

På demonstrasjonen i Victoria Park gjallet lyden av kampropene mellom skyskraperne og skapte et ekko som kunne høres som en etterdønning flere sekunder etterpå:

«Demokrati nå! Fritt Hongkong!»

Demonstrasjonen begynte i Victoria Park før folk trakk ut av parken for å gå mot sentrum.

Da himmelen åpnet seg like etterpå og regnet begynte å hølje ned, slo demonstrantene opp paraplyene sine så de dannet et beskyttende teppe over folkehavet.

– Dette er bra – tåregassen fungerer ikke i regn, sa en spøkefull demonstrant mens vannet ramlet ned i strie strømmer over ansiktet hans.

Ny form for paraplybevegelse

Ansamlingen i Victoria Park var godkjent av myndighetene, men demonstrasjonen ble ulovlig så fort folk begynte å trekke ut i gatene etter noen timer.

Folkehavet trosset også stadige advarsler og trusler fra kinesiske myndigheter, som har gjort det klart at de har militære styrker utplassert rett ved grensen.

To demonstranter tar seg en pust i bakken etter mange timers marsjering i gatene.

«Peter» og «Mary» håper at den store folkemengden vil bidra til å overbevise Hongkongs leder, Carrie Lam, om å godta bevegelsens krav.

– Alt vi ber om, er rettferdighet og en slutt på politivolden. Og vi ønsker allmenn stemmerett. Dette er ikke radikale krav i et demokrati, sier «Peter».

Dersom utviklingen skulle gå i gal retning, er ekteparet forberedt på å måtte ta en vanskelig avgjørelse:

– Vi har allerede snakket om å flytte. Vi vil at «Paul» skal vokse opp i et fritt samfunn. Akkurat nå tenker vi på Australia. Der kan vi leve et normalt liv. I Hongkong akkurat nå er ikke det noe vi kan gjøre, sier «Peter».

Kina: – Oppførsel som grenser til terrorisme

Helgens demonstrasjoner var i hovedsak svært fredelige. Men de siste ti ukene har de vært flere voldelige konfrontasjoner mellom politiet og demonstrantene.

Å få slutt på politivold er nå blant demonstrantene fremste krav.

Hongkong var en britisk koloni frem til 1997, da Kina overtok. Hongkong har en spesialstatus med et eget juridisk system og innbyggerne har langt flere rettigheter enn i fastlands-Kina.

Demonstrantene frykter nå at disse rettighetene er truet.

Kinesiske myndigheter sier demonstrasjonen er «oppførsel som grenser til terrorisme», melder BBC.

I lederartikkelen i den kinesiske avisen Folkets dagblad, styrt av kommunistpartiet, hevdes det at demonstrasjonen er kapret av «anti-kinesiske krefter».