Open Arms får legge til kai på Mallorca

Spania tilbyr redningsfartøyet Open Arms, som har over 100 mennesker om bord, å legge til kai på Mallorca.

En av mannskapet om bord på Open Arms trøster en migrant som er reddet om bord. Foto: AP / NTB scanpix

Open Arms ligger ankret opp utenfor den italienske øya Lampedusa, men Italias innenriksminister Matteo Salvini nekter redningsfartøyet i å sette menneskene om bord i land.

Søndag tilbød Spania en trygg havn i Algeciras, 1.800 kilometer unna, noe den spanske organisasjonen som driver redningsfartøyet, Proactiva Open Arms, beskrev som uholdbart.

Krisesituasjonen om bord på Open Arms gjør det uforsvarlig å seile helt til Spania, sa organisasjonen.

– Det er engstelse og utbrudd av vold, og det blir stadig vanskeligere å ha kontroll. Det ville vært galskap å legge ut på en seks dager lang tur med disse menneskene. Vi kan ikke risikere deres liv og helse, sa en talskvinne.

Mandag kom et nytt tilbud fra Spanias statsminister Pedro Sanchez, som sa at fartøyet kan få legge til kai på Mallorca. Det er rundt 1.000 kilometer fra Lampedusa. Det er ikke kjent om Proactiva Open Arms vil takke ja til dette tilbudet.

Open Arms plukket for 18 dager siden opp i alt 147 mennesker utenfor kysten av Libya. Etter press fra Italias statsminister Giuseppe Conte lot Salvini lørdag 27 enslige mindreårige bli evakuert i land. Tidligere har noen få andre blitt evakuert fra skipet av medisinske grunner.

Spania, Frankrike og fire andre EU-land har sagt seg villig til å ta imot migrantene og flyktningene, som eventuelt vil søke om asyl.