Verden

Libyas FN-støttede regjering trekker seg fra fredssamtaler

Den FN-støttede regjeringen i Libya trekker seg inntil videre fra fredssamtalene i Genève etter at havnen i Tripoli tirsdag ble utsatt for et angrep.

Opprørsgeneralen Khalifa Haftar innledet i april i fjor en offensiv for å gripe makten i Tripoli, der Libyas FN-støttede regjering sitter og regjeringsstyrker (bildet) forsøker å holde stand. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-DPA

– I dag var det på nytt brudd på våpenhvilen. Militsen angrep havnen i Tripoli, som er livsnerve for mange av Libyas byer, heter det i en kunngjøring fra regjeringen, som ledes av statsminister Fayez al-Serraj.

– Vi kunngjør at vi innstiller vår deltakelse i de militære samtalene som holdes i Genève inntil det blir inntatt en streng holdning mot angriperne og deres brudd, heter det videre.

Innbyggere i Tripoli fortalte tirsdag om høye eksplosjoner og røyk fra havneområdet, men omfanget av skadene er ikke kjent.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

I april i fjor ble situasjonen ytterligere forverret da opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans milits innledet en offensiv mot Tripoli.

En skjør våpenhvile er formelt på plass, men denne brytes ifølge FN regelmessig.

FN har de siste ukene samlet partene til fredssamtaler i Genève, men uten at dette har resultert i noe gjennombrudd.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Partene i Libya går med på våpenhvile

 2. VERDEN

  FN: Partene i Libya er enige om varig våpenhvile

 3. VERDEN

  Macron ber partene sørge for varig våpenhvileavtale i Libya

 4. VERDEN

  Her signerer Erdogan våpenet som har gjort krigen i Libya farligere

 5. VERDEN

  Erdogan sender soldater til Libya. Begrunnelsen ligger 3000 meter under havflaten.

 6. VERDEN

  Stormaktene foreslo våpenhvile. Militslederen sa nei takk.