Verden

Den svenske forleggeren ble plutselig kinesisk. Nå krever Søreide at Kina løslater ham fra fengsel.

Kina mener at Gui Minhai, som nylig ble dømt til ti års fengsel, ikke lenger er svensk. Jo, det er han, sier Sveriges utenriksminister.

Den svenske forleggeren Gui Minhai ble kidnappet i 2015 og har vært i Kina siden den gang. I forrige uke ble han dømt til ti års fengsel. Bildet er fra en demonstrasjon i Hongkong i 2016. Bobby Yip, Reuters / NTB scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Utenriksjournalist

Norge har gått svært stille i dørene overfor Kina etter at menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010.

Nå går utenriksminister Ine Eriksen Søreide uvanlig hardt ut mot kinesiske myndigheter.

– Jeg er bekymret over dommen som er avsagt mot den svenske statsborgeren Gui Minhai i Kina, skriver Eriksen Søreide i en e-post til Aftenposten.

Legg merke til at utenriksministeren presiserer dette med statsborgerskap. Vi kommer tilbake til det.

Først litt om Gui Minhai. Den svenske forleggeren ble i forrige uke dømt til ti års fengsel av en domstol i den kinesiske byen Ningbo. Ifølge dommen har han gitt informasjon til en fremmed makt.

55 år gamle Gui, som tidligere tjente til livets opphold som forlegger i Hongkong, ble kidnappet i Thailand og sendt til Kina i 2015. I 2018 etter en tid i husarrest ble han bortført på nytt – denne gang foran øynene på to svenske diplomater på et tog på vei mot Beijing.

Les også

En ambassadør risikerer dom, den andre kommer med trusler. Slik har Sveriges forhold til Kina gått fra vondt til verre.

Ikke lenger svensk?

Da dommen falt forrige mandag, skjedde det etter en prosess der svenske myndigheter ble skjøvet helt på sidelinjen.

– Vi har ikke fått se hva han ble anklaget for, og vi er heller ikke blitt gitt tilgang til rettssaken. Vi har altså ikke kunnet granske påtalen eller gitt noe tilbud om juridisk bistand, sier Ann Linde, Sveriges utenriksminister, til Svenska Dagbladet.

Hvorfor ble ikke svenskene involvert? Trolig skyldes det at Gui Minhai søkte om og fikk innvilget kinesisk statsborgerskap i 2018, ifølge statlige kinesiske medier. Sett med Beijing-myndighetenes øyne har derfor Sverige ingenting med saken å gjøre.

Men svenske myndigheter er tydelige på at Gui fortsatt er svensk statsborger, noe han har vært siden 1996.

– Det er kun svenske myndigheter som kan ta den beslutningen, sier svensk UD til nettavisen Hongkong Free Press.

Og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er altså helt enig med sine svenske kolleger.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide støtter Sveriges krav om at forleggeren Gui Minhai skal løslates. Heiko Junge / NTB scanpix

Hun legger til at hun også er bekymret over at Sverige ikke fikk konsulær tilgang i rettsprosessen.

– Konsulær tilgang i tråd med Wien-konvensjonen og åpenhet i rettsprosesser er viktige prinsipper, påpeker hun i e-posten til Aftenposten.

Les også

Norsk stikk i den kinesiske dragen | Harald Stanghelle

Søreide krever at 55-åringen løslates

Eriksen Søreide er også tydelig på at Gui Minhai må løslates fra det kinesiske fengselet der han nå er dømt til å sitte i et tiår fremover.

– I likhet med EU forventer vi at Kina samarbeider fullt ut med Sverige i denne saken. Vi støtter Sveriges krav om løslatelse», skriver Eriksen Søreide.

Også i desember støttet hun sine svenske kolleger etter at kinesiske myndigheter hadde rettet trusler mot Sverige i forbindelse med saken mot Gui Minhai.

Ordlyden er likevel enda tydeligere nå. Og det får stortingspolitikeren Guri Melby (V), som har engasjert seg for menneskerettighetene i Kina, til å smile.

– Jeg er veldig glad for at utenriksministeren er så tydelig overfor Kina i denne saken. Det er oppsiktsvekkende klar tale, og hun har min fulle støtte, sier Melby.

Stortingspolitikeren Guri Melby (V) hadde i forrige uke besøk av Hongkong-politikeren Ted Hui. Privat

Hun legger til at kinesiske myndigheter stadig oftere går til angrep på enkeltland, slik de også gjorde mot Norge etter fredspristildelingen i 2010, og at det derfor er viktig at landene som angripes, står sammen.

– I første omgang bør vi kanskje tenke på et nordisk samarbeid for å finne ut av hvordan vi skal imøtegå Beijing-myndighetene når de herjer med enkeltnasjoner slik de gjør med Sverige nå. Å stå alene, er vanskelig, sier Melby.

Les også

Søreide etter Kinas advarsel mot Sverige: – Denne typen trusler er uakseptable

– Kan gjøre om «alle» til kinesere

De siste årene har en rekke land begynt å endre tilnærmingen til Beijing-myndighetene. Den gamle hypotesen om at Kinas vekst ville gjøre landet mer demokratisk er blitt skrotet, og mye av oppmerksomheten rettes nå i stedet mot mulige løsninger for å imøtegå en stormakt som blir stadig mer autoritær og stadig mer selvsikker i internasjonale disputter.

Amerikanske Jerry Cohen regnes som en av de fremste vestlige ekspertene på kinesisk lovverk. Han er svært opprørt over dommen mot Gui Minhai, ikke minst fordi han fikk endret statsborgerskap uten at Sverige var involvert.

«Denne nyvinningen er noe som lett kan utvides til å gjelde alle utlendinger i Kina, uansett hvilken bakgrunn de har», skriver Cohen, som er jusprofessor ved NYU School og direktør for universitetets U.S.-Asia Law Institute, på nettsiden sin.

– Sverige bør melde Kina inn for domstolen i Haag

Han får støtte fra William Callahan, professor i statsvitenskap ved London School of Economics.

– Det er en ny taktikk fra kinesernes side. Det er veldig lite sannsynlig at Gui Minhai har endret statsborgerskapet sitt frivillig, sier Callahan til Aftenposten.

Han mener at det er viktig at svenske myndigheter reagerer kraftig på dommen mot den svenske 55-åringen.

Gui Minhai, som drev bokhandelen Causeway Books, var en av fem forleggere som ble bortført i Hongkong i 2015. Kidnappingene førte til flere protester i byen, deriblant denne i januar 2016. TYRONE SIU / Reuters

– Kinesiske myndigheter er kjent for å prøve seg frem for å se hvor langt de kan gå. Derfor er det viktig at Sverige reagerer på robust vis. Det er også viktig at Norge og andre land – helst hele EU – viser tydelig at dette ikke er greit, sier Callahan.

I siste instans, mener han, bør Sverige saksøke Kina.

– Svenskene bør ta denne saken til den internasjonale domstolen i Haag. Ikke fordi en dom ville gjort noe fra eller til for Kina. Men det ville sendt et tydelig signal, sier LSE-professoren.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kina
 2. Sverige
 3. Ine Marie Eriksen Søreide
 4. Guri Melby

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Svensk forlegger dømt til 10 års fengsel i Kina

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Skarpere tone overfor Kina er bra

 3. VERDEN

  En ambassadør risikerer dom, den andre kommer med trusler. Slik har Sveriges forhold til Kina gått fra vondt til verre.

 4. VERDEN

  Foreløpig er han fri. Nå frykter 23-åringen at han skal sendes til et «svart fengsel».

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Norge bør støtte friheten i Hongkong

 6. VERDEN

  Alt var klart for å hente ut barna fra IS-leiren. Da svenske myndigheter kom, var de forsvunnet.