Verden

«Tabbe», «skamplett», «katastrofalt slag»: Trumps partifeller hamrer løs mot militær retrett

USAs president Donald Trump blir møtt med fordømmelse av sine egne i Kongressen for å trekke amerikanske styrker tilbake i Syria.

Republikaneren Lindsey Graham er blant presidentens viktigste allierte i Kongressen.
 • NTB
 • Thomas Spence
  Journalist
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • «En stor tabbe»
 • «Skamplett»
 • «Setter USAs sikkerhet i fare»
 • «Ikke lært leksen fra 9/11»
 • «Katastrofalt slag mot våre sikkerhetsinteresser»

De fleste av president Donald Trumps partifeller har vært tause og vage om Ukraina-saken. Derimot ser det ikke ut til være noen som holder igjen i sin refs av den varslede retretten av amerikanske soldater i Syria nær Tyrkia.

Jobber med å stoppe retretten

I spissen for opprøret står den republikanske senatoren Lindsey Graham, som regnes som en hauk i utenrikspolitikken. Vanligvis er han en lojal Trump-støttespiller.

Han jobbet mandag med å få på plass et kongressforslag som vil omgjøre Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

Sanksjoner mot Tyrkia?

Forslaget til Graham innebærer at Tyrkia risikerer sanksjoner hvis de angriper syriske kurdere. Han vil også at Tyrkia kastes ut av NATO hvis invasjonen blir iverksatt.

– Jeg vil gjøre alt jeg kan for å få innført sanksjoner mot Tyrkias militære og landets økonomi hvis de setter en fot i Syria, sier Graham, som leder justiskomiteen i Senatet, til TV-stasjonen Fox News.

Republikaneren mener Trumps beslutning om tilbaketrekning er en katastrofe og en skamplett på USAs renommé.

Nikki Haley, USAs FN-ambassadør de to første årene til Trump, sier at kurderne var viktige for USAs «suksessrike kamp mot IS i Syria» og at å «etterlate dem for å dø var en stor tabbe».

Nikki Haley, tidligere USAs FN-ambassadør, sier at «å forlate kurderne for å dø var en stor tabbe».

– Risikerer å betale dyrt

Lindsey Graham jobber tett sammen med demokraten Chris Van Hollen og håper å samle bred støtte i begge partier slik at forslaget blir vedtatt i det republikansk-kontrollerte Senatet.

– Kongressen må gjøre det klart at Tyrkia vil måtte betale en høy pris hvis de angriper syriske kurdere, sier Van Hollen.

Også Mitt Romney, som i likhet med Graham er republikansk senator, advarer mot Trumps beslutning. Det vil være et «forræderi» mot kurderne og få USA til å fremstå som en alliert som ikke er til å stole på, mener han.

Romney er en av få republikanere som flere ganger har uttrykt seg kritisk til Trump.

Trump advarer Tyrkia

Mandag rykket Pentagon ut og sa at USA fortsatt prøver å overtale Tyrkia til å la være å invadere det nordøstlige Syria. Samtidig sier amerikanske tjenestemenn at bare et 20-tall av USAs rundt 1.000 soldater er tatt ut av det aktuelle grenseområdet.

Trump selv har forsvart sin plutselige kunngjøring om tilbaketrekning, ved å vise til at kurderne har fått enorme summer og utstyr fra USA.

«Enestående visdom»

Mandag endret han imidlertid tonen og kom med en kraftig advarsel mot Tyrkia, tilsynelatende som en reaksjon på de harde utfallene i Kongressen.

– Hvis Tyrkia gjør noe som jeg, i min store og enestående visdom, vurderer å være over grensen, vil jeg fullstendig ødelegge og utslette Tyrkias økonomi, skriver Trump på Twitter, men uten å gå i detaljer om hva som vil være et brudd på hans grenser.

As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched… https://t.co/tNjd9bRijx

– Leksen fra 9/11

Liz Cheney, en av partiets ledere i Representantenes hus og datter av tidligere visepresident Dick Cheney, kaller retretten for «en katastrofal feil» som «truer USAs sikkerhet».

– Beslutningen ser bort fra leksen fra 9/11. Terrorister tusener av mil unna kan og vil bruke sine trygge skjulesteder til å iverksette angrep mot Amerika, uttaler hun på Twitter.

– Svikte våre venner

Elise Stefanik, republikansk kongressmedlem fra New York, kaller kunngjøringen som misforstått et «katastrofalt slag mot våre sikkerhetsinteresser».

Kongressmann Adam Kinzinger fra Illinois sier retretten er «å svikte våre venner og gi Russland og Iran nøyaktig det de ønsker seg».

– Tjener Russland og Assad

Senator Mitch McConnell, leder av republikanernes partigruppe og en av Trumps sterkeste forsvarere i Senatet, sluttet seg til kritikerne mandag kveld, ifølge The New York Times.

– Jeg oppfordrer presidenten til å utøve amerikansk lederskap og opprettholde amerikansk tilstedeværelse i Syria, sier han og minner Trump om avstemningen i Senatet i januar hvor Kongressen irettesatte ham for planene om tilbaketrekking.

– En brå tilbaketrekking av amerikanske styrker fra Syria vil bare tjene Russland, Iran og Assad-regimet. Og det vil øke risikoen for at IS eller andre terrorgrupper etablerer seg igjen, sier McConnell.

Det fryktes at den kurdiske YPG-militsen vil oppgi vaktholdet ved blant annet al-Hol-leiren hvis tyrkiske styrker rykker inn i området.

Fornøyd senator

Men ikke alle i partiet kritiserer Trump i denne saken. Senator Rand Paul fra Kentucky, ofte omtalt som en libertarianer, var fornøyd:

– Jeg støtter Donald Trump i dag mens han igjen oppfyller sine løfter om å stoppe våre endeløse kriger og innføre en ekte Amerika først-utenrikspolitikk, uttalte Paul.

Les mer om

 1. Tyrkias angrep i Syria
 2. Trump
 3. Tyrkia
 4. Syria