Utenriksministeren ber Tyrkia stanse operasjonen

Norge bør vurdere sanksjoner mot Tyrkia for å sette en stopper for tyrkiske angrep på kurdere i Nord-Syria, mener SV. Onsdag kveld gikk utenriksministeren ut og ba Tyrkia stanse operasjonen.

– En svært alvorlig situasjon, sier SVs leder Audun Lysbakken om Tyrkias angrep på kurdere i Syria.

Onsdag ettermiddag bekreftet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at Tyrkia har startet den militære operasjonen mot kurdiske områder i Syria.

– En svært alvorlig situasjon. Kurderne sviktes nok en gang. Hvor står Norge? Når bryter regjeringen tausheten? SV krever en umiddelbar og kraftig protest fra regjeringen, uttalte SV-leder Audun Lysbakken på Twitter.

Eriksen Søreie: Bekymret for situasjonen i Nord-Syria.

Utenriksministeren gikk først ut og uttalte at Norge «følger nøye med på utviklingen» og hadde merket seg «rapporter i mediene om at en tyrkisk militæroperasjon nå skal være i gang.»

Etter først å ha oppfordret Tyrkia til å vise tilbakeholdenhet og respektere internasjonal humanitær rett, spisset hun uttalelsene utover kvelden.

Da hadde bl.a. EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker kommet med en innstendig oppfordring til Tyrkia og andre aktører «om å besinne seg og stanse alle pågående operasjoner.»

Ved 22-tiden meldte NTB at også Søreide ba Tyrkia stanse operasjonen. Hun ga da uttrykk for at den tyrkiske offensiven kan føre til økt ustabilitet i området.

Kan forverre de humanitære forholdene

Utenriksministeren er redd operasjonen kan sette det som er oppnådd i kampen mot IS, på spill.

Eriksen Søreide frykter også at operasjonen kan forverre de humanitære forholdene. Hun er særlig bekymret for situasjonen for sivilbefolkningen i området, der flere hundre tusen allerede er internt fordrevne.

– Det er vanskelig å si hvordan operasjonen kan påvirke forholdene for al-Hol-leiren og de IS-tilknyttede fangene som holdes der, sier utenriksministeren. UD vil benytte enhver anledning til å meddele tyrkiske myndigheter Norges syn på saken.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Bør vurdere sanksjoner

Lysbakken uttalte tidligere i dag at Norge bør vurdere sanksjoner mot Tyrkia for å sette en stopper for angrepet på kurdere i Nord-Syria.

– Kurderne har vært spydspissen i kampen mot IS, sa han og anklaget Europa og Norge for å lukke øynene samtidig som Erdogan starter offensiven mot kurderne.

– Vi krever en kraftig og umiddelbar protest fra regjeringen, sa Lysbakken.

– Norge må gå ut mot Erdogan nå og vurdere snarlige sanksjoner mot Tyrkia. Dette kan vi ikke godta fra vår alliert, uttalte han.

Norge og Tyrkia er begge medlemmer i NATO.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide ber Tyrkia respektere humanitær rett.

Stoltenberg: Viktig å unngå ytterligere destabilisering

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttalte onsdag ettermiddag at han var informert om Tyrkias offensiv i Syria, og sa det er viktig å unngå ytterligere destabilisering.

Stoltenberg diskuterte situasjonen i Syria da han onsdag møtte Italias statsminister Giuseppe Conte.

– Vår allierte Tyrkia ligger i første linje og har legitime bekymringer for sikkerheten. Landet har opplevd fryktelige terrorangrep. Det huser også millioner av flyktninger, sa Stoltenberg på en felles pressekonferanse etter møtet i Roma.

– NATO er informert om den pågående aksjonen. Det er viktig å unngå handlinger som fører til ytterligere destabilisering, økt spenning og nye lidelser. Jeg stoler på at Tyrkia vil vise tilbakeholdenhet og at deres handlinger er avmålt og proporsjonale, fortsatte han.

– Det er også viktig at de fremskrittene vi har gjort mot vår felles fiende IS ikke settes i fare. IS utgjør fortsatt en stor trussel i Midtøsten og Afrika og mot alle land.

Stortinget vil bli orientert

Rødts partileder Bjørnar Moxnes frykter at konsekvensene kan bli etnisk rensing av kurdere og en massiv styrking av ekstremistgruppen IS.

Han ba onsdag komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) om å innkalle til et hastemøte om saken i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.

– Flere tusen IS-krigere er fanget i området og kan komme seg fri ved en invasjon. Det er alvorlig for sikkerheten internasjonalt og i Norge, sa han til NTB.

Men ifølge Huitfeldt er det allerede lagt opp til en slik orientering.

– Svært alvorlig

Huitfeldt mener situasjonen i regionen er svært alvorlig. Hun viser til at kurderne bokstavelig talt har gått foran i kampen mot ekstremistgruppen IS.

Nå frykter hun at offensiven skal gi IS en anledning til å omgruppere.

– Tyrkias mål er mer stabilitet, men jeg frykter resultatet blir mer ustabilitet, sier hun.