Verden

Danske meteorologer avviser varmerekord på Grønland

Tidligere i august rapporterte Danmarks meteorologiske institutt DMI om ny varmerekord på Grønland. Men den målte temperaturen viste seg å være feil.

Store elver med smeltevann fotografert vest på Grønland i august. Hetebølgen som først førte til varmerekorder i fem europeiske land, førte blant annet til at over 10 milliarder tonn is smeltet i løpet av én dag, ifølge Danmarks meteorologiske institutt. Foto: Caspar Haarløv, Into the Ice via AP / NTB scanpix

 • NTB-TT

Temperaturen på den grønlandske innlandsisen var høy, men det var ikke snakk om noen ny rekord, opplyste DMI til Danmarks Radio før helgen.

Det viser seg at målingen på 4,7 varmegrader 2. august var misvisende, og at det i stedet var kuldegrader ved værstasjonen Summit på over 3.200 meters høyde.

– Mistanken om 4,7 grader stemmer ikke

– Vi har sett på flere observasjoner i området og kommet frem til at temperaturen ikke har vært over null grader i området. Vår mistanke om 4,7 grader stemmer ikke, sa meteorolog Herdis Damberg.

Temperaturen skal i stedet ha ligget på rundt minus 2 grader ved målestasjonen. Til sammenligning er målestasjonens gjennomsnittstemperatur for juli på minus 12 grader. Ettersom årets måling var feil, står den gamle Summit-rekorden på 2,2 grader målt i 2012 og 2017.

Feilmålingen skyldes ifølge meteorologen at det på grunn av snø ikke har vært korrekt avstand mellom måler og overflate.

– Den manglende avstanden til isen har gitt en dårlig ventilasjon, og det er også avgjørende for hva en måler viser, sier Damberg.

 1. Les også

  Grønlandsisen har mistet mer enn tre ganger så mye smeltevann som det er vann i Mjøsa

 2. Les også

  Hetebølgen har gitt strålende vær her hjemme. Nå kan den gi rekordsmelting på Grønland.

Les mer om

 1. Ekstremvær
 2. Grønland
 3. Klima

Relevante artikler

 1. NORGE

  Årets sommer var varmere og våtere enn normalt

 2. VERDEN

  Grønland nærmer seg smelterekorder

 3. NORGE

  Her var det tropenatt i natt: – Det er gode muligheter for flere, sier meteorologen

 4. VERDEN

  Rekordvarmt også i Danmark og Moskva

 5. VERDEN

  Rekordtemperaturer og hetebølge i Alaska

 6. NORGE

  Vinteren blir stadig kortere i Norge: 18,6 grader på Åndalsnes og 3 grader på Sicilia