Rik einstøing ble massedrapsmann

NEWTOWN (Aftenposten.no): Politiet sier de har gjort funn i massemorderens hus som kan kaste lys over motivet for den grusomme handlingen.

Adam Lanza beskrives som en einstøing.
  • Alf Ole Ask

— Jeg håper han brenner i helvete, sier Jimmy Huti, og setter nok ord på det mange føler her i Sandy Hook denne lørdagen.

Folk demonterer juledekorasjonene som i dette strøket pleier å være gigantiske. Gleden er vekk. Folk tenker på den som i stedet for jul skal ha begravelse.

Huti er fra Kosovo og skytingen på skolen tett ved huset hans, minner ham om tragediene fra krigen i hjemlandet.

Sandy Hook i Newtown våknet til en strålende klar desembermorgen. Etter sjokket stiller stadig flere spørsmålet: Hvordan kunne dette skje?

Hvem var han?

Og hvem var egentlig barnedrapsmannen Adam Lanza?

En 20 år gammel einstøing som vokste opp i et villaområde der hagene mer ligner parker.

Området ble bebygd for 15 år siden, det var da familien Lanza flyttet hit.

Han var flink på skolen, ofte på listen over de beste elevene på videregående. Men hans stil betegnes som avvikende, ofte svartkledd og dyster. Han likte mer dataspill enn utelek, for å si det slik.

Han var med i en gruppe som møttes der de koblet sammen computere for å spille. Moren hans var vertskap for et av disse treffene.

Broren Ryan har forklart til politiet at Adam hadde en personlighetsforstyrrelse. Det er ikke kjent om 20 åringen hadde noen jobb.

Tanten Marsha Lanza sier til AP at han vokste opp i et hjem preget av kjærlighet og en mor som kanskje hadde vanskelig for å si nei.

Sort fredag

Fredag morgen dreper han sin egen mor hjemme i villaen i Yoganada Street 36, omkring 10 minutters kjøretur fra skolen.

Adam kom til skolen i morens bil og spaserte inn med flere våpen, i ført kamuflasjeklær. Det er uklart hvorfor han kom så lett inn. Skolen har overvåkingskamera og dørene åpnes automatisk innenfra. Slapp han inn fordi han var sønn av en person som jobbet der?

Skolen hadde øvd på kriser som dette, derfor visste lærerne hva de skulle gjøre. Få barna inn i lukkede rom. Barna har fortalt at lærerne sa at det var et vilt dyr løs og at de måtte gjemme seg og være stille.

Vitner sier at han ikke sa noe mens han startet med å skyte, 20 av de døde er barn i alderen fem til seks til syv år.

I løpet av lørdagen ble alle likene fjernet fra skolen.

Motivet?

På en pressekonferanse her i Newtown lørdag forklarte politiet at de har gjort funn hjemme hos Lanza som kan kaste lys over motivet.

Noe nærmere om hva dette var, ville ikke politiet si noe mer om lørdag.

Ut fra det som er kjent til nå, har han har ikke offentliggjort noen forklaring hverken på sosiale medier eller til venner.

Men politiet har sikret seg familienes computere og finkjemmer huset der drapsmannen og moren bodde etter at foreldrene ble skilt i 2008. Faren har jobbet innenfor finans og tilhører de mer velstående.

Kriminalteknikere jobbet lørdag så vel i Lanzas hus som på skolen, og det er ventet at det kan ta et par dager før de ferdige.

Alle våpnene som ble brukt var registrert på drapsmannens mor.

På åstedet ble det funnet to pistoler og et gevær. Alle tre skal være brukt under skytingen.

CNN meldte lørdag at den 20 år gamle massemorderen tidligere i uken skulle ha forsøkt å kjøpe et våpen, men ble stanset fordi han manglet godkjent ID. Dette kan forklare hvorfor han hadde brorens ID på seg da han ble funnet død etter skytingen.

alf.ole.ask@aftenposten.no

Jimmy Huti opprinnelig fra Kosovo bor like ved skolen, der likene av de drepte ble fjernet i går.
Politiet har sperret av området der Adam Lanza og moren Nancy bodde. Hun ble skutt og drept før han dro til skolen og drepte lærere og 20 elever.