Verden

Demokratenes nominasjonskamp: Nå er det disse fire mot resten

De første debattene fikk mange amerikanere til å endre mening om hvem de ønsker å se som Donald Trumps utfordrer i presidentvalget.

Tidligere visepresident Joe Biden (t.v.), senator Bernie Sanders og senator Kamala Harris er tre av de fire som scorer høyest på meningsmålingene etter forrige ukes debatter.
  • Lisa Marie Schaft

Hele 20 håpefulle presidentkandidater sto på scenen i løpet av de to kveldene med debatt forrige uke. Etter debattene i Miami i Florida har fire kandidater et forsprang, viser ferske meningsmålinger.

Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris og Elizabeth Warren er de fire kandidatene som topper målingene etter de første debattene.

Biden i soleklar ledelse

Den tidligere visepresidenten snakket mest av alle kandidatene og fikk kritikk for mye av det han sa. Til tross for at han ble omtalt som en av taperne etter forrige ukes debatt ligger Joe Biden fortsatt et langt steg foran de andre kandidatene.

Ifølge et gjennomsnitt av de siste målingene har Biden en oppslutning på over 27 prosent. Dette er langt unna toppmålingene han hadde i mai, da han bikket 40 prosent. Til tross for det dramatiske fallet er han likevel langt foran nestemann, Vermont-senatoren Bernie Sanders, som har i underkant av 15 prosent. California-senatoren Harris ligger rett bak med 14,7 prosent, etterfulgt av Massachusetts-senatoren Warren med 13,5.

Tidligere visepresident Joe Biden topper meningsmålingene, selv etter det mange mente var en svak prestasjon i forrige ukes debatt.

På spørsmål om hvem de ville stemt på av de demokratiske kandidatene svarer halvparten av de spurte at de ville hatt Biden som første- eller annetvalg, ifølge en undersøkelse utført av Washington Post og ABC News.

På det samme spørsmålet havner Sanders på annenplass, med en oppslutning på 40 prosent.

Biden får særlig støtte blant afroamerikanere og eldre velgere. Påstanden fra Eric Swalwell, en av de yngre kandidatene, om at Biden burde gi fra seg fakkelen til en yngre generasjon viser seg dermed å ha fått lite feste hos demokratene.

Les også

Joe Biden får gamle valgkamper om alder i fanget. Alder blir hetere tema i presidentvalget.

Harris ble debatt-favoritt

Kamala Harris ble av mange omtalt som en klar vinner etter de første debattene. Dette reflekteres også i meningsmålingene.

Ifølge nettstedet Fivethirtyeight ble Harris’ støtte mer enn doblet når man sammenligner tallene fra før og etter debatten. Etter den andre kvelden med debatter svarte hele 17 prosent at de ville gitt sin stemme til Harris, sammenlignet med syv prosent før debattene begynte.

Både Harris og Elizabeth Warren presterte sterkt i debattene. Sammen med Julian Castro og Cory Booker ble de alle mer populære blant velgerne enn de var før debattene.

Både Harris og Castro så også en markant økning i popularitet på sosiale medier. De to fikk en skare nye følgere på Twitter, med henholdsvis 60.000 og 50.000 nye følgere hver i dagen som etterfulgte debattene.

Biden på sin side fikk bare rundt 3700 nye følgere etter debatten.

Les også

Kamala Harris knuste Joe Biden. Her er de 7 viktigste tingene fra debatten.

Senator Elizabeth Warren er foreløpig blant demokratenes favorittkandidater.

– Ingenting er avgjort enda

Selv med klare tall fra målingene kan situasjonen fremdeles endre seg.

Tiden frem mot de neste debattene blir spennende, mener Vårin Alme, statsviter og kommentator på Amerikanskpolitikk.no.

– Det er enda tidlig i demokratenes nominasjonskamp, og mye kan fremdeles skje. De siste ukene og månedene har det svingt en del, men samtidig har vi sett at fem-seks navn har gått igjen på toppen av de fleste målingene. Det lover absolutt godt for disse kandidatene, men ingenting er avgjort enda, sier hun.

De neste demokratiske debattene skal holdes i Detroit, Michigan den 30. og 31. juli. Selv om andre faktorer enn debattene spiller inn i meningsmålingene, er det ingen til om at de er viktige.

– Debattene er viktige, det ser vi bare ved at Kamala Harris har seilt opp på målingene etter første debatt. Manges øyne vil hvile på henne og på Joe Biden – blant andre – i neste debatt, mener Alme.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Presidentvalget i USA
  3. Utenriks
  4. Joe Biden