Hongkong-leder vil legge utleveringslov død – blir kalt løgner

Carrie Lam sier hun legger utleveringsloven som har skapt uro og frykt i Hongkong, fullstendig død. Flere er skeptiske til Hongkong-lederens ordvalg.

Demonstranter i Hongkong.

– Arbeidet med loven har vært fullstendig mislykket, sa Lam på en pressekonferanse tirsdag.

Lederen i Hongkong sa ikke at loven formelt skal trekkes tilbake, påpeker den franske journalisten Matthieu Verrier i avisen La Voix du Nord.

Carrie Lam under pressekonferansen tirsdag. Lam ble i 2017 valgt av en forsamling på knappe 1200 medlemmer, som Kina har stor innflytelse over.

– Hun tar alltid ett steg når demonstrantene har bedt om fem, skriver han på Twitter.

Kina-frykt

Lovforslaget ble utsatt som følge av massedemonstrasjonene i storbyen, men demonstrantene har sagt at de vil fortsette å protestere til lovforslaget formelt er trukket tilbake.

– Det er fortsatt mange som tviler på regjeringens oppriktighet og som frykter at regjeringen vil starte prosessen igjen. Jeg kan slå fast her og nå at det ikke finnes slike planer, sa Lam.

Den siste måneden har det vært en rekke demonstrasjoner i Hongkong på grunn av lovforslaget om å tillate utlevering av innbyggere til Fastlands-Kina. Beboere i Hongkong frykter at lovforslaget vil bli brukt til å utlevere politiske fanger og dissidenter til Kina.

Lam refses

Kina har på sin side fremholdt at den politiske uroen i Hongkong piskes opp av vestlige aktører.

Studentleder Joshua Wong i den såkalte paraplybevegelsen sier Lam forsøker å føre utenlandske medier bak lyset.

– Lovforslaget er fortsatt å finne i lovprogrammet frem til juli neste år. Den eneste måten Lam kan «drepe» lovforslaget på, er å bruke artikkel 64 for å formelt trekke tilbake loven. Denne prosessen ignorerte hun fullstendig i sin tale. Hun beviser igjen at hun er en løgner, skriver Wong på Twitter.

Studentlederen sier demonstrantene krever frie valg, at loven trekkes tilbake og at demonstrantene som er pågrepet, ikke blir straffeforfulgt.

Massedemoer

Mandag gikk politiet løs på anti-regjeringsdemonstranter i et forsøk på å bryte opp gruppene. Demonstrantene brukte paraplyer til å forsvare seg mot politiet i en hovedgate i Mong Kok-distriktet.

Demonstrasjonene har fått internasjonal oppmerksomhet, og presset mot Carrie Lam har økt.

Hongkong er en del av Kina, men har stor grad av selvstyre og et eget rettsvesen. Den lovgivende forsamlingen, som skal behandle det omstridte forslaget, er dominert av Kina-vennlige medlemmer.

Demonstrasjonene fortsetter

Talskvinne Bonnie Leung for protestbevegelsen Civil Human Rights Front sier at gruppen vil fortsette å avholde demonstrasjoner og protester om ikke Lam og hennes regjering innfrir deres krav.

– Det er fortsatt mange som tviler på regjeringens oppriktighet og som frykter at regjeringen vil starte prosessen igjen. Jeg kan slå fast her og nå at det ikke finnes slike planer, sa Lam.

Studentleder Joshua Wong i den såkalte paraplybevegelsen sier imidlertid at utspillet fra Lam kun var et forsøk på å føre utenlandske medier bak lyset.

– Lovforslaget er fortsatt å finne i lovprogrammet fram til juli neste år. Den eneste måten Lam kan «drepe» lovforslaget på, er å bruke artikkel 64 for å formelt trekke tilbake loven. Denne prosessen ignorerte hun fullstendig i sin tale. Hun beviser igjen at hun er en løgner, skriver Wong på Twitter.

Studentlederen sier demonstrantene krever frie valg, at loven trekkes tilbake og at demonstrantene som er pågrepet, ikke blir straffeforfulgt.