Verden

Turbulent og voldelig familiehistorie ble Trump-minister Shanahans bane

Patrick Shanahan går av som USAs fungerende forsvarsminister etter å ha gitt beskjed om at han ikke ønsker stillingen på permanent basis.

Patrick Shanahan trekker seg som USAs fungerende forsvarsminister.
  • NTB
  • Åshild Breian
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

USA har ikke hatt en permanent forsvarsminister siden Jim Mattis gikk av i desember i fjor. I denne perioden har Trump-administrasjonen trappet opp konflikten med Iran og økt et militært nærvær ved Persiabukta.

Det har vært rettet oppmerksomhet mot USAs nye fredsplan for Midtøsten, som Trumps svigersønn Jared Kushner står bak, men som er møtt med dyp skepsis både blant eksperter og hos palestinerne.

Tirsdag ble det klart at mannen som har fungert som forsvarsminister siden 1. januar, går av.

Patrick Shanahan begrunner avgangen med hensynet til familien og det han beskriver som en vanskelig familiehistorie.

Les også

Sarah Sanders slutter som pressetalskvinne for Trump

– Smertefull fortid

– Det er uheldig at en vond og dypt personlig familiesituasjon fra langt tilbake blir virvlet opp og fremstilt på en ufullstendig og derfor villedende måte i forbindelse med denne prosessen, skriver Shanahan i en uttalelse tirsdag.

Han frykter at en nominasjonsprosess i Kongressen vil tvinge hans tre barn til å gjenopplive et traumatisk kapittel i familiens historie og åpne sår som familien har brukt flere år på å lege.

– I siste instans er det viktigste for meg at de er trygge og har det bra, skriver Shanahan uten å utbrodere hva saken handler om.

Ifølge The Washington Post ble Shanahans sønn pågrepet som 17-åring etter å ha slått sin mor i ansiktet med en baseballkølle i 2011.

Både Washington Post og The New York Times viser til en voldelig episode mellom Shanahan og ekskona i 2010. Ifølge Shanahans talsperson var det kona som startet krangelen. Hun skal ha blitt arrestert for forholdet, men saken ble ikke tatt videre. Hun skal senere ha mistet omsorgsretten for parets yngste barn.

Shanahan uttalte i et intervju i The Washington Post at «vanskelige ting kan skje med gode familier».

Mark Esper blir USAs nye fungerende forsvarsminister etter Patrick Shanahan.

Skryter av etterfølger

Shanahan blir nå erstattet av Mark Esper, som blir nominert til fast forsvarsminister. Esper kommer fra stillingen som øverste sivile sjef for hæren i forsvarsdepartementet. Ifølge Trump vil Esper gjøre en «fantastisk jobb».

Trump kom med nyheten om Shanahans avgang på Twitter, få timer før han offisielt skulle kunngjøre at han stiller til gjenvalg som president.

Da Mattis trakk seg i desember, hadde Trump nettopp besluttet å trekke amerikanske soldater ut av Syria, noe som førte til konflikter innad i administrasjonen.

I sitt avskjedsbrev viste Mattis til at han og Trump er politisk uenige. Han understreket også at USA må ha et godt forhold til sine allierte for å demme opp for russisk og kinesisk innflytelse.

Les også

Fire problemer Trump skulle løse både «raskt» og «lett»: Slik har det gått så langt.

Sender flere soldater

De siste dagene har Pentagon varslet at det skal sendes ytterligere 1000 amerikanske soldater til Midtøsten. Samtidig har tjenestemenn uttalt at USA er villig til å gå til krig for å hindre Iran i å skaffe seg atomvåpen – et mål som Iran hele tiden har insistert på at det ikke har, og som atomavtalen, som USA har trukket seg fra, skulle gjøre til en umulighet.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. USA
  3. Donald Trump