Verden

Trump åpner for å møte Kim Jong-un i Korea

USAs president Donald Trump sier at han gjerne krysser grensen til Nord-Korea om han møter landets leder Kim Jong-un ved den demilitariserte sonen.

President Donald Trump på G20-møtet med Frankrikes president Emmanuel Macron og Japans statsminister Shinzo Abe. Nå inviterer han Nord-Koreas Kim Jong-un til å møte ham når han besøker Sør-Korea. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

  • NTB

– Gjerne. Jeg ville være komfortabel med å gjøre det, svarte Trump da han fikk spørsmål fra pressen om han kunne tenke seg å gå over det som i praksis fungerer som grensen til Nord-Korea, i den såkalte demilitariserte sonen.

USAs president Donald Trump inviterte via Twitter Nord-Koreas leder Kim Jong-un til å møte ham på våpenhvilegrensen når han i helgen besøker Sør-Korea. Trump reiser til Sør-Korea lørdag ettermiddag etter at han er ferdig med møtene i forbindelse med G20-møtet i Osaka i Japan, inkludert et møte med Kinas president Xi Jinping.

«Jeg reiser til Sør-Korea (med president Moon). Mens jeg er der, hvis formann Kim fra Nord-Korea ser dette, ville jeg møte ham ved grensen/DMZ bare for å ta ham i hånden og si hallo (?)», skrev Trump på Twitter lørdag morgen.

Senere sa han at tweeten kun var en stemningstest og at han ikke vet hvor Kim befinner seg for tiden.

Om det blir et møte, er det ikke klart hva agendaen ville være, men Trump sa at det bare ville være snakk om et kjapt møte på to minutter. For Kim ville et slikt møte imidlertid være en betydelig PR-seier.

After some very important meetings, including my meeting with president Xi of China, I will be leaving Japan for So ... https://t.co/6XRQcrfPEa

Ifølge BBC har Nord-Korea allerede reagert på invitasjonen og sagt at det er et «veldig interessant» forslag.

Fiasko i Vietnam

Trumps siste møte med Kim i Vietnam tidligere i år endte uten noen avtale om atomnedrustning på den koreanske halvøya. De to møttes første gang i Singapore i 2018.

Besøk i den demilitariserte sonen DMZ, den tungt bevoktede, brede grenselinjen mellom Nord- og Sør-Korea, skjer vanligvis i dypeste hemmelighet og med strenge sikkerhetstiltak. Trump forsøkte å besøke DMZ sist han var i Sør-Korea i 2017, men helikopteret hans ble hindret av tett tåke.

Les også

Trump og Xi utsetter nye tolløkninger

Bekreftet besøk i DMZ

Før han reiste fra Washington, var det ikke klart om han skulle besøke grensebyen Panmunjom i den demilitariserte sonen, men under et møte med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bekreftet han overfor pressen at et slikt besøk er planlagt.

Det er heller ikke klart om det allerede er gjort avtale med Kim om et møte i Panmunjom. Før reisen avviste tjenestemenn i Washington at det ville bli noe møte mellom Trump og Kim i løpet av reisen til Asia.

Nordkoreanske medier har ikke nevnt muligheten for et slikt møte, og Sør-Koreas presidentkontor hadde ingen kommentar. Trump skal lørdag kveld spise middag med Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Les mer om

  1. Utenrikspolitikk
  2. Donald Trump
  3. Sør-Korea
  4. Nord-Korea
  5. USA