Orkanen Dorian rev det norske oljeanlegget i filler. Nå varsler miljøorganisasjoner naturkatastrofe på Bahamas.

BAHAMAS/OSLO (Aftenposten): – Dette er en katastrofe. Norge må rydde opp! sier miljøverner Sam Teicher, som har sett skadene fra Equinors oljelekkasje.

Disse tankene skulle hatt et kuppelformet lokk og vært lyse på fargen. Taket er blåst bort og oljen har skvulpet ut under orkanen.

Trær og gress dekket i olje. Døde fregattfugler smurt inn i svart griseri. Olje som fløt på veiene.

Dette var scenene som møtte naturvernerne Sam Teicher og Luke Hopper da de tok seg frem til området rundt Equinors anlegg på Grand Bahamas Island torsdag og fredag.

Orkanen Dorian blåste de kuppelformede lokkene tvert av på halvparten av de ti oljetankene på anlegget. Bildene Teicher har tatt, som Aftenposten nå publiserer, viser at olje har skvulpet ut og trukket ned i bakken.

Hopper har vært lenger ute på øya fredag, og anslår at det kan dreie seg om et par kvadratkilometer med alvorlige skader. Både han og Teicher sier at den kraftige vinden har blåst oljen fra de åpne tankene utover et stort område, og at øyenvitner har sett olje langs de uberørte strendene på øya.

– Norge er kjent for sitt engasjement for miljø og hav. Nå må de vise seg ryktet verdig og komme og rydde opp i dette, sier Teicher.

– Det er vanskelig å forestille seg at de sterke vindene og flodbølgen som slo inn over anlegget ikke har fraktet store mengder olje ut i havet og til strendene rundt. Dette må kartlegges og ryddes omgående, sier Teicher.

Han driver organisasjonen Coral Vita på Grand Bahamas, som dyrker korallrev som er motstandsdyktige for klimaendringer.

Oljen har rent ut av tankene på Equinor-anlegget på Grand Bahamas Island, også de der lokket fortsatt sitter på.
Veiene på Grand Bahamas har vært ødelagte og fulle av vann. Det har vært vanskelig å ta seg frem.
En rasert vei på Grand Bahamas.
Les også

LES OGSÅ: Den norske kapteinens bilder dokumenterer katastrofen på Bahamas: – Lik fløt i vannet. Verden må se dette

«Oppmerksom» på olje

Flyfoto viser store mengder olje utenfor tankene, og internasjonale medier, inkludert CNN, Bloomberg og BBC, har gitt lekkasjen stor oppmerksomhet. Tankene kan holde opp til 6.75 millioner fat.

– Vi tar dette veldig alvorlig, sier Erik Haaland, talsperson for Equinors utenlandsvirksomhet.

Han sier at selskapet så langt har observert olje på terminalområdet og i forlengelsen av terminalområdet, men at de ikke informasjon om at det er observert olje på havet i nærheten av terminalen. De vet heller ikke om noen pågående lekkasjer.

– Når kommer Equinor og begynner opprydding?

– Rundt 100 personer jobber nå på fulltid i Norge, USA og på Bahamas som en del av beredskapsorganisasjonen i Equinor, og vi trekker på nødvendige ekstra ressurser internt og eksternt. Vi jobber nå med å få personell og utstyr egnet til opprydning av oljeutslippet fra Port Fourchon, Miami og Ft. Lauderdale og arbeidet vil bli igangsatt så snart det lar seg gjøre, sier han.

Trær og gress er innsmurt i olje rundt anlegget. Øyenvitne Luke Hopper forteller at han har sett oljeskadede og døde fugler.

En miljøkatastrofe

Coral Vita har postet en video der de kjører langs det skadede oljeanlegget (se under). «KATASTROFE» skriver de om situasjonen.

«Det må komme team I DAG for å a) forhindre brann (olje ligger langs bilveien hvor folk driver redningsarbeid) b) stanse alle utslipp i havet og c) rydde opp.»

Vet ikke omfanget

Flere internasjonale medier rapporterer at de har fløyet over området og sett store mengder olje sølt utenfor tankene. Bloomberg skriver at olje «siver ned i bakken».

Equinor har fløyet over området og sett på skadene, ifølge Haaland.

Han sier at konstruksjonen av oljeterminalen på South Riding Point har tatt hensyn til at den ligger i et orkanutsatt område.

– Orkanen Dorian er blant de kraftigste som er observert og stormen lå over Bahamas i lang tid, noe som har ført til store skader på infrastruktur i hele øygruppen, sier han.

Equinor-lederen mener orkanen hadde en styrke som er vanskelig å forestille seg.

Uansvarlig utbygging

Miljøvernaktivist Joseph Darville, som bor på Grand Bahamas der Equinoranlegget ligger, mener imidlertid at det ikke er så vanskelig å forestille seg.

– Hvis du skal bygge et oljelagringsanlegg midt i skuddlinjen for planetens verste orkaner så bør du bygge med tanke på en kategori fem og det som verre er, sier han.

– Lenge før denne orkanen kom har jeg tenkt at dette anlegget var en potensiell katastrofe.

Darville sier regjeringen på Bahamas har tillatt uansvarlig utbygging fordi de ikke «har noen miljø eller klimapolitikk».

– Dette området er svært sårbart. Her er et fantastisk dyreliv både på land og i sjøen som er avhengig av blant annet korallrevene og mangroveskogen for å overleve.

Les også

Dorian la Bahamas i ruiner. Nå treffer orkanen USA.

– Haaland, hva kan dere si om hensynet til øyas sårbare natur fremover?

– Det er viktig for Equinor å ivareta naturen på og rundt terminalen på Bahamas. Vi jobber nå for å få full oversikt over omfanget av utslippet og legge robuste planer for håndtering på kort og lang sikt.

Det er 54 ansatte på anlegget. Det ble stengt lørdag, og arbeiderne fikk fri for å dra hjem til sin familie før orkanen dundret inn over øya. Alle de Equinor-ansatte er i god behold.