Verden

Frykter «Irene» skal gi flom i New York

De har skalket lukene, hamstret mat og vann for tre døgn og sørget for å ha boksåpnere som ikke trenger strøm. Newyorkerne har gjort seg klare for et stormfullt døgn.

  • Aftenpostens Korrespondent I Usa
  • Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Les også:

Newyorkerne forbereder seg nå på orkan og stigende vann.

— Vinduene kommer sikkert til å bli knust om vi ikke setter opp disse platene foran dem. Når det er gjort skal vi dra til noen venner som bor utenfor flomområdet. Men der får vi vel en gren i hodet, fleiper Jim Kelley.

Sammen med naboen har han skaffet plater å sette foran vinduene i huset. Hele natt til lørdag jobbet de med å skjære dem til.

Newyorkere forberedte seg på et stormfullt døgn. Lørdag kveld traff orkanen «Irene» land i Nord-Carolina og fortsetter oppover østkysten. I New York ble 370 000 mennesker pålagt å evakuere fra områder som en fryktet kan bli satt under vann. Fredag ble hele 22 sykehjem og sykehus i de lavereliggende områdene evakuert.

Frykter flom

Det betyr tusenvis av pasienter. Noen av dem flyttet fra intensivavdelinger.

Da orkanen traff nær Cape Lookout, øst i delstaten Nord-Carolina, hadde den en vindstyrke på 140 kilometer i timen og ble kategorisert som en orkan av kategori 1 på Saffir-Simpsons skala. Det er antatt at stormen vil nå New York natt til søndag lokal tid. Den vil trolig ha en vindstyrke på 120 kilometer i timen og det er ventet mellom 15 og 20 cm regn.

Det er særlig flomfaren en frykter i New York.

En jødisk newyorker i det regntunge gatene i Brooklyn lørdag kveld. FOTO: SCANPIX

Nervøs stemning

Kelley forteller at de har tømt kjelleren for ting av verdi. Blant annet et helt musikkstudio er flyttet opp i etasjene. Han har bodd her i Broad Channel i Queens i 20 år, men dette er første gang han har blitt evakuert.

Rundt i New York hamstret folk vann og mat. De ble bedt om å ha nok for tre dager. Det er en frykt for at springvann ikke kan brukes som drikkevann som følge av orkanen. Derfor hamstret folk store mengder vann.

— Husk manuelle boksåpnere. Går strømmen så funker ikke den elektriske, minnet ekspeditører i forretningene kundene om.

Det er en nervøs og spent stemning i verdensbyen. Det er første gang New York City går til det skritt å pålegger innbyggere å evakuere. Det er også sjeldent at orkanene feier over New York. Men borgermester Michael Bloomberg tar ingen sjanser. Hans politiske liv hang i en tynn tråd da han neglisjerte vinterens snøstorm.

Gutt døde

I det området som orkanen traff i går kveld gjorde den betydelige materielle skader, og det er meldt om hittil fire dødsfall. En av dem var en ni år gammel gutt i Virginia som døde da et tre falt over huset han bodde i. Mer enn 200.000 personer var uten strøm i Nord-Carolina og Virginia lørdag kveld norsk tid. Men det tallet vil stige.

55 millioner mennesker kan befinne seg i orkanens bane, fra Nord-Carolina til Cape Cod i New England.

Men det er først natt til søndag den treffer de virkelig tett befolkede områdene som New Jersey, New York og opp mot Boston i Massachusets.

Satelittbildet viser orkanen «Irene» å vei mot New York.

Evakuere

Fredag kveld bestemte myndighetene å evakuere alle som bor i de lavere områdene i New York, ikke langt fra JFK-flyplassen.

Det er totalt 370 000 mennesker bare i New York City som ble pålagt å evakuere i går, fordi en fryktet flom fra bølgene. De var pålagt å evakuere, men borgermester Michael Bloomberg sa at en ikke ville straffe folk med bøter eller fengsel om de ikke fulgte pålegget. Derimot kan de ikke regne med å bli reddet eller få assistanse om de forble i området.

Også store deler av finansdistriktet ligger innenfor evakueringssonen.

Til slektninger

Utenfor sosialboligene i Far Rockaway i Queens sleper folk på kofferter, trillebager og vesker. Utenfor står det busser som kan frakte dem som ønsker det til lokale skoler som skal brukes som overnattingssted. Men de aller fleste foretrekker å ta T-banen og tilbringe natten hos venner eller slektninger.

— Vi, mamma, bestemor og jeg, skal til tante som bor i Brooklyn, forteller Catherina Montia. Hun får hjelp av Montalvo når kofferten skal opp trappen på T-banestasjonen. På grunn av stormen ble all kollektivtransport stanset i New York etter lunsjtid i går.

- Hva har dere pakket med dere?

— Klær, mat og så har vi tatt med de viktigste papirene som vi ikke ville la ligge igjen, forteller mamma Adelina Valdez.

De bor i kommunale sosialleiligheter og det var kommunen som ga dem beskjed om at de måtte ut av huset lørdag.

Domingo Rojas forteller at de bor i 6. etasje i sin blokk, men likevel måtte de dra. - De ville ha alle ut, sier Rojas.

Borgermester Bloomberg understreket i går at Rockaway var et spesielt område. Bakgrunnen er at dersom det slår en bølge på rundt 2,5 meter – som er det en frykter kan skje – vil veier til og fra dette området bli stengt.

Les også

  1. «Irene» har krevd sine første liv

  2. 190.000 uten strøm etter orkanen Irenes herjinger

  3. New York gjør klar for stormen

Slik lå orkanen Irene over den amerikanske østkysten midt på dagen i går, norsk tid. Nå venter innbyggere lenger nord på hvordan den skal slå ut.