Verden

FN frykter at viruset vil få fotfeste i de mest sårbare landene

Hele menneskeheten er truet av koronapandemien, sier FNs generalsekretær António Guterres.

FNs generalsekretær António Guterres ber verdens rike land bistå FN med å bekjempe koronaviruset i land preget av konflikt, katastrofer og med manglende helsetjenester. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Guterres ba onsdag giverland om å bidra med 2 milliarder dollar, 22 milliarder kroner, til humanitær innsats i land i uten fungerende helsevesen, flere av dem i krig og konflikt.

– Viruset truer hele menneskeheten, og menneskeheten må kjempe imot. Global handling og solidaritet er helt avgjørende. De enkelte lands innsats er ikke nok, sier Guterres.

– Koronaviruset har nå spredt seg til land som fra før står midt oppe i humanitære kriser forårsaket av konflikter, naturkatastrofer og klimaendringer, sier han.

FNs appell skal dekke behovet til Verdens helseorganisasjon (WHO), Verdens matvareprogram (WFP) og andre FN-organisasjoner ut året.

Beløpet FN ber om, er lite sammenlignet med hjelpepakken på 2.000 milliarder dollar, som Kongressen i USA nå er i ferd med å vedta for å komme amerikanske forbrukere og amerikansk næringsliv til unnsetning.

Store mørketall

440.000 mennesker verden over har nå fått påvist smitte av koronaviruset, og for nærmere 20.000 har dette så langt resultert i døden.

Mens pandemiens episenter først lå i Kina, har det senere flyttet seg til Europa. Ekspertene frykter at USA kan være neste, men den virkelig store katastrofen kan komme i fattige afrikanske land og i krigsherjede land i Midtøsten som Syria, Jemen og Libya.

Viruset er alt registrert alle disse stedene, men mange land har liten eller ingen kapasitet til å teste, og mørketallene antas derfor å være høye. Med dårlig utbygd eller rasert helsevesen er samtidig mulighetene for å hjelpe dem som blir alvorlig syke, svært små.

Mange mangler alt

– La oss gjøre alt vi kan for å hindre at viruset skaper ødeleggelser på steder med begrensede helsetjenester og motstandsdyktighet, sier FNs generalsekretær.

Guterres viser til at millioner av mennesker lever i overfylte flyktningleirer, mangler rent vann og såpe til å vaske hendene med og har verken tilgang til sykehus eller pustemaskiner.

– Dersom vi ikke straks handler, frykter jeg at viruset vil få fotfeste i de mest sårbare landene, for deretter å gjøre hele verden sårbar når det fortsetter å sirkulere verden rundt, uten å ta hensyn til grenser, sier Guterres.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. António Guterres
 3. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. VERDEN

  Svensk statsråd bekymret for det nordiske samarbeidet

 2. POLITIKK

  Verden står for tur: Slik skjer neste trinn i åpningen av grensene

 3. OSLOBY

  Labre forventninger ved Oslo-attraksjoner tross gjenåpning for europeiske turister

 4. VERDEN

  12 land opplyser at de fremdeles ikke har koronasmitte

 5. VERDEN

  2500 ansatte, men ikke en eneste er smittet av korona. Slik får de det til.

 6. ØKONOMI

  NHO vil ha vekk koronakravet om bordservering