Verden

FN frykter at viruset vil få fotfeste i de mest sårbare landene

Hele menneskeheten er truet av koronapandemien, sier FNs generalsekretær António Guterres.

FNs generalsekretær António Guterres ber verdens rike land bistå FN med å bekjempe koronaviruset i land preget av konflikt, katastrofer og med manglende helsetjenester. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Guterres ba onsdag giverland om å bidra med 2 milliarder dollar, 22 milliarder kroner, til humanitær innsats i land i uten fungerende helsevesen, flere av dem i krig og konflikt.

– Viruset truer hele menneskeheten, og menneskeheten må kjempe imot. Global handling og solidaritet er helt avgjørende. De enkelte lands innsats er ikke nok, sier Guterres.

– Koronaviruset har nå spredt seg til land som fra før står midt oppe i humanitære kriser forårsaket av konflikter, naturkatastrofer og klimaendringer, sier han.

FNs appell skal dekke behovet til Verdens helseorganisasjon (WHO), Verdens matvareprogram (WFP) og andre FN-organisasjoner ut året.

Beløpet FN ber om, er lite sammenlignet med hjelpepakken på 2.000 milliarder dollar, som Kongressen i USA nå er i ferd med å vedta for å komme amerikanske forbrukere og amerikansk næringsliv til unnsetning.

Store mørketall

440.000 mennesker verden over har nå fått påvist smitte av koronaviruset, og for nærmere 20.000 har dette så langt resultert i døden.

Mens pandemiens episenter først lå i Kina, har det senere flyttet seg til Europa. Ekspertene frykter at USA kan være neste, men den virkelig store katastrofen kan komme i fattige afrikanske land og i krigsherjede land i Midtøsten som Syria, Jemen og Libya.

Viruset er alt registrert alle disse stedene, men mange land har liten eller ingen kapasitet til å teste, og mørketallene antas derfor å være høye. Med dårlig utbygd eller rasert helsevesen er samtidig mulighetene for å hjelpe dem som blir alvorlig syke, svært små.

Mange mangler alt

– La oss gjøre alt vi kan for å hindre at viruset skaper ødeleggelser på steder med begrensede helsetjenester og motstandsdyktighet, sier FNs generalsekretær.

Guterres viser til at millioner av mennesker lever i overfylte flyktningleirer, mangler rent vann og såpe til å vaske hendene med og har verken tilgang til sykehus eller pustemaskiner.

– Dersom vi ikke straks handler, frykter jeg at viruset vil få fotfeste i de mest sårbare landene, for deretter å gjøre hele verden sårbar når det fortsetter å sirkulere verden rundt, uten å ta hensyn til grenser, sier Guterres.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. António Guterres
 3. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Hotell i Norheimsund stenges etter bussutbruddet

 2. DEBATT

  «Koronagenerasjonen» fikk god undervisning og bedre karakterer

 3. NORGE

  FHI-ansatte har mottatt flere trusler under pandemien. Nå jobber de med å styrke sikkerheten.

 4. NORGE

  Før påsken ble hyttegjestene bedt om å holde seg hjemme. Nå ønskes de velkommen.

 5. NORGE

  Nye smittetall viser at pilen går rett opp i Europa. I Norge flater smitten ut.

 6. NORGE

  Nakstad svarer: Dra på høstferie med god samvittighet