Rapport: Engelsk politi dekket over avlyttingskandale i ni år

Politidistrikt visste i mange år at drapofferet Milly Dowlers telefonsvarer hadde blitt avlyttet av News of the World. Men de gjorde ikke noe som helst.

Det var avsløringen av avlyttingen av mobilsvaren til Milly Dowler som førte til at News of the World-skandalen eskalerte i fjor sommer.

I flere år hadde Rupert Murdoch-eide News of the World hadde vært beskyldt for avlytting av telefonsvarere til kjendiser og kongefamilien.

Men det var først i fjor sommer saken tok fullstendig av, da avisen The Guardian 4.juli avslørte at søndagstabloiden hadde avlyttet telefonsvarere til kriminalitetsofre og deres pårørende, blant annet til13-åringen Milly Dowler som ble drept i 2002.

Avsløringen førte til hastenedleggelsen av News of the World, arrestasjoner av flere medietopper i Murdoch-konsernet og sentrale britiske polititoppers avgang.

Men saken er ikke over. Avisen Independent skriver tirsdag at politiet i Surrey, som etterforsket drapet på Dowler, visste om at Dowler telefonsvarer var avlyttet i ni år før Guardian-avsløringen.

Flere visste om hacking

Independent siterer en fersk rapport fra det britiske parlamentet der en av Surrey-politiets rapporter står sentralt. Ifølge parlamentets rapport skal også to andre politiavdelinger ha visst om Dowler-hackingen.

BAKGRUNN:

Les også

Hvem er hvem i avlyttingssaken?

Det var Surrey-politiet som etterforsket bortføringen av Milly Dowler.

Rapporten slår fast at politiavdelingen i nesten ti år holdt tett om informasjonen; at News of the World-journalister hacket seg inn på telefonsvareren til 13-åringen, og hørte på meldingene hennes.

Fortalte ikke familien om avlytting

Politiet skal også ha fått høre et opptak fra en melding på telefonsvarer av en av journalistene i News of the World. Men likevel begynte de hverken å etterforske eller saken, eller valgte å fortelle familien til Dowler dette.

Mandag kveld kom Dowler-familien med en uttalelse:

— Surrey-politiet har ikke forklart oss hvorfor de ikke etterforsket «bedrageriet» i 2002.

Skarpe reaksjoner fra politikere

Flere politikere har reagert på de nye opplysningene. Chris Bryant fra Labour mener at politiet «kynisk har ignorert» følelsene til Dowler-familien.

En annen Labour-politiker, Keith Vaz, mener ifølge Independent at om Surrey-politiet hadde gjort jobben sin ordentlig i 2002 ville «det forhindret kulturen for avlytting ved News of the World.»

Les også

Fikk millioner i erstatning etter avlyttingsskandale

Ifølge Guardian, som siterer den samme rapporten, beskylder politiet de News of the World-journalister for å forstyrre etterforskningen, samt å ha løyet til politiet.

En talsmann fra Murdoch-eide News International sa i en uttalelser mandag at «Avlyttingen av Dowlers telefonsvarer var sjokkerende og totalt uakseptabelt».

Politiet i Surrey har ifølge britiske aviser ikke gitt et klart svar på hvorfor de ikke innledet etterforskning av avlyttingen, eller hvorfor de ikke fortalte Dowler-familien om den.

Siste utgave av News of the World.