Verden

Kan USA-valget gjøres smittetrygt? Gunnar tok på seg gassmaske da mamma skulle stemme.

Vil folk møte til valg under en pandemi? Det vil koste 20 milliarder kroner å gjøre høstens USA-valg fritt og rettferdig, mener eksperter.

Kelly John avla sin stemme i Wisconsins primærvalg på Douglas videregående skole i Milwaukee. Bak står sønnen Gunnar (8) med gassmaske. Foto: Daniel Acker, Reuters/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Kelly John i Milwaukee i Wisconsin hadde ikke særlig lyst til å oppsøke et valglokale midt i koronakrisen. Hun og ektemannen bestilte derfor poststemmesedler.

Da valgdagen kom 7. april, var stemmesedlene ennå ikke kommet i posten. Dermed måtte hun trosse påbudet om å holde seg hjemme for å få stemt. Sønnen Gunnar (8) kom sammen med henne til valglokalet iført gassmaske.

– Det var noen viktige lokale valg, forklarer hun i en e-post til Aftenposten.

Fikk brukt gassmasken

I tillegg til primærvalget i presidentvalgkampen skulle det nemlig velges ordfører, fylkesordfører og en dommer til delstatens høyesterett.

Ektemannen er trailersjåfør. Han regnes for å ha en samfunnskritisk funksjon. Han møtte derfor ikke opp. Ekteparet er spesielt opptatt av å sikre bevilgninger til offentlige skoler, og de bestemte derfor at hun skulle stemme. Sønnen fikk være med.

Åtteåringen er opptatt av militære effekter og verneutstyr. Endelig hadde han en anledning til å få brukt en gassmaske han hadde fått tak i.

– Han ville beskytte seg selv og andre. Det fikk ham til å føle at han tok et betydningsfullt valg i pandemien, påpeker moren.

5 av 180 lokaler åpne

Kelly John syntes valget var viktig nok til å trosse smittefrykten. Eksperter uroer seg imidlertid for hvordan epidemien vil påvirke avviklingen av valget i november. Da skal USA velge president. Hele Representantenes hus og en tredjedel av Senatet står også på valg.

Primærvalget i Wisconsin ble en vekker, til tross for høy valgdeltagelse. Etter flere juridiske basketak som endte i USAs høyesterett, ble det i siste liten bestemt at primærvalget skulle holdes som planlagt 7. april til tross for smittefaren.

I Milwaukee, en by med nesten 600.000 innbyggere, der Kelly John stemte, skulle det vært 180 valglokaler, men skarer av funksjonærer nektet å møte. Bare fem lokaler holdt åpent.

I Beloit, en by med 40.000 innbyggere, organiserte de valget slik at folk satt i bilen sin og stemte hos valgfunksjonærer som sto på fortauet.

I byen Beloit i Wisconsin sto folk 7. april i kø med bilen sin for å stemme utenfor rådhuset. Slik skulle smitte unngås i og ved valglokalene. Foto: DANIEL ACKER, Reuters/NTB scanpix

Lommelyktvalget i Alabama

Kriser på valgdagen er imidlertid ikke helt ukjent i USA.

Grytidlig 3. mars møtte syv valgarbeidere i Bibb fylke i Alabama opp ved et lokalt eldresenter. De skulle åpne valglokalet den såkalte supertirsdagen. Klokken 06.45 begynte mobilene deres å kime. En tornado var i anmarsj.

De gjemte seg på toalettene og unngikk skader, men strømmen gikk i området. De fikk åpnet valglokalet, men stemmemaskinene måtte kjøres på batterier. Velgerne måtte låne lommelykter for å se hvem de stemte på.

Historien om det lokale lommelyktvalget i mars er ett eksempel av flere i et kongressnotat. Der beskrives det hvordan kriser, som oftest naturkatastrofer, har skapt trøbbel for amerikanske valg før.

Laget forslag og regnestykke

I delstatene har valgansvarlige begynt å legge planer for hvordan de skal holde valg hvis smittefaren fremdeles er omfattende sent i høst. En gruppe eksperter ved Brennan-senteret, en tankesmie ved New York Universitys juridiske fakultet, har laget et sett med forslag og et regnestykke over prisen.

De konkluderer med at det vil koste rundt 20 milliarder kroner å smittesikre høstens valg slik at det blir fritt og rettferdig.

Smittesikring av valglokaler: Valgfunksjonær Doug Milks rengjorde stemmeavlukker ved East videregående skole i Madison i Wisconsin under valget 7. april. Foto: STEVE APPS, Wisconsin State Journal/AP/NTB scanpix

Slik vil de sikre valget

Dette er de viktigste tiltakene ekspertene foreslår:

 • Sikre at poststemmer er tilgjengelige for alle. Da må det trykkes langt flere stemmesedler. Det må også brukes mer i porto for å få sendt dem ut til alle og for at velgerne kan sende dem inn igjen. Det trengs også flere funksjonærer og lokaler.
 • Egne stålforsterkede valgurner for levering av forhåndsstemmer. I dag tilbys dette i minst fire stater vest i landet. I delstaten Washington er det krav om minst én slik stemmeboks pr. 15.000 velgere.
 • Kjøp av teknologi for trygg bestilling av stemmesedler, sporing under innsending og verifisering av underskrifter.
 • Utvidet adgang til forhåndsstemming.
 • Smittesikring av valglokalene. De regner blant annet med kjøp av rengjøringsmidler for 15 øre pr. velger. Innkjøp av engangspenner vil koste rundt 5 kroner pr. velger.
 • Det er normalt rundt en million valgfunksjonærer. Ekspertene mener det trengs 20 prosent flere, og at godtgjørelsen bør dobles til 200 dollar i gjennomsnitt.
 • Offentlige kampanjer for å forsikre nervøse velgere om at valget ikke utgjør en smittefare.

Valgfunksjonærer sorterer og teller stemmesedler under parlamentsvalget i Sør-Korea 15. april. 66,2 prosent av velgerne stemte, en vekst på 8 prosentpoeng fra forrige valg. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB scanpix

– Ikke rakettforskning

Elaine Kamarck ved den anerkjente tankesmien Brookings er blant dem som mener forberedelsene må starte nå.

– Sammenlignet med de store truslene vi står overfor, er det å finne ut hvordan vi skal stemme i november, ikke akkurat rakettforskning, skriver hun i et blogginnlegg.

Hun tror koronakrisen for alltid vil forandre måten USA stemmer på.

Blant annet er Brookings-eksperten kritisk til at 19 stater ikke uten videre lar folk forhåndsstemme: De krever en grunn til at velgeren ikke kan møte opp valgdagen.

Kamarck mener det bør bli en offisiell målsetting at halvparten av velgerne har stemt før valgdagen. I tillegg mener hun valgdagen bør bli en nasjonal fridag slik at ikke veldig mange velgere kommer rett før og rett etter arbeidstid.

I Milwaukee er Kelly John optimistisk for høstens valg. Hun håper alle setter pris på at de har stemmerett, og hvor viktig å det er å gjøre sin stemme hørt.

Les mer om

 1. USA
 2. Amerikansk politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump gjør det langt bedre enn ventet. Vi må kanskje vente flere dager eller uker på valgresultatet.

 2. VERDEN

  Donald Trump har satset alt på ett kort. Lykkes han, kan han overraske igjen.

 3. VERDEN

  Forhåndsstemmingen knuser alle rekorder. Det gir Biden en unik fordel i innspurten.

 4. VERDEN

  Når tellekorpset er ferdig, rykker adokatene inn: Derfor kan det ta lang tid å få et valgresultat

 5. VERDEN

  Hele USA holder pusten. Slik er stillingen i delstatene som avgjør valget.

 6. VERDEN

  Veien til 2020: Liten opptur i sommer for Trump, og neste uke gjenbruker han et av sine knep