Verden

Dronning Margrethe feirer 40 år på tronen

I januar er det 40 år siden Danmarks energiske dronning Margrethe (71) overtok tronen. Det kommer ikke til å gå ubemerket hen.

FS00009459.jpg
  • Ntb
FS00009458.jpg
FS00009457.jpg
FS00009455.jpg

Dronningen, populært kalt Daisy i familien, ble danskenes nye statsleder da hennes far kong Frederik IX døde 14. januar 1972.

Hun er den monarken i Europa som har strittet nest lengst på tronen, kun slått av Storbritannias dronning Elizabeth.

Danskene planlegger en storslått feiring av jubileet, og i forrige måned kom også en ny biografi om dronningen, «M — 40 år på tronen», skrevet av journalisten Jens Andersen.

Ingen gammel tante

I biografien forteller dronningen om det kongelige livet, og avslører også ting om seg selv. Blant annet hvor fascinert hun er av J.R.R. Tolkiens «Ringenes Herre», som hun har lest «sikkert ti ganger», og at hun syntes Elvis var tullete da hun var ung.

Men først og fremst forteller hun om hvordan det har vært å være statsleder i 40 år. Og hun er langt fra «en gammel tante» som begynner å bli lei av gjerningen.

— Man ser seg jo i speilet og tenker «oops», men springer så videre til neste spennende prosjekt, sier hun.

Travel

I en alder der de fleste har pensjonert seg for lengst, jobber dronning Margrethe for fullt. Den ene dagen besøker hun danske soldater i Afghanistan, den andre er hun i New York. Innimellom slagene dyrker hun sin store interesse som utøvende billedkunstner eller går på ski sammen med vår egen dronning Sonja i den norske fjellheimen.

— Min familie og mine medarbeidere lar meg glemme hvor gammel jeg egentlig er, sier hun i boken. Og den kjederøykende og hundeelskende dronningen framstår like entusiastisk og interessert hvor enn hun er og hva enn hun gjør.

Fortvilt

Det står i sterk kontrast til den fortvilelsen og usikkerheten hun følte da hun kun 31 år gammel, og med to små barn på tre og to år, måtte overta den danske tronen.

I boken forteller hun hvordan hun fikk styrke fra sin mor, dronning Ingrid.

— Mor, hva skal vi gjøre?, spurte den usikre og sjenerte Margrethe.

— Daisy, det er du som bestemmer. Nå er det opp til deg, svarte enkedronningen.

Det hjalp, forteller Margrethe til biografen Jens Andersen.

— Da jeg forsto at jeg ikke bare kunne følge hjertet, men måtte følge hodet også, falt mye på plass, sier hun.

- En dårlig mor

Men en dronninggjerning er krevende, og hun legger ikke skjul på at hun har hatt dårlig samvittighet overfor sine sønner, kronprins Frederik (43) og prins Joachim (42).

Hun har flere ganger offentlig sagt at hun var en dårlig mor som var mye borte da sønnene var små. Også kronprins Frederik har sagt at «vi så mye mer til barnepikene enn til våre foreldre i oppveksten».

— Jeg har alltid elsket mine barn, det var ikke det som var problemet, sier Margrethe i boken.

— Men det var så mye annet jeg var travelt opptatt med, det innrømmer jeg.

Ekteskapelige problemer

Dårlig samvittighet har hun også hatt for sin franskfødte ektemann, prins Henrik. I 2002 ble det stort oppstyr i Danmark da prins Henrik gikk offentlig ut og klagde over at han alltid følte seg som «nummer tre i det danske hoffet», underforstått at både dronning Margrethe og kronprins Frederik var viktigere enn ham.

Han kunngjorde at han følte seg ydmyket, og trakk seg så tilbake til sin vingård i Sør-Frankrike for en periode.

— De aller fleste mennesker opplever en eller annen gang problemer i ekteskapet, sier dronning Margrethe nærmere ti år etter, og tar selvkritikk.

— Jeg ga ikke min mann så mye støtte som jeg skulle. Jeg overså problemet, jeg tenkte ikke godt nok over det, sier hun ærlig i boken. Prins Henrik vendte for øvrig tilbake til Danmark etter en stund, og de to virker å for lengst ha funnet tilbake til hverandre.

Familiekjær

Og at latteren sitter løst på Amalienborg Slot, er det liten tvil om. Humor er viktig, påpeker den jubilerende dronningen.

— Vi har alltid ledd mye hjemme.

Hun er også opptatt av å ta vare på familien og samle sine to sønner, to svigerdøtre og sine sju, snart åtte, barnebarn rundt seg så ofte det er mulighet. (©NTB)