Bryllup og selvmord i bunkeren – 75 år siden Hitlers død

Denne uken er det 75 år siden Adolf Hitler tok sitt eget liv i førerbunkeren i Berlin sammen med kvinnen han giftet seg med to dager tidligere.

Adolf Hitler sammen med filmskaperen Leni Riefenstahl, som laget propagandafilmene «Viljens triumf» og «Olympia». Hun ble etter krigen dømt for sine nazisympatier.

Avskåret fra omverdenen fortsatte Hitler til det siste å lede det lille som var igjen av Det tredje riket og stormaktsdrømmen om å dominere Europa. Det var flere dager siden han hadde sett dagslys eller pustet inn luften i et Berlin i ruiner der de siste desperate kampene raste.

Mens Førerens verden og livsverk var i ferd med å gå i grus, pågikk det også en intern kamp om Det tredje rikets fremtid. Hermann Göring ba Hitler tre til side, mens Heinrich Himmler ville forhandle med de allierte i vest. Hitler ga ordre om at begge skulle arresteres.

Brent i hagen

Å overgi seg var uaktuelt for Hitler, men han ville heller ikke være med helt til slutten. 28. april ble hans siste allierte, italienske Benito Mussolini, skutt og drept av en partisan. Den natten giftet Hitler seg meg elskerinnen Eva Braun, som mindre enn to døgn senere skulle få den høyst tvilsomme «æren» av å dø som fru Hitler.

Føreren selv rakk så vidt å fylle 56 år, men med Sovjetunionens røde hær på vei inn i den tyske hovedstaden, var det lite å feire for mannen som hadde ført Tyskland, Europa og verden ut i en ny og fullstendig ødeleggende krig og som bar det øverste ansvaret for holocaust, folkemordet på Europas jøder.

Adolf Hitler (t.v.) sammen med Italias fascistleder Benito Mussolini i 1938. De døde med to dagers mellomrom, Mussolini ble skutt av en partisan, mens Hitler tok sitt eget liv.

40 timer etter bryllupet var det ubønnhørlig slutt. Hitler tok farvel med de siste lojale støttespillerne i bunkeren. Om ettermiddagen mandag 30. april skjøt Adolf Hitler seg, mens hans nyblevne kone tok en blåsyrepille. Likene ble båret opp i hagen utenfor bunkeren, dynket med bensin og brent.

Kastet i elven

Dagen etter begikk også propagandaminister Joseph Goebbels og kona Magda selvmord, etter at de hadde drept de seks barna sine.

Først etter Sovjetunionens fall 45 år senere ble det kjent hvordan de siste levningene av Hitler, Braun og familien Goebbels til slutt ble kastet i en elv nord i Tyskland etter først å ha blitt begravd og så gravd opp igjen, knust og brent på nytt.

I fredsdagene i mai 1945 ble bilder av Adolf Hitler og andre nazistleder kastet på skraphaugen mange steder, som her i Tromsø.

Hitler utpekte ingen ny Fører, men admiral Karl Dönitz tok over som statsoverhode og president i krigens siste dager. 7. mai ga han Alfred Jodl ordre om å underskrive Tysklands betingelsesløse kapitulasjon. Tolv år med nazistisk styre og seks år med krig var over, men Hitlers skygge har aldri helt blitt borte.

– Fortiden høyst til stede

Det tok et halvt århundre – der Tyskland var delt frem til 1990 – før landet for alvor fant sin plass blant de fremste landene i Europa. Den mørke fortiden dukker fortsatt opp som en faktor i debatter om antisemittisme og fremveksten av høyrepopulisme.

– Den kaster lange skygger. Nazifortiden er fortsatt høyst til stede hos oss, i Europa og i verden, sier historieprofessor Arnd Bauerkämper ved Berlins frie universitet.

I år er minnemarkeringene for kapitulasjonen avlyst på grunn av koronapandemien, men Bauerkämper sier pandemien også vekker vonde minner fra tiden under nazistenes åk.

– For mange eldre minner pandemien og nedstengningen av samfunnet om krigen og trusselen om død, sier professoren.