Verden

Innrømmet å ha løyet. Nå blir straffesaken mot Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver henlagt.

Det amerikanske justisdepartementet vil henlegge straffesaken mot Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, som i sin tid innrømmet at han hadde løyet til FBI.

Michael Flynn trakk tilståelsen.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

Det er nyhetsbyrået Associated Press som avslører den oppsiktsvekkende vendingen i en av de mest sentrale sakene i granskningen av Trump-kampanjens forbindelser til Russland før valget i 2016.

Flynn var Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver og trakk seg etter bare en måned. Han hadde sagt seg skyldig å ha løyet til FBI om en samtale med Russlands ambassadør. Flynn erkjente i 2017 at han hadde løyet til FBI om kontakten med den russiske ambassadøren i ukene før Trumps innsettelse som president.

Flynn samarbeidet med spesialetterforsker Robert Mueller og ble avhørt 19 ganger.

Hele to ganger, både i 2017 og i 2018, innrømmet han at han hadde løyet.

I januar i år trakk han imidlertid tilståelsen.

Flynn har skaffet seg nye advokater, som har hamret løs på påtalemyndigheten og blant annet hevdet at etterforskningen ikke hadde foregått på riktig måte. Mange ble overrasket da justisminister William Barr nylig ville ha ekstern granskning av måten påtalemyndigheten har behandlet saken. Justisdepartementet har tidligere avvist alle anklager om at de har gjort saksbehandlingsfeil. Tidligere i år gikk de inn for at Flynn burde idømmes seks måneders fengsel.

Mange av Trumps allierte på høyresiden har kritisert forfølgelsen av Flynn, skriver Reuters. Nyhetsbyrået skriver at den siste utviklingen trolig vil føre til ny kritikk mot Trump-administrasjonen og det som blir oppfattet som politisk innblanding i rettssaker.

Trump fornøyd

I dokumentene fra Justisdepartementet som Associated Press har fått tilgang til, står det at de vil frafalle straffesaken « etter å ha vurdert alle fakta og omstendigheter i saken, inkludert nylig oppdagede, hemmelige dokumenter.

En av konklusjonene er at FBIs samtale med Flynn ikke hadde noe legitimt grunnlag knyttet til etterforskningen av ham. Flynns usannheter anses som ubetydelige, skriver NTB.

Ifølge New York Times trakk en av påtalemyndighetens aktorer, Brandon L. Van Grack, seg plutselig fra saken, noe som tolkes som et tegn på uenighet.

President Donald Trump har kritisert straffeforfølgelsen av sin tidligere nære rådgiver. Ifølge Reuters sier han nå at han er glad for at anklagene mot Flynn frafalles.

Tvitret om straff

Flynn-saken var en av avsløringene som førte til den omfattende Russlands-etterforskningen som Robert Mueller ledet.

Det har vært mange kontroverser rundt etterforskningen, som Trump har kalt en heksejakt. Tidligere i år grep justisdepartementet inn da en annen Trump-alliert, Roger Stone, skulle få utmålt straff etter å ha blitt dømt for å ha løyet for Kongressen syv ganger samt å ha truet vitner.

President Donald Trump tvitret om at han mente påtalemyndighetens straffepåstand var for høy. Like etter overprøvde justisdepartementet sitt eget aktorats påstand om straff.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5