Verden

Republikaner bruker 1,4 milliarder på å overbevise partifeller om at global oppvarming er et stort problem

Jay Faison mener at klimaendringene utgjør både stor risiko og store muligheter for næringslivet.

Gründer Jay Faison er lei av at partiet hans ikke tar de menneskeskapte klimaendringene på alvor.

  • Arild Færaas

Derfor vil han bruke hele 175 millioner dollar, eller nesten 1,4 milliarder norske kroner, på å overbevise partiet om at global oppvarming ikke er en venstre-radikal konspirasjon, men en trussel for kloden vår.

Det er politico.com som forteller om rikingen som foreløpig er så lite kjent at han ikke engang har en side på Wikipedia.

Men Jay Faison, som har tjent penger på å selge bedriften SnapAV, har startet organisasjonen Clearpath, hvis mål er å satse på ren energi.

Nå vil forretningsmannen fra North Carolina sette i gang en stor kampanje. Blant annet ved hjelp av sosiale medier og reklame, skal han prøve å få republikanerne til å endre sitt syn på global oppvarming og grønn energi.

— Jeg har følt meg litt alene

Først vil han bruke over 300 millioner kroner på å overbevise moderate og konservative om å bli med i kampen mot global oppvarming frem mot valget neste år.

- Jeg har alltid følt meg litt alene som republikaner, så jeg startet Clearpath for å prøve å bli en del av løsningen, sier han til et intervju med Politico.

Eli Lehrer, som er sjef for den markedsliberalistiske tenketanken RStreet, sier til Politico at han tviler på at klimapolitikk er en vinnersak for republikanske kandidater.

— Det er ikke det at de nødvendigvis nekter for at det skjer, men de bryr seg ikke så mye, mener han.

En undersøkelse som Politico viser til, forteller at færre enn fire av ti av dem som regner seg som konservative republikanere, tror at det vil være klimaendring i deres levetid.

LES MER OM VALGET I USA:

Les også

16 republikanere vil ha verdens viktigste jobb

— Handler om penger for republikanerne

Hilmar Langhelle Mjelde er ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret i Bergen. Han viser til at republikanerne tradisjonelt har stått for en veldig næringsvennlig politikk og hatt økonomisk utvikling som en kampsak.

— Republikanerne er redde for at dersom man går veldig offensivt til verks med reguleringer, vil det skade økonomien og folk vil tape penger på det. De er også redde for å få mektige næringsinteresser mot seg i valgkampen.

Mjelde tror at det ikke vil bli et ordentlig skifte i det republikanske partiet før de konkluderer med at man kan tape store penger på forurensning, eller at man kan tjene gode penger på klimavennlig «business».

- Så du mener at det handler mer om dollar og cent enn hvor sikker vitenskapen er?

— Ja, og så lenge det er litt vagt, litt usikkert og det er frem i tid, er det vanskelig å argumentere for å stenge kullgruvene i West Virginia for eksempel.

Har du tips til saker om klima og miljø? Kontakt Aftenpostens journalister her på epost.

- Minst en klimavennlig republikansk presidentkandidat

Lindsey Graham er konservativ på mange områder, men regnes som en av de mest klimavennlige republikanerne.

Selv om ikke Mjelde ser noe stort skifte i partiet som styrer Kongressen nå, er det tegn til endringer.— En så konservativ presidentkandidat som Lindsey Graham snakker om at klimaendringene er menneskeskapte.

I tillegg har vi relativt klimavennlige Jeb Bush som har sagt at klimaendringer er et problem. Samtidig har han kritisert arrogansen til dem som sier at det ikke er noen tvil om klimaforskningen.

Jay Faison har foreløpig gitt penger til organisasjoner som støtter valgkampanjene til både Lindsey Graham og Jeb Bush. Men han har foreløpig ikke bestemt seg for hvem av dem han vil støtte i kampen om å overta Obamas trone.

PS! På Faisons hjemmeside siteres Republikanernes store ledestjerne Ronald Reagan:

"What is a conservative after all but one who conserves, one who is committed to protecting and holding close the things by which we live… This is what we leave to our children. And our great moral responsibility is to leave it to them either as we found it or better than we found it."

Les også

  1. New York Times kaller Norges klimapolitikk hykleri

  2. Regjeringen vil oppfylle Kyoto-avtalen med klimakvoter som Erna Solberg harselerte med i fjor

  3. G7-lederne enige om en utslippsfri verden i år 2100

  4. Det store ismysteriet i Antarktis

Les mer om

  1. Klima
  2. USA