Syria slutter seg til Parisavtalen

Krigsherjede Syria vil slutte seg til Parisavtalen. Dermed er USA det eneste landet i verden som ikke ønsker å være med i den globale klimaavtalen.

En globus med verdens flagg pryder en av paviljongene under FNs klimakonferanse i Bonn. Foto: Oliver Berg / AP / NTB scanpix
  • og NTB

En syrisk statssekretær som deltar i klimaforhandlingene i Bonn i Tyskland, M. Wadah Katmawi, sa tirsdag at landet vil undertegne avtalen så fort det lar seg gjøre.

Den globale klimaavtalen ble vedtatt i Paris i 2015. Men på grunn av den blodige krigen i Syria, har landet hatt liten mulighet til å prioritere klimapolitikk.

Likevel ønsker altså regimet til president Bashar al-Assad nå å slutte seg til avtalen. Katmawi sier landet håper på internasjonal støtte for å gjennomføre klimatiltak parallelt med gjenoppbyggingen etter krigen.

– Med Syria om bord, er hele verden fast bestemt på å styrke innsatsen mot klimaendringene. Med unntak av ett land, sier Paula Caballero fra organisasjonen World Resources Institute.

– Ikke i USAs interesse

Det ene landet som går mot strømmen, er USA. Tidligere i år erklærte Donald Trump at han vil trekke USA ut av Parisavtalen.

Begrunnelsen var at avtalen ikke tjener USAs interesser. Trump forsøker også å fjerne en lang rekke amerikanske klima- og miljøtiltak, og informasjon om klimaforskning er fjernet fra amerikanske offentlige nettsider.

Samtidig ønsker presidenten å trappe opp utvinningen av kull – en energikilde som forårsaker store utslipp av klimagassen CO2.

Likevel er amerikanske representanter til stede på klimamøtet i Bonn. Årsaken er at USA formelt ikke kan forlate Parisavtalen før tidligst i 2020.

Gassangrep

USAs utenriksdepartement, som ledes av oljegiganten Exxons tidligere sjef Rex Tillerson, har følgende kommentar til Syrias ønske om å bidra i kampen mot utslipp av klimagasser:

– Hadde Syria brydd seg så mye om hva som er i luften, ville de ikke ha gasset sin egen befolkning.

Regimet i Syria er flere ganger blitt beskyldt for bruk av giftgass mot opprørere og sivile. Syriske myndigheter avviser anklagene.

I tillegg til Syria og USA var det inntil nylig også et tredje land som ikke ønsket å delta i Parisavtalen: Nicaragua.

Grunnen var ikke at Nicaragua ønsket å brenne mer kull og slippe ut mer klimagasser. Landets sosialistiske regjering mente tvert imot at avtalen burde tatt sikte på større utslippskutt.

Nicaragua får allerede dekket halvparten av energiforbruket med fornybare energikilder, ifølge BBC. Planen er å øke andelen til 90 prosent innen 2020.

– Fullstendig isolert

Selv om Nicaragua hadde ønsket seg en mer ambisiøs avtale, valgte landet likevel å undertegne Parisavtalen for noen uker siden.

At Syria har falt ned på samme beslutning, gleder mange av deltakerne på klimamøtet i Bonn. Samtidig rettes det ny kritikk mot Donald Trump og hans regjering.

– Dette betyr at Trump er fullstendig isolert. Ingen ønsker å være sammen med ham, sier Alden Meyer fra organisasjonen Union of Concerned Scientists.

Både Syria og andre land i Midtøsten er svært utsatt for hetebølger og tørke som følge av klimaendringene. Flere forskere mener klimaendringene forverret en ekstrem tørkeperiode som kan ha vært en medvirkende årsak til utbruddet av borgerkrigen i Syria i 2011.