Verden

- Nord-Koreas forsvarsminister henrettet

Nord-Koreas forsvarsminister Hyon Yong-chol er henrettet etter anklager om illojalitet mot landets diktator Kim Jong-un, ifølge etterretningstjenesten i Sør-Korea.

Flere hundre nordkoreanske tjenestemenn skal ha vært til stede da Nord-Koreas forsvarsminister Hyon Yong-chol ble henrettet ved skyting 30. april. Sergei Karpukhin

 • Ntb
 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Henrettelsen skal ha skjedd 30. april, da Hyon skal ha blitt skutt med antiluftsskyts foran en gruppe tilskuere.

Lite er kjent om bakgrunnen for henrettelsen, men det skal være på det rene at forsvarsministeren ble anklaget for illojalitet mot Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un.

Nyhetsbyrået Yonhap melder med sørkoreanske nasjonale etterretningstjeneste som kilde at Hyon skal ha falt i søvn under et offentlig arrangement der Kim var hedersgjest.

— Svært nær medarbeider av Kim Jong-un

I tillegg hadde han argumentert mot diktatoren Kim Jon-un ved flere anledninger. Det opplyste Han Ki-beom, visedirektør for Sør-Koreas etterretningstjeneste, under et møte med sørkoreanske parlamentarikere onsdag, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

På grensen til Nord-Korea fikk korresponsdent Jørgen Lohne klar beskjed: - Ikke se direkte på soldater med våpen! Les historien hans her:

Les også

Bli med på en smugtitt inn i Nord-Korea

Hyon ble utnevnt til forsvarsminister for under et år siden. I Nord-Korea har forsvarsministeren ansvaret blant annet for logistikk, mens viktige forsvarspolitiske spørsmål behandles av Den nasjonale forsvarskommisjonen.

Forsvarsministeren skal ha vært general siden 2010. Observatører fremholder at han inntil han falt i unåde, var en svært nær medarbeider av Kim Jong-un. Han nådde sin posisjon som forsvarsminister i 2012, etter en utrenskning der flere høye tjenestemenn ble utrensket av Pyongyang-regimet.

En rapport fra Committee for Human Rights in North Korea mener satelittbilder tyder på at Nord-Korea henretter folk med luftvernkanoner. CHRNK

Henrettet onkel

I 2013 ble Kims onkel Jang Song-thaek og flere av hans allierte henrettet. Jang var tidligere ansett som Nord-Koreas nest mektigste mann, men ble anklaget for korrupsjon og andre økonomiske forbrytelser.

Så langt i år er så mange som 15 nordkoreanske tjenestemenn med høye stillinger henrettet, ifølge den sørkoreanske etterretningstjenesten.

At Hyon Yong-chol nå ser ut til å ha lidd samme skjebne, kommer som et sjokk, ifølge professor Yang Moo-jin ved Universitetet for Nord-Korea-studier i Seoul.

— Hyon ble ansett for å være en av de tre forsvarstoppene som sto Kim Jong-un nærmest, sier han.

I forrige måned ble Hyon sendt til Russland i forkant av Kims planlagte besøk i Moskva på 70-årsdagen for seieren i andre verdenskrig. Besøket ble avlyst, og Yang mener forsvarsministeren kan ha begått en blunder under oppholdet i Russland.

— En uerfaren leder som Kim kan ofte vise en tendens til altfor dramatiske og overilte handlinger. Jeg synes situasjonen virker ganske bekymringsfull, sier han.

twitter.com/JorgenLohne

Vil du lese flere nyheter fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på vår side på Facebook.

 1. Les også

  Hevder Nord-Korea planlegger massehenrettelse

 2. Les også

  Sør-Korea hevder 15 tjenestemenn henrettet i Nord-Korea i år

 3. Les også

  Nord-Koreas leder sier onkelens henrettelse har styrket samholdet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sør-Korea: Nord-Korea henrettet utdanningsminister

 2. VERDEN

  Nord-Korea villig til å snakke med USA

 3. VERDEN

  Kim Jong-uns «høyre hånd» på besøk til USA

 4. SPORT

  I morgen skulle Nord-Korea gjenta denne symboltunge gesten. Så kom kontrabeskjeden.

 5. VERDEN

  Hevder Nord-Korea har henrettet rådgivere etter mislykket Trump-møte

 6. VERDEN

  Nord-Korea-lederens bror fryktet regimets drapsmenn, følte han levde på lånt tid