Støre: Norge kan si ja til finsk og svensk Nato-medlemskap før sommeren

Norge ønsker at Sverige og Finland raskt slipper inn i Nato dersom de søker medlemskap, sier Jonas Gahr Støre. Stortinget kan behandle saken alt før sommeren.

Støre møtte den finske statsministeren Sanna Marin i København onsdag.

– Fra norsk side er holdningen at hvis Sverige og Finland søker om medlemskap, ønsker vi et raskt og positivt signal fra Nato. Vi ønsker at alt gjøres for at godkjenning – ratifikasjon hos medlemslandene – kan skje på raskest mulig måte, sa statsministeren til pressefolk etter et møte med sin finske kollega Sanna Marin i København.

Finland og Sverige har ennå ikke bestemt seg for om de vil søke om medlemskap. Ifølge VG opplyser kilder at prosessen fra landene søker til en invitasjon er klar, kan bli så kort som to uker.

Vil være først

– Jeg tror Danmark, Norge og Island vil ha samme holdning: Vi skal være i første rekke for å få til den parlamentsgodkjenningen som trengs. Fra norsk side kan det bli før sommerferien, i sommerferien eller etter sommerferien, alt etter hva timeplanen legger opp til, fortsetter han.

Hvor fort det skjer, avhenger av Natos forberedelser, ifølge Støre.

– Det forstår jeg at det arbeides med, slik at når Natos råd eventuelt tar imot en slik søknad, så kan de raskt gjøre det mulig for landene å starte den formelle godkjenningen, sier han.

– Ingen særbehandling

Han avviser at Sverige og Finland får særbehandling sammenlignet med andre land som ønsker Nato-medlemskap og viser til at de to landene oppfyller alle kriterier for å kunne bli medlemmer.

– Så er det en spesiell sikkerhetspolitisk situasjon hvor det pågår angrepskrig fra Russland mot land i Europa. Ingen er tjent med at slike prosesser drar ut i tid, sier Støre.