Verden

Ukraina: Russerne stormer Azovstal-verket i Mariupol

Russiske styrker skal ha angrepet stålverket i Mariupol med stridsvogner og artilleri. Samtidig feiret prorussiske grupper 9. mai.

Ukrainske soldater holder stand i Azovstal-verket i Mariupol. Mandag ble det meldt at russiske styrker forsøker å storme verket. Bildet er fra søndag 8. mai.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Et lite antall ukrainske soldater holder fremdeles stand i underjordiske huler i det enorme Azovstal-stålverket i Mariupol i det sørlige Ukraina. Resten av byen er blitt erobret av russiske styrker.

Mandag gjorde russerne enda et forsøk på å storme stålverket, sier en talsperson for det ukrainske forsvarsdepartementet til Reuters. Denne meldingen kommer altså den 9. mai, på 77-årsdagen for Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland. I Moskva benyttet presidenten Vladimir Putin dagen til å forsvare krigen i Ukraina.

Å ta stålverket ville vært en symbolsk viktig seier

Putin har allerede erklært seier i Mariupol, men dersom russerne skulle klare å benytte 9. mai til å tilrive seg kontrollen over stålverket, så ville det har stor symbolsk betydning for den 75 dager lange krigen, skriver Reuters. Russland har i løpet av krigen mistet mange soldater. Økonomisk er de blitt isolert. Men de har ikke klart å erobre noen større byer.

Putin har sagt til forsvarsministeren at de ikke skal storme Azovstal, for å spare russiske liv. Men det ukrainske forsvarsdepartementet hevdet mandag at russiske styrker støttet av stridsvogner og artilleri gjennomførte «stormingsoperasjoner».

Talspersoner for Russland har flere ganger tidligere benektet ukrainske meldinger om at russiske styrker har forsøkt å storme Azovstal-verket.

Russiske styrker har erobret resten av byen, men kampene om stålverket har fortsatt. Man har blant annet kunnet se røyk stige opp fra det enorme komplekset etter russiske granatnedslag.

Prorussiske grupper i Mariupol markerte 9. mai med bokstaven «Z». De viftet med flagget til utbryterrepublikken Donetsk.
Prorussiske grupper arrangerte mandag en seremoni i Mariupol.
Sjefen for utbryterrepublikken Donetsk, Denis Pusjilin, var med på seremonien.

Prorussisk feiring

I Mariupol arrangerte prorussiske grupper en seremoni for å markere dagen. Markeringen var full av symboler som går i prorussisk retning.

Det ble viftet med russiske flagg, røde bannere med den gamle hammeren og sigden fra Sovjetunionens dager og flagg som symboliserer utbryterrepublikken Donetsk.

Man strakk også ut et enormt fargebånd i St. Georgs farger. St. Georg-ordenen er Russlands høyeste militære æresbevisning.

På plakater i byen kan man nå se bilder som hyller prorussiske soldater. De inneholder blant annet bokstaven «Z», som er blitt et symbol på den russiske krigsmaskinen. En krigsmaskin som siden 24. februar har ødelagt mye av Mariupol.

FNs menneskerettighetsråd planlegger et møte om Ukraina, melder Reuters. Møtet skal være på torsdag. Ukrainske og 54 andre land tok initiativ til møtet. Ukraina viste blant annet til rapporter om veldig mange drepte i Mariupol, melder Reuters.

Les også

  1. Putin snakket mindre om nazister og mer om Vesten. Eksperter tror ikke det var tilfeldig.

  2. Hun overlevde Hitlers angrep. Nå advarer 100-åringen Putin.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Ukraina