Nesten 150 drept i gjengvold i Haiti de siste ukene

Minst 148 mennesker er blitt drept i gjengopprør i Haitis hovedstad Port-au-Prince siden slutten av april, ifølge menneskerettsorganisasjonen RNDDH.

Nesten 150 er drept i brutale sammenstøt mellom kriminelle gjenger i Haitis hovedstad Port-au-Prince de siste ukene. Her krysser en mann en gate der de fleste bygningene er barrikadert som følge av uroen.
  • NTB

Organisasjonen sier at det dreier seg om gjengopprør, og at mange mennesker ble brent levende. Det dreier seg om tidsvinduet fra 24. april og frem til begynnelsen av mai.

RNDDH fordømmer det de kaller en «utrolig ondsinnet massakre», der folk ble drept med kuler og kniver, mens andre brant i hjel inne i boligene sine. Flere er blitt liggende i gaten, der de råtner i den sterke solen.

– De fleste av de drepte kvinnene og jentene ble voldtatt før de ble drept, heter det videre. Det er også funnet en massegrav med levninger etter minst 30 personer.

FN sa fredag at de hadde kartlagt drap på minst 75 sivile i den siste voldsbølgen.

Minst 9.000 innbyggere i de rammede nabolagene har rømt hjemmefra og søkt tilflukt hos slektninger eller i kirker og på skoler.

Selv om den brutale volden har roet seg noe ned, har kun et fåtall kunnet returnere hjem. Mange frykter at ting skal blusse opp igjen.

Væpnede gjenger har i flere tiår herjet i de fattigste delene av Port-au-Prince, men de har strammet grepet drastisk om både byen og landet de siste årene. Drapsraten og antall kidnappinger har følgelig skutt i været.

Mer enn to uker etter at kaoset brøt ut, har regjeringen i landet fortsatt ikke kommentert volden. Hovedstaden er så godt som beleiret; det finnes ingen trygge bilveier ut av den og til resten av landet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Demonstranter marsjerte med krav om fred og sikkerhet forrige uke. To uker etter at volden brøt ut har myndighetene stadig ikke kommentert situasjonen.