Verden

Biden ser tilbake på sitt første år som president

Joe Biden så onsdag tilbake på sitt første år som amerikansk president og medga på en pressekonferanse at utfordringene har vært mange og store.

President Joe Biden advarer president Vladimir Putin mot å sende soldater over grensen til Ukraina og sier at det vil resultere i store menneskelige tap for Russland.
  • NTB-Nils-Inge Kruhaug
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Men det første året har også resultert i «enorm fremgang», sa Biden, som trakk frem massevaksinering som eksempler på det han har lykkes med.

– Vi gikk fra å ha vaksinert 2 millioner mennesker da jeg ble tatt i ed, og i dag er 210 millioner amerikanere fullvaksinert, sa han.

Biden medga at pandemien langt fra er over og at omikronvarianten av viruset nå rammer hardt.

– Jeg vet at det er mye frustrasjon og utmattelse i landet. Og vi vet hvorfor, covid-19. Omikron utfordrer oss nå på en måte som gjør at dette er den nye fienden, sa han.

Ikke grunn til panikk

Pandemien har til nå krevd nærmere 880.000 liv i USA, som i gjennomsnitt opplever over 740.000 nye smittetilfeller og nærmere 1600 dødsfall daglig, ifølge tall fra Johns Hopkins-universitetet.

Joe Biden så onsdag tilbake på sitt første år som USAs president.

– Men selv om det gir grunn til bekymring, er det ikke grunn til panikk. Vi har gjort alt vi kan, vi har lært og vi har tilpasset oss så raskt vi bare kan og forberedt oss på en fremtid etter pandemien, sa Biden.

Nye jobber

Han trakk også frem jobbskaping som eksempel på det han har lykkes godt med.

– Vi har skapt 6 millioner nye jobber. Flere jobber i løpet av ett år enn noen gang før. Arbeidsledigheten har falt til 3,9 prosent, barnefattigdommen har falt med nærmere 40 prosent, fortsatte Biden.

– Dette landet har fortsatt det beste foran seg, ikke bak seg, sa han.

Advarer Russland

Biden fikk spørsmål om USAs forhold til Moskva og den spente situasjonen på grensen mellom Russland og Ukraina under pressekonferansen.

En eventuell invasjon vil få katastrofale følger og resultere i store menneskelige tap for Russland, advarte han, men understreket samtidig at han ikke tror at president Vladimir Putin ønsker krig.

– Jeg tror ikke at president Vladimir Putin ønsker en krig i full skala, men han vil teste Nato og USA, sa Biden, som tror Russland på en eller annen måte kommer til å aksjonere.

– Jeg er ikke sikker på om han vet hva han skal gjøre, men jeg gjetter at han vil gå inn, sa Biden.

Russland vil i så fall måtte betale en høy pris, la han til, og sa at landet blant annet kan komme til å bli stengt ute fra det internasjonale banksystemet.

Dårlige meningsmålinger

Torsdag er det ett år siden Biden avla presidenteden og flyttet inn i Det hvite hus. Mens forgjengeren Donald Trump holdt 21 pressekonferanser i løpet av sitt første år som president, har Biden stilt opp på bare ni.

Meningsmålingene er ikke oppløftende, men har gått jevnt nedover siden Biden overtok. Mens 57 prosent av de spurte mente til å begynne med at han gjorde en god jobb, har andelen etter ett år falt til 43 prosent.

Bare forgjengeren Donald Trump har gjort det dårligere på målingene etter ett år ved makten, for han var nede i drøyt 38 prosent, ifølge Gallup.

Les også

  1. Joe Biden skulle bygge bro, men kløften blir dypere

  2. Biden går på offensiven for å endre amerikanske valgregler

  3. Biden gikk til frontalangrep på Trump: – Hans sårede ego betyr mer for ham enn demokratiet vårt

Les mer om

  1. USA
  2. Joe Biden