27. Det tallet sendte sjokkbølger gjennom Frankrike og Storbritannia forrige uke. Så mange mennesker druknet her i Den engelske kanalen på én kveld.
Ahmed vil følge etter dem. Han orker ikke mer av livet her i Calais i Frankrike hvor han våkner i det grønne teltet hver morgen - om han er heldig.
Det til tross for at Frankrike er et av verdens beste land å bo i.
Så hvorfor vil Ahmed dra?
Verden

Frankrike og Storbritannia vil hindre at kanalen blir en kirkegård. Det kan allerede være for sent.

DOVER/CALAIS (Aftenposten): Her faller flere drømmer om Europa i grus. Da gjenstår ett håp. For å nå frem, må livet settes på spill.

  • Gina Grieg Riisnæs
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Vi stoler mer på menneskesmuglerne enn myndighetene, forteller 27 år gamle Ahmed.

Vanligvis er de ikke vanskelig å finne her i den franske kystbyen Calais. Men dette er alt annet enn vanlige tider.

Ahmeds blikk vandrer opp og ned et boligstrøk. Med trente øyne holder han utkikk etter politiet. Sjekker om kysten er klar.

Kun øynene hans er synlige mellom luen som holder hodet hans varmt, og munnbindet som dekker nesen og munnen. Selv om han ikke har penger til å kjøpe mat, tilbyr han munnbind til folk han slår av en prat med. Å avfinne seg med covid-restriksjoner er blitt en viktig del av hverdagen i byen som han gjerne vil passe inn i.

Men nå er ikke pandemien den største utfordringen i Calais.

Rekordmange flyktninger og andre migranter legger til sjøs fra kystbyens strender i disse dager. Målet er Storbritannia. Men først må de krysse over 80 kilometer med hav over Den engelske kanal.

Med livet som innsats.

Det har satt verdens søkelys på Calais. Nå har den ellers fredelige havnebyen blitt hovedscenen for et storpolitisk drama.

Les hele saken med abonnement