Mislykket jakt på opprørere

USAs siste storaksjon for å fange opprørsledere i Irak har så langt gitt små resultater. Men aksjonen er ikke over.

Amerikanske militære ledere presenterer angrepet mot en mistenkt opprørsbase nær byen Samarra i det nordlige Irak som den største luftaksjonen siden invasjonen i 2003.Angrepet kommer som følge av etterretning som peker mot Samarra som et mulig nytt samlingssted for irakske opprørere og utenlandske krigere. Det var sprengningen av en viktig shiamuslimsk moské i Samarra som utløste den siste runden av blodig konflikt mellom shia— og sunnimuslimer. Men så langt har den amerikansk-irakske offensiven møtt svært lite motstand, og bare 40 personer er blitt arrestert.

Opprørere forsvant.

Ifølge nyhetsmeldinger ble mellom 10 og 17 av dem løslatt etter kort tid. Flere våpenlagre skal være beslaglagt. BBC melder at opprørsledere som var i området, forsvant før soldatene kom. Aksjonen er blitt veldig høyt profilert av det amerikanske militæret, som hadde både film og bilder klare til mediene i løpet av kort tid etter at den startet torsdag. Det er imidlertid blitt stilt spørsmål ved om aksjonen er så stor som den er presentert. 700 amerikanske og 800 irakske soldater ble fraktet til området nord for Samarri i 50 helikoptre.- Vi ser aksjoner i denne størrelsesorden tre-fire ganger hver måned i Irak, sier den pensjonerte generalen Wayne Downing til TV-kanalen MSNBC.Så hvorfor blir den da presentert som så stor?

Flere hensikter.

I Washington mangler det ikke på spekulasjoner om at Samarra-aksjonen har flere mål enn å drive ut opprørere; den har også til hensikt å vise militær styrke overfor et amerikansk publikum i forbindelse med treårsmarkeringen for invasjonen denne helgen, hevdes det. Utenriksminister under president Bill Clinton, Madeleine Albright, var en av dem som antydet en slik sammenheng under et intervju på CNN, men hun avviste senere at hun påsto at Bush-administrasjonen setter egne soldaters liv i fare for å tjene politiske poeng på hjemmebane.

Saddam jaktet Zarqawi.

Til tross for intens jakt er mistenkte opprørsledere som Saddam Husseins nestkommanderende, Izzat Ibrahim, og ikke minst Al-Qaida-leder Abu Musab al-Zarqawi, fortsatt på frifot. Ibrahim er fra byen Adwar, som ligger midt i området for den siste operasjonen.Før invasjonen i mars 2003 hevdet Bush-administrasjonen at nettopp Zarqawi var et bevis på at det var kontakt mellom Al-Qaida og Saddams regime. Dokumenter som amerikanske styrker beslagla da de invaderte Bagdad, og som torsdag ble offentliggjort av Pentagon, tyder imidlertid på at det ikke var tilfellet. Ett av dokumentene, som er blitt oversatt fra arabisk til engelsk av nyhetsbyrået AP, viser at Saddam Husseins etterretningstjeneste selv jaktet på Zarqawi på grunn av rykter om at han skulle befinne seg i Irak.

Irakske og amerikanske soldater har slått til i Samarra. Her er irakerne på patrulje i byen, hvor motstanden har vært overraskende liten.